Tonkinees – Tonkanees kattenras

Je hoort niet zoveel over de tonkinees, ook wel tonkanees genoemd. Het gaat hier om een oosters en sierlijk kattenras. Dit ras is ontstaan vanuit kruisingen met Siamezen, iets dat ook duidelijk aan het uiterlijk terug te zien is. De tonkanees is intelligent en nieuwsgierig maar hij heeft wel veel aandacht nodig. Daarom moet je van tevoren goed bedenken of je dit ras wel in huis wil halen.

Geschiedenis van de tonkinees

De geschiedenis van dit kattenras gaat best ver terug. Rond het jaar 1900 werden er Siamezen met een effen kleur tentoongesteld. Al snel verloren mensen hun interesse in deze katten. In de jaren 60 van de 20e eeuw werd de tonkinees als ras erkend. Dit gebeurde nadat een Canadese fokker een burmees met een siamees kruiste.

[do_widget id=custom_html-23]

Omdat er veel verwarring ontstond, de Siamees en het nieuwe ras leken veel op elkaar, werd in 1967 de naam Tonkanese bedacht. In 1971 veranderde dit naar tonkinees, hoewel het ras ook vaak tonkanees wordt genoemd.

Zijn herkomst ligt in Noord-Amerika en Canada. In 1978 is het ras door de C.F.A. erkend. Ook in Nederland wordt de tonkinees door de FNK erkend, net als de halflangharige variant de Tibetaan.

Uiterlijke kenmerken

Wanneer je naar de tonkinees kijkt dan lijkt hij heel erg veel op een Siamees. Het lichaam is lang en slank maar heeft wel goed ontwikkelde spieren. De kop is wat langer dan dat hij breder is. Ook de snuit ziet er breed uit. De oren zijn ovaal en zitten aan de bovenkant maar ook aan de zijkant van het hoofd. Op de oren zijn haartjes zichtbaar.

De ogen van de tonkinees zijn amandelvormig. Verder heeft dit dier slanke poten en een normale staart. De vacht is kort en ligt dicht tegen de huid. Natuurlijk moet de vacht een mooie glans hebben en hij voelt zijdeachtig aan. Er worden verschillende kleuren die bij de tonkinees gezien. Vanuit de rasstandaard is het gewenst dat deze kat een bruine vacht en blauwe ogen heeft. Opvallend is dat de meeste van deze katten op oudere leeftijd wat donkerder van kleur worden.

De tonkinees heeft vrijwel altijd een aftekening die op de Siamees lijkt. Dit betekent dat de oren, snuit, pootjes en de staart donkerder gekleurd zijn. Het gewicht van dit ras ligt tussen de 2,5 en 5 kg.

Karakter van de tonkinees

Ook niet onbelangrijk: de tonkinees en zijn karakter. Dit dier is zeer aanhankelijk en gaat een goede band met zijn eigenaar aan. Hij is ook ontzettend speels, zelfs wanneer hij wat ouder is. De tonkinees past zich makkelijk aan zijn omgeving aan. Vanwege zijn hoge activiteit is hij minder geschikt om samen te houden met rustige kattenrassen.

Het ras is ook nog eens hartstikke nieuwsgierig en intelligent. Hij zal graag volgen wat je doet. Hierbij kan hij je aardig voor de voeten lopen. Omdat hij ook zo intelligent is kun je hem best wat aanleren. Je moet weten dat de tonkinees wel veel aandacht nodig heeft. Hij houdt er niet van om alleen te zijn. Wanneer hij onvoldoende aandacht krijgt dan eist hij die gewoon op.

Verzorging

Vanwege de korte vacht heeft de tonkinees niet veel vachtverzorging nodig. Het is voldoende om eenmaal per week zijn vacht door te borstelen of te kammen. Wanneer je dit van jongs af aan doet dan went de tonkanees hier snel aan. Bedenk dat deze dieren van aandacht houden dus al dat borstelen vinden ze alleen maar prettig.

Bekijk kattenborstels

Soms komt er een halflange vacht voor. Omdat hier sneller klitten in ontstaan moet je ook vaker kammen of borstelen. Het wassen van de kat is alleen nodig wanneer hij erg vies is. Over het algemeen hoef je dit niet vaker dan twee keer per jaar te doen.

Opvoeding van dit ras

Moet je met betrekking tot de opvoeding nog ergens rekening mee houden? Ja, de tonkinees vindt het moeilijk om alleen thuis te blijven. Daarom is het belangrijk om dit van jongs af aan op te bouwen. Begin met een kwartiertje alleen thuis laten en verleng die tijd telkens een beetje.

Ook moet een tonkinees leren dat hij niet altijd de aandacht op kan eisen. Wanneer het dier zich eenzaam voelt dan kun je erover denken om een tweede kat te nemen. Een Siamees, burmees of een tonkinees lijkt de meest geschikte keuze.

Erfelijke aandoeningen

Bij de tonkinees worden wat erfelijke aandoeningen gezien. Zo kan er sprake zijn van GM1/ GM2 gangliosidosis. Het gaat hier om een stapelingsstoornis waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Een andere erfelijke aandoening bij de tonkanees is hypokaliëmische myopathie. Hierbij ontstaat er spierzwakte die in aanvallen voorkomt. Dit ontstaat door een genetisch defect in een van de eiwitten van de nieren.

Daarnaast kan de tonkinees belast zijn met een oogziekte waarbij het netvlies of het hoornvlies steeds verder achteruit gaat. Hierdoor kan het dier uiteindelijk blind worden. Minder vaak komt een afweerreactie tegen de eigen rode bloedcellen voor.

Tonkinees kitten aanschaffen

Je zult helaas niet overal tonkinees kittens aantreffen. Dit heeft enerzijds met vraag en aanbod maar anderzijds ook met het fokprogramma te maken. Wanneer een Siamees en een burmees met elkaar gekruist worden dan levert dit tonkinezen op. Besluit de fokker om twee tonkinees katten met elkaar te kruisen dan geeft dit voor 50% tonkinezen met de juiste aftekening, een kwart kittens met een Siamees aftekening en nog eens een kwart kittens met een burmees aftekening.

Naar kattenwinkel

Zoek je naar tonkinese kittens dan moet je soms goed zoeken. Het is altijd aan te raden om een kitten bij een verantwoorde fokker aan te schaffen. Koop niet zomaar tonkinees kittens via websites als Marktplaats of social media. Je weet dan vaak niet met wie je te maken krijgt. Het is ook niet aan te raden om een kitten thuis te laten bezorgen: ga altijd zelf kijken.

Omdat de tonkinees in Nederland als ras erkend wordt is hij ook in het bezit van een stamboom. De stamboom papieren moeten in orde zijn, let hier goed op.

Zo duur is een tonkinees

Wat betaal je eigenlijk voor een tonkanees kitten8 of een volwassen kat? Reken op een prijs die ergens tussen de € 500 en € 1000 ligt. Het kan ook dat het om een kruising tonkanees gaat. De prijs kan dan wat lager liggen, maar dat hangt er weer vanaf met welke ras hij gekruist is. Een volwassen tonkinees zal in veel gevallen goedkoper zijn.

Soms doen mensen hun raskat weg omdat ze er niet meer voor kunnen of willen zorgen. Met een beetje geluk kun je deze gratis afhalen. Wees hier wel voorzichtig mee want het kan net zo goed dat je een doodzieke kat afhaalt en jij voor hoge kosten komt te staan.

Schuiven naar boven