Hond braakt water – oorzaak en behandeling

Je hond braakt water, hoe ernstig is dat? Vocht of water spugen heeft verschillende oorzaken. Wanneer de hond water uitspuugt kan het dat hij net veel water heeft gedronken. Maar de oorzaak kan ook in een onderliggende ziekte, aandoening of vergiftiging liggen.

Braken van water, slijm of gal

Er zit een verschil tussen het braken (overgeven) van water, slijm of gal. Braakt de hond water dan gaat het hier om water dat net nog is ingeslikt. Wanneer er slijm bij zit dan zit het water al wat dieper en langer in de maag. Gal is een vloeistof uit de darmen. Sommige honden braken vooral in de ochtend gal, deze vloeistof is dikker dan water en heeft een geelachtige kleur.

[do_widget id=custom_html-65]

Oorzaken van water braken

Het is belangrijk om te kijken wat de hond precies opbraakt. Gaat het alleen om water? Dit is helder van kleur en zeer vloeibaar. Soms zit er een beetje slijm bij maar zelden voedsel. Water braken heeft vaak met te snel drinken te maken. Dit zie je bij jonge pups, die kunnen het eten en drinken nog niet zo goed doseren.

Een hond braakt ook water wanneer hij zich verslikt. Op zich is hier niets vreemds aan, ook wij mensen verslikken ons wel eens. Bij het verslikken ontstaat er een sterke hoestprikkel. De hond kan maar één ding doen: uitspugen wat nog in de bek of de slokdarm zit. Bij verslikken hoef je in principe niet veel te doen, de hond lost dit zelf op.

Eet de hond veel te snel of te gulzig? Dan kun je voor een speciale voederbak gaan. Dit noem je ook wel een slowfeeder.  Deze voederbak heeft verschillende randjes waardoor hij op een labyrint lijkt. De hond moet meer moeite doen om het voer uit de bak te krijgen. Hierdoor eet hij veel langzamer en zal het braken zichtbaar verminderen.

Bekijk slowfeeder hond

Water en slijm overgeven

Het kan ook om een combinatie van water en slijm gaan. Waarschijnlijk heeft dit ook weer met te snel eten of verslikken te maken. Soms lijkt de hond alleen slijm te geven. Wanneer dit veel slijm is dan lijkt het op water maar dat is het niet. Het slijm is dikker en je kunt er draden van trekken. Vaak schuimt het slijm ook of ziet er wit of melkachtig uit.

Wanneer de hond slijm overgeeft dan heeft hij vaak iets verkeerds gegeten. Ook kan braken het gevolg zijn van een nuchtere maag waarbij de hond zich misselijk voelt. Het slijm ziet er dan wit of geel uit.

Gal braken

Wanneer de hond lange tijd een lege maag heeft dan stroomt er gal terug de maag in. Dit heeft een maagirritatie als gevolg. Hierdoor gaat de hond gal overgeven of braken. Gal ruikt zurig en heeft een gele kleur. Vaak zijn het maar kleine hoeveelheden gal die naar buiten komen. Wanneer de hond vaak in de ochtend gal braakt dan moet je hem vaker voeren. Geef minimaal twee keer per dag eten, eenmaal per dag is echt te weinig.

Voedsel opbraken

Soms moet de hond braken en is het niet alleen water maar komt er een complete maaltijd naar buiten. Voedsel opbraken heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld te snel (gulzig) eten. Wanneer de hond iets verkeerds heeft gegeten dan kan hij ook gaan braken. Denk hierbij aan een infectie met een virus, bacterie of schimmel.

Soms is veelvuldig braken de oorzaak van een ernstige ziekte of vergiftiging. Wanneer je door oorzaak niet weet en het braken blijft aanhouden, moet je echte dierenartsen inschakelen. Dit geldt al helemaal wanneer er ook sprake is van diarree, koorts en sufheid. Vooral met jonge pups of senior honden moet je uitkijken.

Regurgiteren

Let op want er is een duidelijk verschil tussen voedsel overgeven en regurgiteren. Wanneer de hond voedsel overgeeft dan is dit al in de maag en gedeeltelijk verteerd. Het braaksel ruikt zuur en soms naar ontlasting. In dit laatste geval kan dit duiden op een afsluiting of een ernstig darmprobleem.

Regurgiteren is water, speeksel of voedsel opbraken dat nog niet in de maag zit. Hierbij is de slokdarm geïrriteerd of is er sprake van verslikken. Wanneer de hond vaak water braakt (of iets anders) en dit is nog niet in de maag, dan kan het ook om een slappe of weke slokdarmwand gaan.

Bij een grote verslikking kan er vocht in de longen terechtkomen. Dit kan tot een longontsteking leiden. Symptomen zijn hoesten, een moeilijke ademhaling en soms ook koorts. Zonder behandeling kan de hond hieraan overlijden. Wanneer je regelmatig ziet dat de hond water braakt is het zeker goed om hier eens naar te laten kijken.

[do_widget id=custom_html-64]

Wat moet je doen als je hond veel kotst?

De hond braakt water telkens nadat hij gedronken heeft. De oplossing: kleine hoeveelheden water geven. Desnoods in een antischrokbak.

Bij gal braken en vooral wanneer dit in de ochtend voorkomt moet je de hond twee tot drie keer per dag gaan voeren. Verdeeld e dagelijkse maaltijd gewoon over kleinere porties.

Wanneer de hond meerdere keren per dag of per week kotst (overgeeft) moet je niet afwachten. De kans is namelijk groot dat het dier uitdroogt en hierdoor zelfs komt te overlijden. Schakel direct een dierenarts in.

Schuiven naar boven