Border collie pup ‘t bijten afleren

Hij is lief maar heeft scherpe tanden. Een border collie pup ’t bijten afleren, hoe doe je dat? Het is belangrijk dat je de pup een goede opvoeding geeft. Hij moet weten wat zijn plaats in de groep is en dat bijten niet zomaar mag. Bekijk de belangrijkste tips.

Dit is waarom puppy’s bijten

Een border collie pup heeft net als elke andere pup vlijmscherpe melktanden. Een jong hondje dat zich verveelt zal vaak gaan bijten. Hierbij bijt hij in de handen of voeten van de mens. Dit is niet uit agressie maar om de mens uit te dagen tot spelen. In feite is het natuurlijk gedrag: puppy’s bijten elkaar ook om uit te dagen en te spelen. Alleen wij mensen vinden dat niet zo prettig.

[do_widget id=custom_html-2]

Wanneer je het bijten toelaat dan kan de pup denken dat het is toegestaan. Hij zal dan steeds vaker gaan bijten.

Border collie pup: bijten afleren

Toegeven: een border collie puppy is hartstikke schattig. Overigens zijn alle puppy’s schattig, daar niet voor. Het verschil is dat border collies tot de slimste hondenrassen ter wereld behoren. Uit een onderzoek is ooit eens te border collie als nummer 1 slimste hondenrassen naar voren gekomen. Met dit ras heb je dus goud in handen. Het probleem is dat veel hondeneigenaren hun pup niet goed opvoeden. Hierdoor ontstaan er al snel gedragsproblemen.

Een border collie pup het bijten afleren is eigenlijk heel eenvoudig. Je moet laten zien wat wel en niet de bedoeling is. Hiermee sluit je het beste aan op het leven van een hond in een roedel. Ook hierbij worden jonge honden door oudere honden gecorrigeerd. Bijten afleren betekent dus dat jij als oudere hond optreedt.

Geef de pup geen aandacht!

Wanneer de border collie pup bijt omdat hij wil spelen is het heel belangrijk om hier geen aandacht aan te besteden. Praat niet tegen de hond, speel niet met hem maar duw hem ook niet weg. Want ook negatieve aandacht is aandacht. Geef dus ook geen straf.

Het zal in het begin heel moeilijk zijn om het gedrag van de pup te negeren. Toch is het belangrijk om hier consequent in te blijven. Lukt het niet om zijn aandacht te negeren, staat dan op en loop weg. Draai hierbij je rug naar de pup toe.

Nu is het weer tijd om te spelen

Je hebt direct na het bijten de pup genegeerd. Dat heb je goed gedaan! Zodra de pup niet meer bijt en zich rustig gedraagt is het speeltijd. Jij bent dus degene die bepaalt wanneer jullie gaan spelen. Wordt de pup tijdens het spel te druk of bijt hij te hard door? Stop het spel en loop weer weg. Zo leert de pup wat wel en niet de bedoeling is.

Bekijk het beste hondenspeelgoed

Bijtgedrag door een andere oorzaak

Let wel even op met bijtende puppy’s, want soms heeft het een heel andere oorzaak. Zo kan de pup last hebben van doorkomende tandjes. Dit is gevoelig waardoor de jonge hond op voorwerpen gaat kauwen. Het kan ook dat hij op je handen gaat kauwen. Natuurlijk is dit niet de bedoeling, zelfs niet wanneer een puppy pijn heeft.

Negeer ook dit gedrag. Zorg er verder voor dat de bordercollie pup ergens op kan kauwen. Geeft de jonge hond een flostouw of een stevig speeltje. Houd in de gaten dat de pup niet op het meubilair gaat kauwen. Of op schoenen, die zijn vaak ook het slachtoffer van bijtgedrag door doorkomende tanden.

Wanneer de pup in schoenen of broekspijpen bijt

Voor veel puppy’s is het heel verleidelijk om in bewegende schoenen of broekspijpen te bijten. Het komt zomaar ineens voorbij, hoe kun je dit als stoere pup nu weigeren? Het vervelende is dat schoenen of broekspijpen kapot kunnen gaan. Maar er is meer, want wanneer je dit de pup niet afleert dan zal hij dit ook op oudere leeftijd doen.

Een volwassen hond is natuurlijk veel sterker en scheurt moeiteloos een broek of schoenen kapot. Voorkom dit en leer het bijten in schoenen of broekspijpen direct af! Hoe doe je dat?

[do_widget id=custom_html-9]

Wanneer je langs de pup loopt en hij bijt in je kleding of schoenen, staat dan direct stil. Niet roepen, niet tegen de hond praten maar gewoon helemaal negeren. Kijk hem dus ook niet aan! Zodra het hondje loslaat dan geef je hem een speeltje of aandacht. Je kunt hem ook met je stem belonen: hierbij laat je de stem wat hoger klinken dan normaal.

Tip: draag de eerste weken dat je een pup in huis hebt niet je allernieuwste kleding. Het kan even duren voordat het jonge dier hier niet meer in bijt.

Border collie pup ’t bijten afleren: blijf consequent

Bij het opvoeden van een border collie pup is het belangrijk dat je ten alle tijden consequent blijft. Dit vraagt natuurlijk een flinke dosis geduld. Bedenk echter dat dit geduld beloond wordt. Je krijgt er heel wat voor terug, namelijk de liefste en best opgevoede hond van de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven