Muizenkeutels herkennen en hoe je van muizen afkomt

Denk bij muizenkeutels niet dat het probleem zich vanzelf oplost. Een enkele muis die door je huis rent ontaardt al snel in een ware muizenplaag. Dit is een probleem waar steeds meer mensen mee geconfronteerd worden. Muizen leven namelijk steeds dichter bij de mens.

Onderneem direct actie wanneer je muizenkeutels ziet. Hiermee voorkom je dat muizen voor verspreiding van ziekten zorgen. De vraag is hoe je muizenkeutels herkent en hoe je van muizen afkomt.

Muizenplaag ligt al langer op de loer

Wanneer je voor het eerst muizenkeutels ziet dan denk je dat de muis nog maar net aanwezig is. Fout, waarschijnlijk heb je al veel langer last van een muizenplaag het probleem is dat je dit niet altijd herkent. Muizenkeutels liggen namelijk goed verborgen achter kastjes of in hoekjes. Hierdoor kan het vrij lang duren voordat je de eerste muizenkeutels opmerkt.

[do_widget id=custom_html-45]

Een muizenplaag herken je aan de hand van de volgende zaken:

  • Muizenkeutels
  • Urinesporen
  • Knaagsporen
  • Aangevreten materialen
  • Zichtbare muizen

Let op, zelfs wanneer je maar één muis ziet heb je waarschijnlijk last van een muizenplaag. Dit komt omdat een muis nooit alleen leeft. Waar er één is leven er meerdere, soms tot wel tientallen.

Zo zien muizenkeutels er uit (muizenkeutels herkennen)

Muizenkeutels herkennen is niet zo moeilijk. De muizenkeutels doen nog het meest aan hagelslag denken. Ze zijn klein en donker van kleur. Verse muizenkeutels zijn lichtbruin en plakkerig. Zodra de keutels indrogen dan worden ze hard, droog en donkerder. De kleur kan dan variëren van donkerbruin tot zwart. Na verloop van tijd kleuren muizenkeutels naar grijs, ze liggen dan echt al een tijdje.

Verwar muizenkeutels niet met rattenkeutels. Muizenkeutels zijn 3-8 mm lang en hebben een dikte van 1 tot 3 mm. Rattenkeutels zijn groter en dikker. Een rattenkeutel is tussen de 12 en 15 mm lang met een dikte van 5-7 mm.

Muizenkeutels buiten herkennen

Hoeveel keutels legt een muis per dag? Een muis legt dagelijks 50 tot wel 80 keutels. Dit is iets meer dan bij ratten, deze leggen dagelijks 30 tot 50 keutels. Muizen laten hun keutels gewoon vallen op plekken waar ze lopen. Omdat muizen ook wel eens stilzitten kan het dat je muizenkeutels in kleine groepjes aantreft.

Muizenkeutels buiten is vaak lastiger te herkennen. Bedenk dat muizen het liefst langs muren of randen lopen, dit voelt een stuk veiliger aan. Wil je muizenkeutels buiten vinden dan moet je vooral langs muren en in hoekjes kijken.

Soms hebben keutels dezelfde kleur als het aas

Ter bestrijding van muizen wordt vaak muizengif ingezet. Dit bestaat uit aas met hierin een bepaalde hoeveelheid gif. Muizenkeutels kunnen dezelfde kleur als het aas hebben. Ze zien er dus een beetje roodachtig uit.

Kun je muizenpoep ruiken?

Wanneer je muizenkeutels ziet liggen heeft dit geen specifieke geur. Je kunt aan de hand van de geur dus ook niet bepalen of en waar er muizenkeutels aanwezig zijn. Muizenurine ruikt wel heel sterk. De geur doet aan ammoniak denken. Muizen verspreiden urine doordat het aan hun buik blijft hangen. Ze vegen met de buik over de grond. Hierdoor ontstaan er stinkende urinsporen. Dit ruik je niet alleen, ook zie je vieze vegen over de vloer of langs wanden.

Wanneer je een ammoniakgeur opmerkt is het belangrijk om te kijken of er muizen in huis (of buiten) aanwezig zijn. Een urinespoor is zeker niet het werk van een enkele muis, er zijn altijd meerdere muizen aanwezig.

Muizenkeutels in bed, het zal je maar overkomen

Het is niet te hopen maar sommige mensen hebben echt last van muizenkeutels in bed. Hoe is dit mogelijk? Vaak zie je dit op studentenkamers. Het is een feit dat studenten niet de allerbeste opruimers zijn. Er blijft veel voedsel rondslingeren, iets dat muizen natuurlijk aantrekt.

Bij een flinke muizenplaag kom je deze knagers overal tegen. Dat studenten regelmatig in bed eten en hier kruimels achterlaten, ook dat trekt de muizen aan. Muizenkeutels in bed is dan ook het logische gevolg.

Zijn muizenkeutels gevaarlijk?

Je ziet wat muizenkeutels liggen en denkt dit wel even op te ruimen. Zeker niet met je blote handen doen. Muizenkeutels kunnen namelijk gevaarlijk zijn. Vooral wanneer je oude muizenkeutels opruimt dan kunnen deze gaan kruimelen. Hierdoor waait er stof op dat mogelijk het hantavirus bevat.

Veel muizen en ratten dragen het hantavirus wijzig. Een hantavirus infectie is een zeer besmettelijke ziekte. Het virus is niet van mens op mens overdraagbaar maar muizen brengen dit wel op mensen over.

Wanneer je geïnfecteerd bent met het hantavirus dan krijg je griepachtige verschijnselen. Ook kunnen er nierklachten of leverklachten ontstaan. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een hantavirus infectie:

  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Koorts
  • Ontsteking van nieren of lever

In veel gevallen gaan de klachten vanzelf over. Soms kan de infectie zo ernstig zijn dat een ziekenhuisopname nodig is. Muizenkeutels kunnen dus gevaarlijk zijn.

Muizenpoep opruimen: zo doe je dit veilig

Je hebt gezien dat muizenkeutels gevaarlijk kunnen zijn. Vooral oudere muizenkeutels die uiteen vallen kunnen het virus via de lucht verspreiden. Muizenkeutels opruimen moet je dus niet zomaar doen. Hieronder een stappenplan om op een veilige manier muizenkeutels op te ruimen.

Gebruik een vochtig doekje om de muizenkeutels op te ruimen. Het liefst een wegwerpdoekje zodat je de keutels met doekje en al weggooit. Het beste kun je gebruik maken van desinfecterende schoonmaakdoekjes. Deze zijn antibacterieel waardoor je desinfecteert. Dit verkleint de kans op verspreiding van het hantavirus.

Bekijk desinfecterende schoonmaakdoekjes

  • Draag bij voorkeur wegwerp handschoenen.
  • Neem een vochtig doekje in de hand.
  • Pak hier de muizenkeutels mee op.
  • Gooi het doekje inclusief muizenkeutels in een plastic zak.
  • Bind de plastic zak stevig dicht.
  • Gooi de zak in de afvalcontainer (buiten).

De ruimte schoonmaken

Nadat je de muizenkeutels hebt weggegooid lucht je de ruimte gedurende een half uur. Zet een raam of deur open. Draag vinyl, latex of rubberen handschoenen en zet bij voorkeur een masker op. Gebruik een desinfecterende spray en laat dit gedurende 5 minuten op de plekken inwerken waar je de muizenkeutels hebt gevonden.

Nu maak je alles goed schoon met behulp van papieren handdoeken of wegwerp doeken. Dus niet iets dat je nog uit moet wassen. Het is namelijk belangrijk dat je alles na gebruik weggooit. Gooi alles in een afgesloten plastic zak, bind dit dicht en gooi het in de container.

Wees voorzichtig met vegen of stofzuigen

Zolang je bovenstaande stappen niet doorlopen hebt moet je niet zomaar gaan vegen of stofzuigen. Natuurlijk is het heel verleidelijk om de muizenkeutels met blik en veger snel weg te gooien. Maar door de bezem of de stofzuiger te gebruiken verspreid je mogelijk de ziektekiemen. Deze circuleren in de lucht en kunnen zo je huisdieren of jezelf infecteren.

Neem daarom de tijd voor het opruimen van muizenkeutels. Inspecteer het hele gebied goed. Muizen kunnen door zeer kleine openingen. Wanneer ergens een potlood doorheen past, dan kan er ook een muis doorheen.

Kijk ook eens kritisch naar deurkozijnen of raamkozijnen. Zitten hier scheuren of merk je hier knaagschade? Gebruik siliconenkit en vul hiermee scheuren en gaten op.

De woning of garage onaantrekkelijk maken

Muizenkeutels kom je vaak in de keuken, op zolder, de woonkamer maar ook in de voorraadkast of garage tegen. Eigenlijk overal waar er voedsel of nestmateriaal aanwezig is. Maak de woning of garage onaantrekkelijk voor muizen.

Zorg dat voedselbronnen niet beschikbaar zijn. Dek alles goed af, bijvoorbeeld door voedsel in afgesloten potten, bakken of bronnen te bewaren. Denk ook aan dierenvoer want hier komen muizen natuurlijk ook op af. Heb je muizen in huis zorg dan dat er geen afwas op het aanrecht blijft staan. Bewaar voedsel afgesloten of in de koelkast. Doe de afwas direct en ruim rommel op.

Een muizenval of muizengif

Telkens wanneer je opnieuw muizenkeutels tegenkomt betekent dit dat je nog niet van de muizenplaag af bent. In dit geval moet je muizen bestrijden. Dit doe je met een muizenval of muizengif. Een muizenval bestaat uit een klem (de muis is dan dood) of het gaat om een diervriendelijke muizenval. De muis wordt levend gevangen waarna je deze ergens anders moet uitzetten.

Bekijk muizenvallen

Muizengif werkt goed maar je moet het langere tijd gebruiken. Wanneer je te vroeg met muizengif stopt dan blijven de muizen leven. Leg muizengif alleen op plaatsen waar geen huisdieren of kinderen bij kunnen komen. Regelmatig het muizengif aanvullen anders heeft het geen effect.

Naar muizengif met lokdoos

Wanneer je gebruik maakt van muizengif is het altijd aan te raden om dit in de bijbehorende lokdoos te doen. Hiermee verklein je de kans dat andere huisdieren er aan kunnen komen. Bovendien kun je de lokdoosjes eenvoudig controleren en opnieuw vullen. Blijf ondertussen muizenkeutels opruimen en goed schoonmaken. Een goede hygiëne is namelijk belangrijk. Bovendien verwijder je hier ook de geursporen mee, iets dat muizen niet zo prettig vinden.

Schuiven naar boven