Onweersvliegjes – de beste manier om ze te bestrijden

Die kleine onweersvliegjes die over je huid kruipen. Een onweersvliegje noem je ook wel een donderbeestje of een trips. Het vreemde is dat onweersvliegjes zich niet laten afschrikken door gewapper met je handen of beweging. Voor jou zijn ze onschadelijk maar ze kunnen wel heel wat schade aan planten aanrichten. Hieronder 3x de beste manier om van onweersvliegjes af te komen.

Dit zijn onweersvliegjes

Een onweersvliegje is een zeer klein insect met gerafelde vleugels. Er zijn ruim 7000 verschillende soorten onweersvliegjes bekend, waarbij ze niet allemaal hetzelfde uiterlijk hebben. Misschien ken je ze beter onder de naam tripsen of donderbeestjes. De meeste soorten kunnen moeilijk vliegen maar laten zich makkelijk door de wind meevoeren.

Onweersvliegjes voeden zich met het sap van verschillende soorten planten. Hierbij boren ze een gaatje in de plantencel. Maar onweersvliegjes leven ook van het sap uit mijten of insecten. Waarom ze onweersvliegjes worden genoemd? Omdat ze vooral bij warm en drukkend weer verschijnen, hetzelfde weertype waarbij makkelijk een onweersbui ontstaat.

Een onweersvliegjes in je beeldscherm

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: een onweersvliegje oftewel trips in je beeldscherm. Dit komt omdat onweersvliegjes vanwege hun kleine afmeting gemakkelijk achter een glasplaat kunnen kruipen. Je ziet op je scherm de schaduw van dit kleine insect, waardoor het lijkt alsof je scherm dode pixels vertoont. Helaas is het niet zo eenvoudig om het onweersvliegjes weg te krijgen.

Beste manier onweersvliegjes te bestrijden

Het vervelende aan onweersvliegjes of trips is dat ze schade aan kamerplanten en tuinplanten aan kunnen richten. Het zijn vooral de preiplant en uienplant die worden aangevreten. Daarom is het belangrijk om het onweersvliegjes te weren en te bestrijden. Maar hoe doe je dat? Bekijk de drie tips om van onweersvliegjes af te komen. Onderaan het artikel vind je nog veel meer tips over onweersvliegjes.

1. ECOstyle Spruzit-R – Spray tegen trips

De makkelijkste manier om onweersvliegjes te bestrijden is met de ECOstyle spray. Niet alleen ter bestrijding van onweersvliegjes maar ook witte vlieg en bladluis. Het fijne aan dit product is dat het honingbijen en nuttige insecten niet aantast maar wel het onweersvliegjes aanpakt. Let hierbij wel op dat je het product niet op andere insecten spuit. Het is ook veilig voor allerlei soorten planten.

Bij dit product is het belangrijk dat je de onweersvliegjes ook echt raakt met deze spray. Daarom moet je de bovenkant van het blad maar ook de onderzijde behandelen. Doe dit alleen wanneer je ook daadwerkelijk onweersvliegjes op de tuinplanten of kamerplanten aantreft. Vaak is één behandeling voldoende maar soms moet je dit na zeven dagen herhalen. Controleer daarom regelmatig of je nieuwe onweersvliegjes aantreft.


2. Phyto-mite 500 roofmijten

Wil je niet aan de slag met een spray dan zal je terug moeten vallen op de natuurlijke vijand van onweersvliegjes. Denk hierbij aan roofmijten die de poppen van onweersvliegjes beschadigen. Hiermee voorkom je dus niet de aanwezigheid van onweersvliegjes maar wel dat ze zich kunnen vermeerderen. Wanneer je voor roofmijten kiest dan ga je voor een natuurlijke bestrijding zonder gebruik te maken van chemische middelen.

Houd er wel rekening mee dat je natuurlijke vijanden van onweersvliegjes alleen bij  tuinplanten inzet en zeker niet bij kamerplanten die binnen staan. Je wilt immers niet nog meer insecten in je woonkamer hebben. De aankoop doe je gewoon online. Deze roofmijten zijn bedoeld tegen spint maar werken ook tegen onweersvliegjes. Bedenk dat je met het inzetten van een natuurlijke vijand nooit garantie hebt dat het ook echt werkt.


3. Aaltjes tegen onweersvliegjes

Ook met aaltjes kies je voor de natuurlijke vijand van onweersvliegjes. Werkt niet alleen tegen onweersvliegjes maar ook tegen emelten en de Coloradokever. Dankzij het inzetten van aaltjes bescherm je de tuinplanten tegen vervelende en schadelijke insecten. Wat zijn aaltjes? Dit zijn hele kleine wormpjes die hun gastheer zoals onweersvliegjes via een natuurlijke opening binnendringen. Aaltjes bevatten een bacterie die een gastheer doodt. Vervolgens kan het aaltje zijn gastheer van binnenuit opeten.

Aaltjes gebruik je natuurlijk alleen buiten, zeker niet in een binnensituatie. Het is heel eenvoudig om de aaltjes aan te brengen. Je mengt de inhoud met zuiver water totdat het volledig is opgelost. De aaltjes verdrink je niet! Verspreid het mengsel vervolgens zoals het op de aanwijzing staat. Het beste is om het aanbrengen bij regenachtig weer te doen waarbij de bodemtemperatuur 13 graden Celsius bedraagt. Werkt zeer goed wanneer je last hebt van onweersvliegjes bij preien, uien en overige planten.

Kunnen onweersvliegjes prikken?

Een veelgestelde vraag, of onweersvliegjes prikken. Ja, ze prikken een klein gaatje in de plantencel of in een insect. Maar ze bijten of prikken geen mensen of dieren. Je voelt het dus niet wanneer een onweersvliegje over je huid loopt, behalve dan dat gekriebel. Ook is niet bekend of onweersvliegjes ziekten overbrengen. Voor zover bekend zijn ze alleen schadelijk voor verschillende plantengewassen.

Hoe dondervliegjes bestrijden?

Dondervliegjes zijn precies hetzelfde als onweersvliegjes. Wil je dondervliegjes bestrijden kijk dan naar de tips hierboven.

Onweersvliegjes, wat te doen?

Een onweersvliegje op je huid is onschadelijk. Wegwuiven werkt niet dus je zult het onweersvliegje zelf van je huid af moeten halen. Het meest vervelende zijn de onweersvliegjes op planten en gewassen, tips ter bestrijding vind je hierboven. Maar dan heb je ook nog de onweersvliegjes die achter beeldschermen kruipen. Wat te doen?

Er zit een onweersvliegje of een ander insect in je monitor. Dit kan een computerscherm zijn maar ook een televisiescherm. In veel gevallen leven deze onweersvliegjes best nog wel lang in je monitor. Je ziet hem dus bewegen, wat natuurlijk nog vervelender is. In veel gevallen verdwijnt het onweersvliegje vanzelf. In andere gevallen kruipt hij uit het zichtbare gedeelte en gaat ergens dood. Mocht het onweersvliegje op een zichtbare plek blijven zitten dan zul je het scherm open moeten maken. Het is het beste om de door een expert te laten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven