Volwassen hond het bijten afleren in 5 stappen

Helaas maar waar: sommige honden bijten om het minste of geringste. Hoe kun je een volwassen het bijten afleren?  Hier heb je aardig wat geduld voor nodig, maar uiteindelijk lukt dit wel. Bekijk het stappenplan en leer de hond definitief het bijten af.

Dit is waarom de volwassen hond bijt

Voordat je een volwassen hond het bijten afleert moet je eerst weten waarom hij bijt. Want niet alle bijtincidenten zijn problematisch. Heeft de hond veel pijn en raak je hem op de pijnlijke plek aan dan is het normaal dat de hond van zich afbijt. Dit is iets dat je niet kunt afleren en ook niet mag afstraffen.

[do_widget id=custom_html-9]

Een ander voorbeeld is een angstige hond. Elke hond verkeert wel eens in een angstige situatie. Bij grote angst of bedreiging zal de hond bijten. Maar let op, je hebt ook zogenaamde angstbijters. Dit zijn honden die overmatig angstig zijn en veel te snel bijten.

Bijten kan ook uit verdediging zijn, bijvoorbeeld wanneer de hond door een andere hond wordt aangevallen. Ook dit bijten kun je de hond niet kwalijk nemen.

Volwassen hond bijten afleren

Goed, je hebt bovenstaande oorzaken uitgesloten. Wanneer de hond regelmatig bijt dan heeft dit vaak met een verkeerde socialisatie te maken. Gedragsproblemen zijn het gevolg. Bekende gedragsproblemen zijn angst, agressie, bezitterigheid, jaloersheid, frustratie, verveling en eenzaamheid.

Nu je weet wat de mogelijke oorzaken en gedragsproblemen zijn kun je hier iets aan doen. Een volwassen hond ‘t bijten afleren: bekijk onderstaande 7 stappen.

Stap 1: stel de reden vast

Een overmatig angstige hond pak je anders aan dan een hond die uit jaloersheid of frustratie reageert. De eerste stap is dan ook het vaststellen van de oorzaak/de reden van het bijten. Heb je geen flauw idee waarom je hond bijt? Bekijk de hond vanuit verschillende situaties. Zo herken je de redenen:

  • Angstige hond – duikt ineen bij harde geluiden of stemverheffingen, is soms bang om geslagen te worden
  • Agressieve hond – bepaalt de regels in huis en wie er wel of niet binnenkomt/weggaat
  • Bezitterige hond – gromt wanneer je te dichtbij zijn speelgoed, mand of voedsel komt
  • Jaloerse hond – vraagt continu aandacht van de baas
  • Gefrustreerde hond – vertoont druk gedrag en vraagt veel aandacht
  • Verveling – maakt veel kapot/ kauwt overal op, luidruchtig
  • Eenzaamheid – idem als verveling

Stap 2: afleiding

Een volwassen hond het bijten afleren doe je middels afleiding. Is de hond angstig? Leid hem af van angstige situaties of dingen, bijvoorbeeld met een speeltje of iets lekkers. Maar let op dat je de hond niet voor angstig gedrag gaat belonen. Een bezitterige hond leid je af door niet zijn speelgoed of voer af te pakken maar er juist iets aan toe te voegen. Laat zien dat je wat brokjes toevoegt in plaats van weghaalt.

Het helpt ook om de aandacht te verplaatsen van de situatie die bijtgedrag oproept naar een commando, bijvoorbeeld zitten of liggen.

Bijt een hond uit verveling of eenzaamheid, zorg dan dat er tijdens de eenzame momenten voldoende afleiding is. Laat radio of televisie aanstaan en geef afwisselend speelgoed.

Stap 3: negeren

Wanneer een pup bijt dan is het belangrijk om dit te negeren en het spel of de aandacht te stoppen. Wanneer een volwassen hond bijt uit verveling, jaloersheid of bezitterigheid, negeer dit gedrag dan. Loop direct weg of draai je rug naar de hond toe. Maak geen oogcontact.  Reageert de hond ergens angstig op? Negeren dit volkomen en blijf normaal doorlopen zonder naar de angstige situatie te kijken.

Stap 4: goed gedrag belonen

Het is je gelukt om je hond rustiger te krijgen of niet te laten bijten. Beloon de hond met een aai, even spelen of wat lekkers. Bedenk dat de hond jouw aandacht belangrijker vindt dan welk speeltje of welke snack dan ook. Beloon echter alleen wanneer de hond ook goed gedrag vertoont. Zodra het weer misgaat neem je direct afstand van de hond.

Tip: bekijk de beste beloningssnacks

Stap 5: sociaal contact met andere honden

Vaak bijten volwassen honden ook wel doordat ze niet goed gesocialiseerd zijn met mensen en andere honden. Maak dagelijks een wandeling door druk gebied waar veel mensen en andere honden komen. Bouw dit langzaam op, van heel rustige naar de meest drukke gebieden.

Zoek vooral mensen met goed gesocialiseerde honden op, dit helpt jouw hond om op een normale manier contacten te leggen. Vermijd agressieve of angstige honden, deze hebben een negatieve invloed op het gedrag van jouw hond.

Bedenk goed, veel problemen kun je voorkomen door een puppy goed op te voeden en te socialiseren. Hiermee blijf je de problemen voor. Een volwassen hond het bijten afleren en het lukt zelf niet? Schakel dan een gedragsdeskundige in.

Schuiven naar boven