Ontwormen pup – alles wat je moet weten

Ontwormen van de pup? Heel belangrijk, dit moet al op jonge leeftijd gebeuren. Zo voorkom je dat een puppy besmet raakt met levensgevaarlijke wormen. Voor het ontwormen van de pup heb je een speciaal middel nodig. Hier vertel ik meer over, maar ook hoe het ontwormen werkt.

Wat is ontwormen en wat doet het?

Ontwormen is het toedienen van een wormendodend middel. Deze behandeling vindt niet alleen bij puppy’s plaats maar ook bij volwassen honden, katten, fretten, paarden en nog veel meer dieren. Het is zelfs mogelijk om mensen te ontwormen. Bij dieren gebeurt dit preventief, bij mensen wanneer er sprake is van een wormenbesmetting.

[do_widget id=custom_html-65]

Door het middel toe te dienen worden verschillende soorten ziekmakende wormen gedood. Vooral jonge dieren kunnen van bepaalde soorten wormen erg ziek worden en hier zelfs aan sterven.

Meest voorkomende wormen bij de pup

Vaak wordt gedacht dat een puppy geen wormen kan hebben maar niets is minder waar, puppy’s kunnen namelijk in de baarmoeder besmet raken met spoelwormen. Tijdens de zoogtijd kunnen de jonge dieren via de moedermelk besmet raken met haakwormen. Dit zijn de twee meest voorkomende wormen bij puppy’s.

Natuurlijk zijn er nog veel meer wormensoorten waar een pup mee besmet kan raken. Bijvoorbeeld lintworm, Franse hartworm of zweepworm. Ontwormen van een pup is altijd noodzakelijk. Ruim 99% van de pups is besmet met spoelwormen!

Zo vaak moet je ontwormen

Ontwormen van een pup, hoe vaak moet je dit eigenlijk toepassen? De fokker doet dit voor het eerst wanneer de pups twee weken oud zijn. Dit wordt herhaald op de leeftijd van vier en zes weken. Het is belangrijk dat je controleert dat dit ook gebeurd is. Zonder ontworming kan de pup erg ziek zijn zonder dat je dit direct merkt.

Wanneer je een pup in huis haalt dan is hij vaak rond de acht weken oud. Dit is ook de leeftijd waarop de pup voor de vierde keer ontwormd wordt. Hierna maandelijks herhalen totdat het dier zes maanden oud is. Vanaf de leeftijd van zes maanden kun je een keer per kwartaal ontwormen.

Is de hond 1 jaar oud dan zou je ook jaarlijks kunnen ontwormen in plaats van 2-4 keer per jaar. Let er dan wel op dat je het juiste middel aanschaft. Bovendien moet de hond in goede gezondheid zijn.

Ontwormen pup schema

Hieronder nog even een duidelijk ontwormen pup schema:

 • 2 weken oud
 • 4 weken oud
 • 6 weken oud
 • 8 weken oud
 • 3 maanden oud
 • 4 maanden oud
 • 5 maanden oud
 • 6 maanden oud
 • 9 maanden oud
 • 12 maanden oud
 • Jaarlijks (2-4 keer)

Moet je ontwormen met 10 weken oud?

Veel hondeneigenaren vragen zich af of je het ontwormen van de pup met 10 weken oud moet doen. Dit komt omdat puppy’s vaak met 8 of 9 weken in het nieuwe gezin terechtkomen. Het dier is dan net te laat voor zijn 8 weken ontworming. Is de pup 10 weken en heeft hij nog niet zijn vierde ontworming gehad? Dan mag en kan je hem zeker op deze leeftijd ontwormen. Dit is beter dan het helemaal over te slaan.

Het juiste middel kopen

Je kunt een pup ontwormen met verschillende middelen. Bijvoorbeeld met een pasta, dit is vrij makkelijk toe te dienen. Ook heb je keuze uit verschillende merknamen. Zo gebeurt het ontwormen van de pup met:

 • Milbemax
 • Drontal
 • Panacur
 • Mansonil
 • Beapher

Dit zijn veel verkochte merken wanneer het op ontwormen aankomt. Hierbij heb je keuze uit ontwormingstabletten of een pasta.

Naar ontwormingsmiddelen pup

Welk middel moet je kiezen? Feitelijk maakt dit niet heel veel uit. Het is het belangrijkst dat je voor een breedspectrum werking gaat. Ook moet het middel geschikt zijn voor puppy’s. Je kunt dit soort middelen bij de dierenarts maar ook bij de (online) dierenwinkel kopen. Soms wordt gezegd dat de middelen van de dierenarts beter zijn maar dit is niet altijd waar.

Let ook een beetje op de prijs. Een heel goedkoop ontwormingsmiddel is minder geschikt. Eerder genoemde merken zijn altijd een goede keuze.

De totale kosten

Een goed middel om de pup te ontwormen kost tussen de € 7 en € 12. Je kunt hier de pup een tot twee keer mee ontwormen. Met sommige middelen kun je net iets vaker doen. Let op dat je niet te zuinig met het middel bent, het werkt dan onvoldoende. Aan de andere kant mag je ook niet te veel geven. Daarom is het belangrijk om heel goed de juiste dosering op de verpakking erop na te slaan.

Tot één jaar oud wordt een pup ongeveer 10 keer ontwormd. Drie keer bij de fokker en zeven keer bij het gezin. De eerste kosten zijn voor de fokker, dit wordt meeberekend in de verkoopprijs. Je hoeft dus niets extra’s voor het ontwormen te betalen. Voor de overige zeven keer ben je in totaal tussen de € 50 en € 80 kwijt.

Dit lijkt misschien veel maar bedenk dat het ontwormen altijd goedkoper is dan een zieke pup. Wanneer puppy een flinke wormbesmetting heeft ben je aan dierenartskosten veel meer kwijt. Dan kom je echt niet met die € 50 weg.

Een pup ze vaak ontwormen

Sommige eigenaren maken zich zorgen over de gezondheid van een pup. Zo ontwormen dan vaker dan noodzakelijk is. Let op want een te intensief ontwormschema kan voor gezondheidsklachten zorgen. Ga daarom heel bewust met dit soort middelen om.

[do_widget id=custom_html-16]

Het gevolg van ontwormen op de lange termijn

Er zijn ook mensen die hun hond na de puppytijd nooit meer ontwormen. Dit kan een bewuste keuze zijn, bijvoorbeeld omdat het toch een aanslag op het lichaam is. Niet ontwormen kan natuurlijk ook een financiële reden hebben.

Ontwormingsmiddelen zijn redelijk veilig in gebruik. Honden zullen er niet zomaar aan doodgaan. Wel kan dit op de lange termijn zijn naslag krijgen. Sommige honden ontwikkelen jeuk of een doffe vacht als gevolg van het langdurig ontwormen.

Kan een hond ziek worden van wormen? Dit komt zelden voor. Toch kan het dat je na het ontwormen diarree opmerkt. Vaak is diarree maar ook braken een gevolg van een wormbesmetting.

Schuiven naar boven