Hoe dondervliegjes bestrijden?

Dondervliegjes, je noemt ze op wel onweersvliegjes of tripsen. Hoe dondervliegjes bestrijden?  Deze kleine insecten kunnen zeer hinderlijk zijn. Vooral met warm en drukkend weer komen ze massaal tevoorschijn. Ontdek hoe je van dondervliegjes afkomt.

Dit zijn dondervliegjes

Hoe weet je of je te maken hebt met dondervliegjes oftewel onweersvliegjes? Deze vliegjes hebben een slank lichaam en zien er hierdoor lang en dun uit. De gerafelde vleugels zijn niet zo goed zichtbaar. Overigens gebruiken dondervliegjes hun vleugels niet echt om te vliegen: ze laten zich met de wind meedrijven.

Dondervliegjes leven van plantencellen. Hier zuigen ze hun voedsel uit. Nadeel hiervan is dat ze ook schade aan planten aanrichten, zichtbaar aan grijze vlekken op de bladeren. Dondervliegjes veroorzaken dan ook veel schade binnen de land- en tuinbouw.

Levenswijze van onweersvliegjes

Hoe dondervliegjes bestrijden en is dit ook echt nodig? Ja, ze planten zich namelijk ontzettend snel voort. Voordat je ze gaat bestrijden moet je eerst weten hoe ze leven. Dondervliegjes worden tussen de 70 dagen en 80 dagen oud. Ze leggen hun eitjes aan de buitenkant van planten maar doen dit ook wel in spleten, waardoor je de eitjes nauwelijks ziet.

De larven en nimfen doen zich tegoed aan het plantenweefsel. Vervolgens verpopt de larve op een donkere plaats. Na enkele dagen komt er een volwassen dondervliegje tevoorschijn. Dit hele proces, van eitje tot volwassen, duurt tussen de 12 en 26 dagen.

Hoe dondervliegjes bestrijden?

Waar komen onweersvliegjes vandaan en hoe kun je dondervliegjes bestrijden? In de zomer zijn de weersomstandigheden ideaal: door thermiek en wind laten ze zich makkelijk verspreiden. Bovendien is dit ook de ideale tijd om zich voort te planten. Mocht je je afvragen waar dondervliegjes vandaan komen zodra het warm en drukkend weer is: omdat dit de perfecte gelegenheid voor deze vliegjes is.

Hoe dondervliegjes bestrijden? Wanneer je kamerplanten of een moestuin/kruidentuin hebt dan ben je vast wel bekend met trips (meervoud: tripsen). Dondervliegjes zijn dus deze tripsen. Vanwege de grote schade die ze aanrichten is het belangrijk om dondervliegjes te bestrijden. Hier zijn diverse chemische en niet chemische middelen voor.

1. Spray tegen trips, bladluis en witte vlieg

Het meest effectief is de spray die zowel tegen bladluis, trips als witte vlieg werkt. Dit is een zeer effectieve bestrijder waarmee je snel afrekent met deze schadelijke insecten. Belangrijk om te weten: dit product is niet schadelijk voor honingbijen, vlinders en andere nuttige insecten.

Wanneer je deze spray gebruikt is het heel belangrijk dat je de dondervliegjes ook echt ermee aanraakt. Ze moeten dus in contact komen met het middel. Daarom maak je zowel de bovenkant als de onderkant van het blad vochtig. Spray uiteraard niet op bijen, vlinders en andere nuttige insecten maar wacht totdat deze weg zijn.

Bij dondervliegjes is het belangrijk om de behandeling te starten zodra je deze vliegjes waarneemt. Vervolgens na zeven dagen de behandeling nog eens herhalen. Hiermee bereik je het grootste effect.

Bekijk ECOstyle Promanal

2. Concentraat tegen dondervliegjes

Een concentraat moet je zelf met water vermengen, je koopt dus geen kant-en-klare spray. Verder werkt het product precies hetzelfde als de spray zelf. Hoe dondervliegjes bestrijden met een concentraat? Per liter water voeg je hier 10 ml van het concentraat aan toe. Vervolgens zorg je dat je de plant goed vochtig maakt, zodat alle dondervliegjes maar vooral de larven en nimfen ermee in contact komen. De behandeling na 7 dagen herhalen.

Wanneer je dit product tegen witte vlieg gebruikt dan heb je 15 ml per 10 l water nodig. Het concentraat moet dan wat sterker zijn.

Naar ECOstyle Spruzit-R – Concentraat

3. Weerbaarheid plant verhogen

Hoe dondervliegjes bestrijden en de plant ondersteunen? Er zijn middelen verkrijgbaar die de weerbaarheid van de plant verhogen. Dit middel wordt door het blad van de plant opgenomen waardoor de plant een soort afweersysteem ontwikkelt. Hierbij verspreidt de plant een stof die plantetende insecten is niet lekker vinden. Dit betekent dat dondervliegjes vanzelf verdwijnen zonder dat ze gedood worden.

Dit middel werkt heel goed tegen dondervliegjes, rupsen, bladluizen, dopluizen en andere bladvretende insecten. Door de weerbaarheid van de plant te verhogen weet je zeker dat je geen nuttige insecten doodt. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen maar weer insecten op een biologische manier. Bovendien stimuleert het middel de groei en vitaliteit van de plant. Dit is dan ook zeker aan te raden voor de siertuin en moestuin maar ook voor de tuinbouw en kassen.

Bekijk Leaf Insects Bladinsecten Concentraat

Onweersvliegjes in huis

Last van onweersvliegjes in huis? Waarschijnlijk komen deze op je kamerplanten af. Kijk daarom goed of je grijze vlekken op de planten ziet. Mocht dit het geval zijn dan moet je de onweersvliegjes oftewel dondervliegjes strijden.

Soms zitten er dondervliegjes op het raam. Ook dit gebeurt in de warme en drukkende zomermaanden. Wanneer je geen kamerplanten hebt dan zullen deze vliegjes vanzelf verdwijnen. Kleine vliegjes in de huiskamer hoeven trouwens niet altijd dondervliegjes te zijn. Soms gaat het om hele andere vliegjes, bijvoorbeeld het rioolvliegje of rouwvliegje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven