Ocicat – sociaal kattenras

Denk je erover om een ocicat in huis te nemen? Het gaat hier om een kattenras dat qua uiterlijk nog het meest op een Siamees lijkt. Hij komt in verschillende kleurvarianten voor waarbij de vacht altijd kort en glad is. Dankzij zijn hoge intelligentie weet de ocicat de mens telkens te verbazen. Bovendien kan hij zijn gezinsleden op een enge manier aanstaren. Toch is de ocicat een geliefd huisdier.

Geschiedenis van de ocicat

Dit kattenras is nog niet zo heel oud. Een fokker uit Michigan (Verenigde Staten) kruiste een siamees met een abessijn. Het idee hierachter was om een Siamees te fokken die de vachttekening van de abbessijn had. Dat lukte, echter had een van de kittens geen stippen maar goudkleurige vlekken op een ivoorkleurige vacht. Dat was gelijk de eerste ocicat die geboren was.

[do_widget id=custom_html-23]

Natuurlijk werd er doorgefokt met deze bijzondere kat. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw werd de ocicat als kattenras erkend. Pas in 1998 werd dit ras ook in Europa erkend.

Het uiterlijk

De uiterlijke kenmerken van de ocicat lijken op de Siamees. Het sierlijke en lange lichaam met de middellange poten zijn zeker aanwezig. De oren zijn lang aan spits, je kunt ze ook driehoekig noemen. De ogen zijn amandelvormig en staan schuin.

De vacht is kort en glad, heeft een mooie glans en voelt satijnzacht aan. Dit ras komt in 12 erkende kleurvarianten voor waarbij ze bijna allemaal gevlekt zijn. Af en toe komt er ook een gemarmerde of effen gekleurde ocicat voor.

Een volwassen occicat weegt 6-8 kg (katers) of 4-5 kg (poezen).

Karakter van de ocicat

De ocicat is een zeer aanhankelijk kattenras. Hij is dan ook graag in de omgeving van zijn eigenaar. Verder is hij actief en speels, ook op hogere leeftijd. Het karakter van de ocicat omschrijft zich als sociaal, enthousiast en energiek. Met andere woorden: je hebt hier een fijn huisdier aan.

Hout rekening met zijn hoge intelligentie. De ocicat is in staat om een deur of kooi te openen. Hierdoor kan hij ook makkelijk ontsnappen. Wil je dit ras binnenshuis of binnen de grenzen van de tuin houden dan moet je alles goed afsluiten.

Het leuke aan de ocicat is dat hij goed kan leren om een balletje te rapporteren of voorwerpen te vangen. Ook kun je hem aan de lijn leren lopen. Begin hier op jonge leeftijd mee, dat maakt het er alleen maar makkelijker op.

Vachtverzorging van dit dier

Vanwege zijn korte vacht heeft de ocicat niet veel vachtverzorging nodig. Met een borstel met zachte borstelharen kam je de vacht wekelijks door. Doe dit altijd met de haargroeirichting mee.

Bekijk kattenborstels

Bij hoge uitzondering moet het dier in bad, maar alleen wanneer dit echt noodzakelijk is. Gebruik in dit geval een speciale kattenshampoo en laat de vacht binnenshuis drogen. Stuur een ocicat met een kletsnatte vacht nooit de koude in.

Opvoeding

Op zich is de opvoeding van de ocicat vrij makkelijk. Wel moet je continu bedacht zijn op zijn hoge intelligentie. Hierdoor is dit dier in staat om de mens te misleiden of te verbazen. Leer hem van jongs af aan naar zijn naam te luisteren. Dit maakt de opvoeding er alleen maar makkelijker op. Bovendien is het dan ook mogelijk om met de ocicat te wandelen. Wanneer je het niet vertrouwt is het altijd beter om hem aan te lijnen.

Ocicat en erfelijke aandoeningen

Gelukkig komen er niet zoveel erfelijke aandoeningen bij de ocicat voor. Een afwijking die je wel eens ziet is amyloïdose, dit wordt ook bij zijn voorouders gezien. Amyloïdose is een stapelingsziekte die zich in verschillende organen voor kan doen. Helaas is amyloïdose niet te genezen.

Ook de oogziekte PRA wordt wel eens bij de ocicat gezien. Op jonge leeftijd leidt dit tot nachtblindheid. Wanneer deze oogziekte lang voortschrijdt dan kan de kat uiteindelijk helemaal blind worden. Het is mogelijk om ocicats te testen op erfelijke kattenziektes waaronder PKD en HCM. Een goede fokker zal de ouderdieren hier altijd op testen (DNA-test).

Gemiddelde leeftijd van dit ras

Hoe oud wordt een ocicat? Omdat er weinig erfelijke aandoeningen bij dit ras bekend zijn bereikt hij een vrij hoge leeftijd. De gemiddelde leeftijd van de ocicat ligt op 16 jaar. Katers worden tussen de 14 en 16 jaar oud, poezen tussen de 16 en 18 jaar.

Ocicat kitten aanschaffen

Je komt ocicat kittens niet zo snel via Marktplaats of andere websites tegen. Dit komt omdat er niet heel veel mee gefokt wordt. Vaak kom je dan toch bij een ocicat fokker of cattery uit. Zorg dat het hier om een erkende fokker gaat. De kitten moet gezond ogen en zowel nieuwsgierig als alert zijn. Aan de andere kant mag het dier natuurlijk niet voor alles in elkaar duiken, je hebt dan met een zeer angstige kitten te maken.

Naar kattenwinkel

Verder moet een ocicat kitten voorzien zijn van een stamboom. Zonder stamboom is niet duidelijk of je hier met een echte raskat te maken hebt. Ook moet de kitten volgens het boekje zijn ingeënt, ontvlooit en ontwormd.

Prijs van een ocicat

Hoe duur is een ocicat? Vaak is de prijs afhankelijk van vraag en aanbod. Hoe meer vraag er naar een raskat is, hoe hoger de prijs zal leggen. Voor een rasechte ocicat kitten betaal je tussen de € 700 en € 1200. Er worden ook kruisingen aangeboden, deze kosten tussen de € 200 en € 400.

Schuiven naar boven