Noorse boskat – karakter en verzorging

De Noorse boskat is een ras dat afkomstig is uit Noord-Europa (Noorwegen). Wanneer je de Noorse boskat ziet dan valt zijn afmeting direct op. Hij behoort dan ook tot een van de grootste kattenrassen. Juist door zijn flinke afmeting duurt het ook lang voordat hij volledig is uitgegroeid. Het klopt dat hij stoer is maar aan de andere kant ook ontzettend vriendelijk. Je kunt de Noorse boskat dan ook gerust als huisdier houden.

Geschiedenis van dit kattenras

Het is al langer bekend dat het gen voor lang haar vaker in koude gebieden voorkomt. Op zich wel begrijpelijk want een lange vacht houdt het dier ook beter warm. In Noorwegen komen dan ook vaker langharige katten voor. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat de Noorse boskat uit Noorwegen afkomstig is.

[do_widget id=custom_html-23]

Het gaat in principe om een afstammeling van een wild kattenras dat in de bossen van Noorwegen leeft. De eerste club rondom dit ras werd in 1934 opgericht. In 1977 werd de Noorse boskat officieel als raskat erkend.

Uiterlijke kenmerken

Een Noorse boskat herkennen is niet zo moeilijk. Ze zijn groot en hebben een dubbele vacht. Katers wegen tussen de 6 en 8 kg en poezen tussen de 4 en 6 kg. De vacht is halflang maar kan in de zomer kortogen. Dit komt omdat de Noorse boskat in het voorjaar ontzettend veel haar verliest.

De staart is goed behaard en er zijn pluimpjes op de oren aanwezig. De ondervacht voelt wollig aan en heeft een waterafstotend effect. Dit betekent dat dit ras heel goed tegen vocht of water kan. Pas rond de leeftijd van 2,5 tot 3 jaar is dit ras volledig uitgegroeid.

Bij de Noorse boskat komen verschillende kleuren voor. Vrijwel alles is mogelijk, van egaal tot getijgerd, gevlekt of gemarmerd.

Noorse boskat karakter

Het karakter van de Noorse boskat omschrijft zich als vriendelijk, sociaal en speels. Tot op hoge leeftijd wordt dit ras graag uitgedaagd. Hij heeft een natuurlijke activiteit in zich, houd hier rekening mee. Vanwege zijn voorouders beschikt de Noorse boskat over een natuurlijk jachtinstinct. Wanneer hij naar buiten gaat dan zal hij op zoek gaan naar een prooi. Daarom mag je dit kattenras niet alleen laten met kleine huisdieren zoals konijnen, cavia’s, hamsters of vogels.

Zijn karakter laat het toe om hem samen te houden met kleine kinderen of andere huisdieren. Denk hierbij aan andere katten of honden, dit gaat prima samen. Vanwege zijn intelligentie en leergierigheid kun je de Noorse boskat best wat aanleren.

Verzorging van de Noorse boskat

Ondanks zijn halflange vacht heeft de Noorse boskat niet veel verzorging nodig. Het is aan te raden om 1 tot 2 keer per week de vacht goed door te kammen. Verwijder hierbij aanwezige klitten. In het voorjaar, wanneer de Noorse boskat in de rui is, zul je merken dat hij veel haar verliest. In deze periode moet je misschien wel dagelijks borstelen of kammen. Dit versnelt de ruiperiode. Doe je niets aan de vacht dan kan de rui makkelijk enkele weken duren.

Bekijk kattenborstels

Je hoeft de vacht alleen te wassen wanneer deze erg vies is. Over het algemeen weet deze kat zijn vacht zelf goed te verzorgen. Mocht je besluiten de Noorse boskat te wassen, gebruik dan een speciale kattenshampoo. Vanwege de halflange vacht is het aan te raden om na de wasbeurt nog een katten conditioner te gebruiken.

Vergeet niet de verzorging van de ogen, oren en nagels. Doordat de Noorse boskat haar in het oor heeft kan er sneller een ontsteking ontstaan. Het is dan ook aan te raden om wekelijks even de oortjes schoon te maken. Doe dit van jongs af aan, dan geeft dit geen problemen.

Noorse boskat en erfelijke aandoeningen

Opvallend is dat veel raskatten belast zijn met een of meerdere erfelijke aandoeningen. Ook bij de Noorse boskat komen erfelijke aandoeningen voor. Van drie erfelijke afwijkingen is bekend dat ze een hoger risico vormen. Dit zijn glycogeenstapelingsziekte, pyruvaatkinase deficiëntie en aangeboren doofheid.

Verder kan de Noorse boskat te maken krijgen met een verdikte hartspier of diabetes. Ook de besmettelijke kattenziekte komt voor, maar dit is niet erfelijk bepaald. Vanwege het risico op erfelijke aandoeningen is het verstandig om bij een verantwoorde fokker een kitten aan te schaffen.

Dierenverzekering afsluiten? Niet direct noodzakelijk

De meeste erfelijke aandoeningen bij de Noorse boskat zijn ernstig en dodelijk. De overige erfelijke afwijkingen zijn minder ernstig maar komen ook niet zo vaak bij dit ras voor. Het is dan ook de vraag of je wel een dierenverzekering voor dit dier moet afsluiten. Verwacht je veel ziekte en dierenartsbezoekjes, dan is een dierverzekering zeker wel aan te raden.

Leeftijd (levensverwachting)

De gemiddelde leeftijd van de Noorse boskat bedraagt 11-15 jaar. Poezen worden over het algemeen wat ouder dan katers, al scheelt dat niet veel. Soms bereikt de Noorse boskat een leeftijd van 16-19 jaar. Dit is meer uitzondering dan regel.

Noorse boskat kitten

Een jonge Noorse boskat noem je een kitten. Via een fokker of cattery kun je aan een Noorse boskat kitten komen. Het is belangrijk dat de fokker de ouderdieren heeft getest op de meest belangrijke erfelijke aandoeningen. Hier zijn verschillende DNA-testen voor beschikbaar.

Naar kattenspeelgoed

Koop nooit zomaar een kitten via een handelaar, marktplaats of social media. Je moet er ten eerste zeker van zijn dat het hier om een echte raskat gaat. Daarnaast is het belangrijk dat de Noorse boskat kitten goed gezond is. Dit zie je aan het uiterlijk en het gedrag. De oogjes en oortjes moeten schoon zijn en er mag geen snot uit het neusje komen. Bovendien moet de kitten alert en nieuwsgierig zijn. Het is geen probleem wanneer het jonge dier wat verlegen of terughoudend is.

Merk je dat de Noorse boskat kitten schrikt van harde geluiden of bang is voor mensen? Dan is het jonge dier niet goed gesocialiseerd. Bedenk of je deze kitten wel in huis wil nemen, je hebt hier nog veel werk aan.

Dit kost een Noorse boskat

Je wil een kitten van dit ras kopen, wat is de gemiddelde prijs? Bij een erkende fokker betaal je tussen de € 500 en € 1000. Soms tref je goedkopere kittens aan. Vraag dan altijd naar de stamboom want het kan hier ook om een kruising gaan. Soms worden stamboom papieren vervalst, controleer dit.

Is een dure Noorse boskat beter? Nee, het gaat voornamelijk om het feit of de ouderdieren DNA getest zijn en of een kitten gezond is. Ook moeten stamboom papieren en het Europees dierenpaspoort (inclusief inentingen) in orde zijn.

Dit heb je allemaal nodig

Wat heb je nodig voor een Noorse boskat? Allereerst een kattenbak, goed kattenvoer en natuurlijk voerbakjes. Het is aan te raden om een waterdrinkfontein een in huis te halen. Hiermee stimuleer je de kat om voldoende water te drinken.

Verder heb je een krabpaal, kattenspeelgoed en natuurlijk dingen voor de vachtverzorging nodig. Vergeet ook niet te spulletjes voor de verzorging van ogen, oren en het gebit.

Schuiven naar boven