Oosters korthaar – weetjes en verzorging

De Oosters korthaar heeft een bijzonder uiterlijk. Feitelijk gaat het hier om een siamees met een afwijkend gen. Het karakter is te omschrijven als actief, sociaal en gezellig. De oosters korthaar is niet graag alleen. Wanneer je dit dier in huis haalt moet je dus met zijn karakter maar ook met zijn behoefte aan verzorging rekening houden.

Geschiedenis van dit kattenras

De Oosters korthaar is ontstaan vanuit de siamees. Van de Siamees is bekend dat deze wit is met een donkere snuit, oren, pootjes en staart. Fokkers wilden een kat met het uiterlijk van een Siamees maar met een egale kleur. Hierop is de Siamees met verschillende slanke huiskatten gekruist. Dit gebeurde net zo lang totdat er een kattenras ontstond dat heel veel op de Siamees lijkt, maar wel een egale kleur heeft.

[do_widget id=custom_html-23]

Naast de Oosters korthaar heb je ook de Oosters langhaar. Het gaat hier om een variant van de siamees met een lange vacht. Oorspronkelijk is het ras, net als de Siamese kat, afkomstig uit Thailand.

Het uiterlijk van de Oosters korthaar

Grootste verschil tussen de Oosters langhaar en de korthaar is de vachtlengte. Bij de Oosters korthaar is de vacht altijd kort en komt in verschillende kleuren en aftekeningen voor. Dit zijn onder andere de kleuren blauw en chocolade. Ook een tabby vacht (marmer) of ticked vacht wordt gezien. Verder kunnen er ook andere aftekeningen aanwezig zijn, bijvoorbeeld vlekken of strepen.

Het lichaam van de Oosters korthaar is slank en gespierd. De poten zijn lang waarbij er smalle voeten aanwezig zijn. Ook de staart is lang en dun. De grote oren staan op een wigvormige schedel. De ogen zijn altijd amandelvormig en staan naar verhouding ver uit elkaar. De Oosters korthaar heeft in veel gevallen groene ogen. In sommige gevallen zijn de ogen diepblauw van kleur.

Het gemiddelde gewicht van de Oosters korthaar ligt tussen de 4 en 6,5 kg. Katers zijn wat groter en zwaarder dan poezen.

Karakter

Wanneer je naar het karakter van de Oosters korthaar kijkt dan vertoont deze grote overeenkomsten met de siamees. Het karakter omschrijft zich als gevoelig, alert en actief. Hij zoekt graag het gezelschap van zijn eigenaar op. De Oosters korthaar heeft moeite met alleen thuis blijven. Het is dus geen makkelijk dier voor mensen die dagelijks enkele uren weg zijn.

Aan de andere kant is dit kattenras ook erg trots. Niet alleen vanwege zijn elegantie, ook beschermt hij zijn baas. Soms kan de Oosters korthaar zelfs een beetje bezitterig zijn. Natuurlijk heeft dit ras gewoon een jachtinstinct, dat soms erg aanwezig is. Daarom mag je deze kat nooit alleen laten met prooidieren. Hij kan wel prima samen met andere katten, honden of kleine kinderen.

Houd er wel rekening mee dat de oosters korthaar een beetje fijngevoelig is. Een te harde aanpak zorgt ervoor dat hij zich terugtrekt. Ook houdt dit ras niet van hele grote drukte om zich heen. Mocht hij al aandacht vragen dan doet hij dat op een leuke manier. Zijn stem kan voor sommigen wel hinderlijk zijn.

Vachtverzorging

De Oosters korthaar heeft een korte vacht. Dit betekent dat hij ook niet zoveel vachtverzorging nodig heeft. Borstel hem wekelijks met een zachte borstel of een kammetje door.

Bekijk kattenborstels

Je hoeft dit ras alleen in bad te doen wanneer dit echt noodzakelijk is. Wel is het belangrijk dat je regelmatig aandacht schenkt aan de ogen, oren, het gebit en de nagels. Dit zijn dingen die je zelf doet maar eventueel ook bij de dierenarts kunt laten doen.

Opvoeding van de Oosters korthaar

Vanwege zijn activiteit moet je veel aandacht aan dit ras schenken. Wanneer hij aandacht tekort komt zal hij dit gaan opeisen. Dit kan soms op een vervelende manier waarbij hij zijn stem goed gebruikt. In de opvoeding moet je hier rekening mee houden. Wanneer de Oosters korthaar op een vervelende manier aandacht vraagt kun je dit beter negeren.

Verder kun je dit ras geen hele dag alleen laten. Is dit toch noodzakelijk dan is het belangrijk dat je dit langzaam opbouwt. Begin hiermee wanneer de kitten nog jong is. Leer hem telkens wat langer alleen te blijven. Omdat de Oosters korthaar vrij aanhankelijk is zal hij ook snel een band met je opbouwen.

Erfelijke aandoeningen

Dit ras heeft een hoog risico op verschillende erfelijke aandoeningen. Dit komt omdat hij gekruist is met de Siamees, dit heeft ook wat afwijkingen met zich meegebracht. Een bekende erfelijke aandoening bij de Oosters kortharig is een eiwitafzetting, ook wel amyloïdose genoemd. Hierbij worden verschillende organen aangetast, voornamelijk de lever en de nieren. Als gevolg hiervan vergiftigt de kat zich van binnenuit.

Een andere erfelijke aandoening is PRA. Dit is een oogziekte waarbij het netvlies steeds slechter wordt. Zo kan de kat uiteindelijk blind worden. Het probleem met deze twee erfelijke aandoeningen is dat ze niet te behandelen zijn.

Zowel lymfeklierkanker als mastceltumoren komen ook wel eens bij de Oosters korthaar voor. Verder wil het ras nog wel eens blaasgruis ontwikkelen. Dit laatste kun je redelijk voorkomen door het geven van speciaal kattenvoer.

Naar de dierenarts

Wanneer de Oosters korthaar ziek is moet je zeker niet te lang wachten. Vanwege het hoge risico op erfelijke aandoeningen ga je op tijd naar de dierenarts. Houd bij erfelijke aandoeningen wel rekening met hoge dierenartskosten. Ook is niet elke ziekte te behandelen of te genezen. Ernstige ziekten zijn zelfs dodelijk.

Naar kattenwinkel

Oosters korthaar kitten

Een goede fokker test de ouderdieren vooraf op de aanwezigheid van erfelijke afwijkingen. Wanneer de test positief uitvalt mag er niet met deze dieren gefokt worden. Een oosters korthaar kitten koop je bij voorkeur bij een erkende fokker. Dit noem je soms ook wel een Oosterse korthaar cattery. Wees voorzichtig met handelaren, deze herken je aan soms lage prijzen en de aanwezigheid van meerdere nestjes van verschillende rassen.

De prijs van een Oosterse korthaar varieert van € 500 tot € 1100. Houd er rekening mee dat het hier soms ook op een kruising kan gaan. Dit merk je doordat de Oosterse korthaar kitten niet voorzien is van een officiële stamboom.

Schuiven naar boven