Maden op aanrecht? Dit is het actieplan

Tegen de tijd dat je maden op het aanrecht hebt ben je eigenlijk al te laat. Waarschijnlijk ligt er ergens voedsel, een kadaver of dierenmest. Heb je ergens in een hoekje toch wat laten liggen? Het komt namelijk zelden voor dat maden vanzelf naar het aanrecht kruipen. Dus het gaat óf om een voedingsbron op je aanrecht óf het zijn toch andere beestjes die je tegenkomt.

[do_widget id=custom_html-61]

Maden herkennen

Het is allereerst belangrijk om maden te herkennen. Een made is een vliegenlarve. Het gaat hier om een pootloos diertje dat normaal gesproken in zijn voedsel zwemt. Het is dus geen diertje dat kan vliegen, rennen of springen. Maden kunnen normaal gesproken ook niet klimmen, tenzij de wand ruw genoeg is.

De kleur van een made varieert van roomwit tot geelwit. De meest voorkomende vliegenlarven leven in vloeibaar tot half vloeibaar voedsel, organisch afval, mest, kadavers of rottend fruit. Je hebt verschillende soorten maden, bijvoorbeeld die van de huisvlieg, bromvlieg en het fruitvliegje. Hierdoor hebben de afzonderlijke maden ook andere afmetingen.

Maden op aanrecht en dit is de oorzaak

Dat je maden in je container hebt, dat is vrij normaal. Dit gebeurt bijna elke zomer. Op zich is dit geen heel groot probleem, deze larven helpen mee bij de afbraak van organisch afval. Zorg dat de container ver genoeg van de woning staat.

Heb je maden op je aanrecht? Dit heeft verschillende oorzaken. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken en hoe je van maden afkomt.

Het vieze vaatdoekje

Een van de bekendste oorzaken van maden op het aanrecht is een vies vaatdoekje. Sommige mensen laten het vaatdoekje enkele dagen tot weken liggen zonder dit te vervangen. Bacteriën vermenigvuldigen zich snel, hierdoor gaat het vaatdoekje stinken. Dit trekt vliegen aan die hun eitjes op het vaatdoekje leggen. Het kan ook dat er voedselresten in het vaatdoekje achterblijven. Ook dit trekt natuurlijk vliegen aan.

De enige oplossing: vervang het vaatdoekje regelmatig. Het beste is wanneer je het vaatdoekje dagelijks voor een schoon exemplaar vervangt. Heb je een geel goedkoper vaatdoekje, dan kun je deze uitwassen. Na enkele keren uitwassen is het vaatdoekje versleten en gooi je hem weg. Kijk anders eens voor microvezel vaatdoekjes. Deze zijn sterk absorberend en wasbaar op temperaturen van 90 °C.

Bekijk microvezel vaatdoekje

Handdoek en theedoek

Bovenstaand verhaal geldt natuurlijk ook voor de handdoek en theedoek. Deze kun je maximaal drie dagen achter elkaar gebruiken. Hierna moet je ze toch echt uitwassen. Was alles op een temperatuur van 60 °C tot 90 °C uit.

Laat vooral geen gebruikte vochtige handdoeken of theedoeken in een hoekje op het aanrecht of ergens anders liggen. Wanneer je dit in de zomermaanden 2-3 dagen laat liggen dan kunnen er al vliegeneitjes opzitten. Dat is natuurlijk geen fris idee.

Voedselresten opruimen

Je hebt maden op het aanrecht? Kijk eens kritisch wat er allemaal op het aanrecht ligt. Bijvoorbeeld een stukje vlees, kaas, wat fruit of groente. Maar ook ander voedsel dat misschien al aan het schimmelen of rottend is. Afhankelijk van de voedingsbron trekt dit fruitvliegjes, huisvliegen, bromvliegen of vleesvliegen aan.

Zolang je de voedselresten niet opruimt blijven de maden over je aanrecht kruipen. Kun je geen voedselresten vinden? Kijk eens achter het koffiezetapparaat of andere apparaten. Het zal niet de eerste keer zijn dat hier per ongeluk iets achter valt. Daarom is het aan te raden om zeker één keer per maand alles naar voren te trekken en schoon te maken

Achter of onder de koelkast

Hoe vaak maak jij de ruimte achter of onder de koelkast schoon? Sommige mensen doen dit slechts eenmaal per jaar, of misschien wel minder vaak. Onder en achter de koelkast beland heel veel afval. Stukjes brood, fruit, vloeistoffen maar misschien ook wel dierenmest. Bijvoorbeeld wanneer je hamster of konijn aan de wandel is. Er kan ook zomaar een dode muis achter de koelkast liggen.

Vliegen kunnen kadavers, dierenmest of rottend voedsel van grote afstand ruiken. Ze leggen hier eitjes in of op. De larven doen zich aan het voedsel tegoed. Heel soms komen de larven naar boven en belanden op je aanrecht. Weet je niet waar ze vandaan komen, trek dan de koelkast naar voren. Grote kans dat je hier van alles aantreft. Verwijder alles wat je tegenkomt en maak het daarna met een sopje goed schoon.

In de spouwmuur

Het komt regelmatig voor dat dieren zich in de spouwmuur nestelen. Denk hierbij aan ratten en muizen, vleermuizen en ontzettend veel insecten. Wanneer een dier in de spouwmuur overlijdt dan zal hij gaan rotten. De spouwmuur is makkelijk bereikbaar voor vliegen. Normaal gesproken blijvende maden in hun voedsel en merk je niet wat zich in de spouwmuur afspeelt. Toch kan het voedsel opraken en gaan maden naar ander voedsel op zoek.

Via de spouwmuur kunnen de maden op je aanrecht of in de keuken belanden. Ze komen dan via de ventilatieroosters de keuken binnen. Het is niet aan te raden om ventilatieroosters permanent af te sluiten. Wel kun je dit tijdelijk doen om te voorkomen dat je nog meer maden in huis krijgt. Verder is het afwachten totdat de achtergebleven maden dood zijn of zich verpopt hebben. Je kunt namelijk niet zomaar de spouwmuur in om hier alles schoon te maken.

Eventueel kun je een insectenspray door de ventilatieroosters binnen in de spouwmuur spuiten. Hierna het ventilatierooster goed afdekken. Houd er wel rekening mee dat er mogelijk andere dieren in de spouwmuur zitten. De insectenspray brengt ook aan deze dieren schade toe.

Houten aanrechtblad

Bij een verouderd houten aanrechtblad willen de kitranden of het fineerlaagje wel eens loslaten. Als gevolg hiervan komt er vocht en voedselresten in het hout terecht. Ook dat kan vliegen en hiermee maden aantrekken. In dit geval is het helemaal niet vreemd dat je maden op het aanrecht hebt rondkruipen.

Is dit het geval dan zou je eigenlijk het hele aanrechtblad moeten vervangen. Waarschijnlijk is het blad door al dat vocht flink beschadigd. Bovendien heeft een verouderd aanrechtblad geen mooie uitstraling meer.

De prullenbak of container

Heb je een mini prullenbakje op het aanrecht staan? Veel mensen vinden dit praktisch, zo kun je kleine stukjes afval makkelijk kwijt. Wanneer je dat kleine afvalbakje in de zomermaanden te lang laat staan dan zit dit al snel vol maden. Dat je hierna last hebt van maden op het aanrecht is helemaal niet vreemd.

Maak het mini prullenbakje op je aanrecht dagelijks leeg. Je kunt eventueel een velletje wc-papier of keukenpapier op de bodem leggen. Dit voorkomt dat de inhoud vochtig wordt. Maden houden namelijk van een vochtige omgeving, dit moet je zien te voorkomen.

Kijk ook eens naar de prullenbak of afvalbak die je in je keuken hebt staan. In de zomermaanden moet je deze om de 2-3 dagen ledigen. Gooi groente, fruit, restjes vlees of ander afval liever rechtstreeks in de buitencontainer. Plaats de gft-container of de container voor restafval niet vlakbij je raam of deur.

De afzuigkap

Maden op het aanrecht kunnen overal vandaan komen, ook uit de afzuigkap. Het gebeurt wel eens dat er een dode vogel, rat of muis in de afvoerpijp ligt. Vliegen vinden hun weg naar binnen en leggen eitjes in het dode dier. De maden vreten van het kadaver. Het kan voorkomen dat de maden al krioelend in de afzuigkap terechtkomen. Op deze manier vallen ze naar beneden en belanden op je aanrecht.

Probeer te achterhalen of de maden uit de afzuigkap komen. Soms moet je deze helemaal open maken. Ligt er een dood dier in de afvoerbuis, dan zul je dit er op de een of andere manier uit moeten krijgen. Dit betekent alles losmaken. Soms zit de buis helemaal in het plafond verwerkt, kijk dan of je er vanaf de buitenkant met een haak bijkomt.

Maden doden (bestrijden)

Heb je maden op het aanrecht, strooi dan eens een laagje zout langs alle randen van het aanrecht. Maden kunnen slecht tegen zout, hier drogen ze vanuit. Zo voorkom je in ieder geval dat de vliegenmaden ergens anders vandaan komen en op je aanrecht belanden.

Naar vliegenspray

Gebruik vliegenspray om van maden af te komen. Behandel de hele keuken en houd de ruimte gedurende 10-30 minuten goed gesloten. Hierna zet je een raam of deur open, je moet goed ventileren. Dankzij de vliegenspray dood je niet alleen maden maar ook volwassen vliegen en andere insecten in je keuken.

Schuiven naar boven