Vleugel vlinder kapot & repareren

Je hebt een vlinder (gevonden) met een kapotte of gebroken vleugel. De vraag is of dit uit zichzelf kan herstellen. Nee, de vleugels groeien niet aan. Gelukkig kun je een kapotte vleugel van een vlinder repareren. Het is een secuur werkje maar wanneer je dit vaker doet krijg je er vanzelf handigheid in.

Oorzaak kapotte vleugels

De vleugels van een vlinder zijn erg fragiel. Bij het minste of geringste kunnen ze scheuren of breken. Een en ander heeft ook met de leeftijd van dit insect te maken. Bij oudere vlinders zijn gerafelde vleugels vrij normaal. Zie het als het ouder worden van de mens, ook dan treedt er wat slijtage op.

[do_widget id=custom_html-59]

Voordat je begint

Het is belangrijk dat de vlinder tijdens de behandeling zo rustig mogelijk is. Daarom kun je hem het beste gedurende 5 minuten in de koelkast zetten. In een potje natuurlijk, anders ben je hem straks kwijt. Laat de vlinder niet langer dan 5 minuten in de koeling.

Doordat je de vlinder afkoelt wordt hij rustiger. Dit voorkomt dat hij tijdens de behandeling veel tegenspartelt. Verder is het belangrijk dat je alle materialen in huis hebt. Denk hierbij aan secondelijm, een schaar, talkpoeder, dun karton (als spalk), eventueel een echte vlindervleugel en natuurlijk materiaal om de vlinder vast te zetten.

Kleine beschadigingen repareren

Heeft de vlinder een klein gedeelte van de vleugel kapot dan kun je dit heel makkelijk repareren. Dit doe je door de vleugels gelijk te maken. Hiervoor zul je een stukje van de onbeschadigde vleugel eraf moeten knippen. Doordat je de vleugels gelijk knipt ontstaat er ook weer een goede balans. Dit stelt de vlinder in staat om weer te vliegen, al zullen dit geen hele grote afstanden zijn.

De beste methode is de vlinder met dichtgeklapt vleugels vasthouden. Knijp de vleugels licht tegen elkaar zodat hij niet weg kan vliegen. Zo kun je gelijk zien welk gedeelte je af moet knippen. De kapotte vleugel van een vlinder op deze manier repareren is alleen mogelijk wanneer je niet meer dan 10% hoeft weg te halen.

Een scheur herstellen

Het kan ook dat een of beide vleugels is ingescheurd. Er wappert dan een los stukje vluegel, wat het minder lastig maakt om te vliegen. Een ingescheurde vleugel hoef je niet af te knippen, deze kun je spalken.

Legt de vlinder met gespreide vleugels op een zachte handdoek. Fixeer de vlinder door bijvoorbeeld een stukje ijzer (haakje) om het lichaam van de vlinder neer te leggen. Je kunt ook een stukje karton over de lengte van het lichaam leggen en deze aan de boven- en onderkant met een speld op de handdoek fixeren. Een andere methode is iets over de vleugels neerleggen, zolang je er nog maar goed bij kan.

Neem een materiaal dat licht van gewicht is, bijvoorbeeld dun karton. Knip hier een smal strookje vanaf. De lengte moet overeenkomen met de scheur, maar dan net een millimeter langer. Gebruik het strookje karton als spalk om de twee delen van de vleugel aan elkaar te plakken. Hiervoor heb je secondelijm nodig.

Naar secondelijm

Na het vastlijmen doe je er wat baby talkpoeder overheen. Dit voorkomt dat de lijm aan de andere vleugel gaat zitten.

Vleugeltransplantatie bij de vlinder

Is meer dan 25% van de vleugel beschadigd dan zul je vaak een (gedeeltelijke) vleugeltransplantatie uit moeten voeren. Je hebt hier een vergelijkbare vlindervleugel voor nodig. Die vind je in de natuur, zoek op plaatsen waar vlinders veel komen. Vraag anders eens bij een vlinderkweker of deze nog dode vlinders over heeft. Mogelijk kun je hiervan een vleugel gebruiken.

Het is belangrijk dat de donorvleugel van een gelijke grootte is. Het is ook prettig wanneer deze dezelfde vorm heeft, probeer daarom een vleugel kan dezelfde vlindersoort te zoeken.

Knip het beschadigde gedeelte weg. Legt nu de donorvleugel op de beschadigde vleugel. Er mag slechts een kleine overlapping zijn. Zorg ervoor dat de aders zo dicht mogelijk tegen elkaar liggen. Plak de twee gedeelten met secondelijm vast. Doe er wat talkpoeder overheen om te voorkomen dat de lijm zich verspreidt.

Vouw de twee vleugels tegen elkaar. Bekijk of de nieuwe vleugel even groot is als de andere vleugel. Soms moet je deze wat bijknippen of bijsnijden.

Vlinder met een gebroken vleugel

Soms kom je een vlinder met een gebroken vleugel tegen. Let op want dit is niet hetzelfde als een botbreuk bij mensen en dieren. Een gebroken vleugel kan gewoon werken wanneer je hem spalkt, zie hierboven. Soms is de vleugel dusdanig beschadigd dat je hem af moet knippen. Vervang hem dan voor een andere vleugel. Bedenk dat het altijd beter is om de originele vleugels te behouden dan dat je een donorvleugel gebruikt.

Kun je in de vleugel van een vlinder knippen?

Het lijkt eng om in de vleugel van een vlinder te knippen maar het insect voelt hier niets van. Ook niet wanneer je door de aders heen knipt. Je kunt dus met een gerust hart een gedeelte van de vleugels wegknippen. Doe dit wel met een scherpe schaar zodat het in één keer goed gebeurt.

Eerst nog wat eten

Een vlinder met kapotte vleugels heeft moeite met het vinden van voedsel. Waarschijnlijk zit hij al een tijd zonder voeding en is hierdoor verzwakt geraakt. Nadat je de vleugel gerepareerd hebt geef je de vlinder eerst wat te eten. Zo kan hij op krachten komen en is klaar om uit te vliegen.

[do_widget id=custom_html-51]

Het beste zet je de vlinder op een bloem met nectar. Het is vaak lastig om de juiste ‘t bloemen te vinden, maar kijk eens uit naar een vlinderstruik. Nagenoeg alle soorten vlinders halen hier nectar uit. De vlinderstruik kom je bij verschillende mensen in de voor- of achtertuin tegen.

Kun je geen geschikte bloem vinden, maak dan een mengsel van water en suiker. Warm het water een beetje op, dan lost de suiker hier goed in op. Je kunt het beste een kleine papieren trechtertje maken en hier wat van het suikerwater in doen. Maak hier vervolgens een plateautje aan waar de vlinder op kan zitten. Zo kan hij makkelijker bij het suikerwater.

Weer de vrije natuur in

Heb je de vlinder buiten gevonden, dan is het belangrijk dat je hem na de behandeling weer loslaat. Controleer eerst binnenshuis of het dier goed kan vliegen. Hierna laat je hem in een veilige omgeving los.

Schuiven naar boven