Naaktkat uiterlijk en karakter: waarom dit dier zielig is

Een naakte kat oftewel een naaktkat, dit dier ziet er een beetje vreemd uit. Hij heeft namelijk helemaal geen vacht waardoor je direct met de huid in aanraking komt. Voor sommige mensen voelt dit onprettig aan terwijl het anderen niets uitmaakt. Wist je dat de naaktkat eigenlijk heel zielig is? Kijk maar eens wat het uiterlijk en karakter met dit dier doet.

Sphynx (kattenras)

We noemen het wel de naaktkat maar eigenlijk gaat het hier om de Sphynx, een erkend kattenras. Let wel een beetje op want je hebt ook andere haarloze katten. Bijvoorbeeld de Peterbald of de Don Sphynx. Toch zal in veel gevallen met de naaktkat de normale Sphynx worden bedoeld.

[do_widget id=custom_html-23]

Dit ras is ooit in Canada ontstaan. Mensen gingen bewust met haarloze katten fokken en zo werden er steeds meer van deze kittens geboren. Het feit dat de naaktkat geen beharing heeft is terug te vinden in een recessief verervend gen. Rond 1980 werden een aantal naaktkatten mee naar Nederland genomen en is dit ras ook hier steeds populairder geworden.

Dit ras wordt tussen de 12 en 15 jaar oud. Hiermee bereikt de sphynx ongeveer dezelfde leeftijd als de huiskat. Over het algemeen worden vrouwtjes wat ouder dan mannetjes.

Het uiterlijk van de naaktkat

Een volwassen naaktkat weegt tussen de 5 en 6 kg. Zowel de romp als de pootjes zien er gespierd uit. De voetjes zien er juist weer slank uit, maar staan wel in verhouding met de rest van het lichaam. Wanneer de sphynx rechtop zit heeft hij iets koninklijks.

Ondanks dat dit een naaktkat wordt genoemd is hij niet helemaal naakt. Dit dier heeft namelijk kleine en zachte donshaartjes. Wanneer je hem aait voelt zijn huidje als een perzik aan: zacht maar niet zo zacht als bij een behaarde kat.

Op de voetjes, de staart, de oren en de snuit zijn de donshaartjes soms wat langer. Dit wordt ook volgens de rasstandaard geaccepteerd. De oren van deze kat zijn opvallend groot, iets dat hem alweer een bijzonder uiterlijk geeft.

De kleur van de huid

Veel naaktkatten hebben een grijze of roze huid. Het is helemaal niet vreemd wanneer deze twee kleuren door elkaar voorkomen. Hierdoor kan een naaktkat een mooie aftekening of patronen op de huid hebben. Denk hierbij aan vlekken of strepen.

Naaktkat karakter: het ideale huisdier?

Een naaktkat oftewel sphynx lijkt soms wel het ideale huisdier te zijn. Hij is namelijk erg aanhankelijk en hecht zich goed aan zijn baasje. Ook kan hij goed overweg met kinderen, andere katten of huisdieren. Houd er wel rekening mee dat dit een roofdier is dus laat de naaktkat niet alleen met konijnen, knaagdieren, vogels of andere kleine dieren.

De sphynx houdt van aandacht. Wanneer hij de hele dag alleen thuis is dan gaat hij zich snel vervelen. Op momenten dat je niet thuis bent zorg je voor afleiding in de vorm van speelgoed of wat lekkers. Denk daarom aan de aanschaf van een automatische voerbak, hiermee daag je de kat telkens weer uit.

Bekijk automatische voerbak

Verder is dit dier zeer rustig, zelfs in stressvolle situaties. Je kunt de naaktkat hierdoor makkelijk mee op reis nemen. Toch is het beter wanneer deze kat zijn vaste verblijf paas of vertrouwde omgeving heeft. Ben je met iets bezig? De naaktkat is nieuwsgierig en komt graag een kijkje nemen. Ook is hij speels en houdt van klimmen en klauteren.

Dit is waarom een naaktkat zielig is

Sommige mensen vinden de naaktkat zielig. Dit is op zich wel begrijpelijk, het ontbreken van de vacht zorgt ervoor dat dit dier het snel koud heeft. Je kunt de naaktkat in de winterperiode niet zomaar naar buiten sturen. Houd ook rekening met de zomermaanden: een naaktkat verbrandt snel. Dit komt omdat de vacht onder normale omstandigheden de huid tegen verbranding beschermt. Gaat de kat toch naar buiten dan moet je hem met zonnebrandcrème insmeren.

Ook het ontbreken van snorharen en tastharen is best wel zielig. Hierdoor kan de naaktkat minder goed jagen of zijn weg in het donker vinden. Misschien wist je het nog niet maar tastharen worden dus ook tijdens de jacht gebruikt! Het stelt de kat in staat om zijn prooi op de juiste manier vast te grijpen.

Hij landt gewoon op zijn pootjes

Soms wordt gezegd dat een naaktkat tastharen op de pootjes gebruiken om luchtstromingen waar te nemen. Dit zou nodig zijn om op de pootjes te landen. Onzin, een kat komt vanwege zijn evenwichtsorgaan op de pootjes terecht. Daarnaast speelt het zicht een belangrijke rol. Wanneer een kat problemen heeft met het evenwichtsorgaan en het zicht dan valt hij op zijn rug op de grond. Dit laat dus zien dat een kat middels tastharen niet op de pootjes kan landen.

Is de naaktkat verboden?

Er is geen wetgeving waaruit blijkt dat de naaktkat verboden is. Volgens de dierenwet is het niet toegestaan om bewust dieren te fokken die beperkt worden in hun gedrag of gezondheid. De naaktkat is vatbaarder voor huidproblemen en een erfelijke hartziekte. Ook ontstaat er sneller een schimmelinfectie of onderkoeling. Een speciale trui voor naaktkatten is zeker aan te raden.

[do_widget id=custom_html-6]

Ondanks een groter risico op gezondheidsproblemen is de naaktkat niet verboden. Je kunt er gewoon een via een fokker of catterie kopen. Ook in andere landen is de naaktkat gewoon toegestaan. Sinds 2019 is het wel verboden om katten te fokken die aan meerdere erfelijke afwijkingen leiden. Zo is de bambino sphynx maar ook de Schotse vouwoorkat verboden.

Verzorging van de sphynx

Houd er rekening mee dat de sphynx oftewel naaktkat meer verzorging nodig heeft. Normaal gesproken zorgt de vacht ervoor dat lichaamsolie goed over de huid verspreid wordt. Dit gebeurt bij de naaktkat niet, daarom moet hij wat vaker in bad. Gebruik hiervoor een shampoo die specifiek bedoeld is voor katten. Het is aan te raden om twee keer per maand de naaktkat te wassen. Wanneer je dit van jongs af aan doet dan wendt het dier hier snel aan.

De gemiddelde naaktkat eet meer dan een andere kat. Dit komt omdat naaktkatten een hoog metabolisme (stofwisseling) hebben. Je zult dus wat meer moeten voeren. Let er wel op dat het dier niet te dik wordt.

Schuiven naar boven