Houtworm in meubels: 5 methoden om er vanaf te komen

Last van houtworm in meubels? Vervelend want binnen no-time worden je houten meubels flink aangetast. Er ontstaan gaatjes en gangetjes waarbij het zaagsel op de grond ligt. Hierdoor wordt het meubilair instabiel en kan het zelfs onbruikbaar worden. Het probleem is dat de houtworm larven jarenlang in meubilair kunnen leven. In dit artikel vind je 5 methoden om van houtworm af te komen.

Oorzaak van houtworm in meubels

Je koopt natuurlijk geen meubels met houtworm, in de winkel is dit houtwormvrij. Wel kan het dat je tweedehands meubels met houtworm koopt. Hoe komt houtworm in het meubilair terecht? Volwassen houtwormen zoeken een geschikte plek om de eitjes af te zetten. De vrouwelijke kevers gaan op zoek naar specifieke soorten hout. Net gekapt of levend hout is niet interessant. Ook droog hout (minder dan 10% water) wordt ongemoeid gelaten.

[do_widget id=custom_html-66]

In veel gevallen kiest de houtworm voor wat ouder hout. Dit verklaart ook waarom houtworm vooral in ouder houten meubilair voorkomt. Al helemaal wanneer de meubels in een omgeving met een hogere luchtvochtigheid staan. Bijvoorbeeld in een oude en slecht verwarmde woning.

Zo lang blijven de larven aanwezig

De vrouwtjes leggen de eitjes in spleten of gaten van hout. De larven doen zich tegoed aan het hout maar ook aan schimmels. Wanneer het hout redelijk vochtig is dan zijn er ook meer schimmels aanwezig. De larven kunnen 3 tot wel 10 jaar in het hout aanwezig blijven. Hierna vliegen ze uit en begint de cyclus opnieuw.

Houtworm in meubels herkennen

Het is niet zo moeilijk om houtworm in meubels te herkennen. Als eerste kun je witte larven zien. Dit zal niet zo vaak voorkomen want de larven zitten dieper in het hout verstopt. De larven veroorzaken een knagend of kloppend geluid. Dit kun je vooral in de rustige avonturen waarnemen.

Wanneer de houtworm larven actief zijn dan herken je dit aan zaagsel. Het zaagsel ligt dan in de buurt of onder het meubilair of de houten constructie. Let ook goed op de aanwezigheid van kleine gaatjes in het hout. Wanneer je meerdere gaatjes opmerkt dan is de kans groot dat je last hebt van houtworm. Het kan overigens ook om de boktor gaan.

Soms steekt de larve van de houtwormkever zijn kop uit het gaatje. Dit berust dan puur op toeval. Waarschijnlijk is de larven bezig met het graven van een gang aan de buitenzijde van het houten meubilair. Ook kan het dat de larve klaar is om uit te vliegen, je hebt dan te maken met een volwassen houtwormkever.

Het bestrijden van houtwormen

Houtworm in meubels bestrijden? Een goed idee want het probleem lost zich niet vanzelf op. Het kan namelijk tot 10 jaar duren voordat je van houtwormen af bent. Maar dan nog kunnen de volwassen exemplaren opnieuw eitjes in het hout leggen. Wees er ook op bedacht dat houtwormen zich binnenshuis kunnen verspreiden. Zo worden mogelijke andere meubels of houten constructies aangetast.

Snel aan de slag met de bestrijding van houtworm. Lees de vijf meest toegepaste methoden, maar ook of het effectief is.

1. houtworm bestrijden met azijn of ammoniak

Houtworm in meubels wordt vaak bestreden met behulp van azijn of ammoniak. Dit zijn twee huismiddeltjes die matig werken. Aan de andere kant is dit bestrijdingsmiddel wel goedkoop en zeker het proberen waard.

Houtworm bestrijden met azijn doe je door wat azijn met alcohol te mengen, dit werkt veel beter. Vervolgens spuitje het mengsel in het gat. Omdat er waarschijnlijk meerdere gaatjes aanwezig zijn moet je het gehele meubilair behandelen. Het beste kun je een hogedruk plantenspuit gebruiken. Zet deze op de harde straal en spuit gaatje voor gaatje met het mengsel in.

Houtworm bestrijden met ammoniak werkt op een vergelijkbare manier. Neem ammoniak en smeer hier het meubelstuk mee in. Zorg dat het spul ook in de gaatjes terecht komen.

In beide gevallen zullen de larven uit het hout willen kruipen. Het is dus belangrijk om dit in de gaten te spuiten en de larven direct te vangen en te doden. Wees wel voorzichtig met het gebruik van azijn, alcohol en ammoniak. Het kan gaan stinken en zorgt ervoor dat het houten meubilair erg brandbaar is. Laat het behandelde meubilair daarom altijd goed drogen voordat je het weer in de woonruimte zet.

Bekijk houtworm middelen

2. De larven bevriezen

Een andere methode om houtworm uit meubels te krijgen is door het meubilair te bevriezen. Ze kunnen goed tegen vorst. Het heeft dus geen zin om het houten meubilair buiten te zijn, de larven zijn goed beschermd tegen vorst. Wel kun je de larven van de gewone houtworm doden wanneer het hout een temperatuur van -22 °C bereikt. Klein meubilair kun je dus gewoon in je normale diepvriekist- of kast zetten.

Bij grote houten meubels is dit wat lastig. Er zijn ongediertebestrijders die een grote diepvriezer ter beschikking hebben. Je kunt het ook eens bij een horecabedrijf vragen, hoewel die natuurlijk niet zit te wachten op houtworm in de vriezer. Maar misschien staat er ergens een ongebruikte grote vriezer.

3. Terpentine en petroleum

Soms wordt er gebruik gemaakt van middelen als terpentine en petroleum. Dit is zeer geschikt voor de houtwormbestrijding met betrekking tot meubels. Houd er echter rekening mee dat deze middelen vaak alleen preventief werken. Dit wil zeggen dat je er houtworm mee kan weren. Zitten de larven eenmaal in het hout dan laten ze zich moeilijk met terpentine of petroleum wegjagen. Toch kan het bij enkelen larven wel werken.

Behandel het hout met terpentine, petroleum, boenwas of beits. Je kunt ook een vernis, verf of lak gebruiken. Hiermee sluit je het hout af waardoor de volwassen kevers geen eitjes meer kunnen leggen. Larven die in het hout zitten kun je hiermee verstikken. Deze methode zou je eigenlijk als laatste moeten gebruiken. Sluit je eenmaal het hout af dan kun je namelijk geen ander bestrijdingsmiddel inzetten zoals begassen.

4. Houtworm begassen

Bij grote houten meubels of houten constructies wordt soms ook begassen ingezet. Meubels worden in een grote container of zeecontainer geplaatst. Hierna wordt de container goed afgesloten en wordt de ruimte voorzien van een speciaal gas. Dit gas dringt diep in het hout door. Zelfs de diepst verstopte larven worden hierdoor gedood.

Bedenk dat deze methode zeer prijzig is. Ten eerste moeten de houten meubels naar de bestrijder worden gebracht of deze haalt het op. Je krijgt dus al met transportkosten te maken. Daarnaast is het begassen zelf ook een dure methode. Per meubelstuk kun je al snel honderden euro’s kwijt zijn. Dit is alleen interessant wanneer het om zeer kostbare meubels gaat.

5. Houtworm bestrijden met hitte

Houtworm kan slecht tegen extreme hitte. Je kunt de larven goed doden door het hout te verhitten. Dit doe je natuurlijk niet door het hout in brand te steken, er blijft dan niet veel van de meubels over. Indien mogelijk kun je het houten voorwerp in de oven leggen. Verhit dit gedurende 30 minuten op een temperatuur van minimaal 55°.

[do_widget id=custom_html-61]

Houtworm in meubels bestrijden middels hitte is soms lastig. Niet elk meubelstuk past in een oven. Daarom wordt er soms ook wel gebruik gemaakt van een föhn. Hierbij is het belangrijk dat de föhn warmte blaast met een minimale temperatuur van 60 °C. Dit kun je controleren door de föhn op enkele centimeters afstand van een thermometer te houden.

Zet de föhn op de hoogste stand aan. Blaas de warme lucht in de gaatjes die de houtwormen hebben gegraven. Op deze manier verhit je de gangetjes. Met een beetje geluk kom je dankzij de föhn van houtworm af.

Ongediertebestrijder inschakelen

Wanneer bovenstaande methodes niet werkt is het beter om een ongediertebestrijder in te schakelen. Vraag vooraf verschillende offertes aan want de prijzen kunnen nogal variëren.

Schuiven naar boven