Maden in de keuken

Wanneer je last hebt van maden in de keuken moet je hier direct iets aan doen. Het gaat hier namelijk om vliegenlarven die uiteindelijk zullen verpoppen. Voordat je het weet heb je de hele keuken vol vliegen zitten. Zowel maden als vliegen kunnen ziekten verspreiden. Bovendien ziet het onhygiënisch uit. Ik laat je meer zien over de bestrijding van maden.

Uitleg over maden

Wat zijn maden eigenlijk? Met maden worden de larven van vliegen bedoeld. Soms worden hier juist muggenlarven mee aangeduid. Wanneer je maden in de keuken hebt dan gaat het vrijwel altijd om vliegenlarven. Meestal van de huisvlieg, soms van het fruitvliegje of de vleesvlieg.

[do_widget id=custom_html-26]

Maden zien er wormachtig en pootloos uit. Ze zijn geelachtig tot crèmekleurig. Maden kunnen niet rennen, kruipen of vliegen. Ze bewegen zich middels kronkelingen voort. Overigens zullen maden zelden grote afstanden leggen. Het ene uiteinde van de maden loopt spits toe, het andere uiteinde is juist stomp.

Maden in de keuken: de oorzaak

Je kunt je afvragen waarom je maden in de keuken hebt. Zeer waarschijnlijk ligt er ergens voedsel verborgen. Kijk maar eens goed achter of onder de keukenkastjes, de prullenbak of in hoekjes. Heb je de afvalbak al een tijdje niet geledigd? Ook dan kun je maden in de keuken krijgen.

Soms komen maden in huis na een regenbui voor. De maden worden dan als het ware naar binnen gespoeld. Maar het kan ook dat ze zelf op zoek gaan naar een droog plekje. Dit is uiteraard alleen mogelijk wanneer de maden ook naar binnen kunnen komen.

Vliegenlarven herkennen

Hoe weet je nu of er daadwerkelijk maden in de keuken aanwezig zijn? Kijk in de zomermaanden eens in de afvalemmer of de vuilniszak. Wanneer je hier van alles ziet krioelen dan gaat het zeker om vliegenmaden. Verder kun je maden ook ruiken. Ze verspreiden een zeer sterke en nare lucht.

Je kunt de maden van vliegen makkelijk verwarren met andere larven. Daarom hieronder meer informatie over maden herkennen.

  • Roomwit van kleur
  • Pootloos
  • 5-10 mm lang
  • Verspreidt een stinkende geur
  • Altijd met meerdere

Maden in de keuken bestrijden

Wist je dat maden verschillende ziektes kunnen verspreiden? De madenziekte oftewel myasis is hier een bekende van. Vooral konijnen, schapen en kippen zijn hier gevoelig voor. Volwassen vliegen leggen eitjes in de vacht of veren van het dier. De eitjes komen uit en de maden vreten zich door de huid van het slachtoffer. In tropische en subtropische gebieden kan deze ziekte zelfs bij mensen voorkomen.

Bescherm jezelf en huisdieren tegen deze ziekte. Daarom zul je maden altijd moeten bestrijden. Dit kan op verschillende manieren. Volg hieronder het stappenplan, dan kom je zeker van die maden in de keuken af.

Stap 1: de vuilnisbak schoonmaken

Maak eerst de vuilnisbak in de keuken helemaal schoon. Haal de vuilniszak eruit, knoop deze goed dicht en doe hem in de afvalcontainer (buiten). Vervolgens maak je met een sopje de vuilnisbak helemaal schoon. Je kunt ook wat chloor gebruiken, dit werkt effectiever.

Stap 2: voedselresten opruimen

Haal alle voedselresten in de keuken weg. Denk hierbij aan voedsel dat op het aanrecht ligt, onder de keukenkastjes of achter de vuilnisbak. Kijk ook eens of er misschien ergens een dode muis of rat ligt. Dit kan namelijk ook volwassen vliegen aantrekken.

Stap 3: maden doden

Kom je ergens maden tegen? Je kunt ze dan het beste direct doden. Bijvoorbeeld door er zout overheen te strooien, hiervan drogen ze uit. Een andere manier is luchtverfrisser met lavendel over de maden heen te spuiten. Dit is vooral aan te raden wanneer je maden in de vuilnisbak of afvalcontainer tegenkomt.

Stap 4: met azijn schoonmaken

Nadat je alles hebt schoongemaakt en de maden zijn dood, moet je hierna alles nog even met al zijn kapoetsen. Azijn verspreidt een lucht waar maden niet goed tegen kunnen. Dit voorkomt dat vliegen opnieuw eitjes gaan leggen.

Stap 5: voorkomen dat vliegen terugkeren

Als laatste moet je ervoor zorgen dat er geen vliegen in huis komen. Dit kan ook weer op verschillende manieren. Je zou bijvoorbeeld aan een hordeur en horramen kunnen denken. Ook een elektrische insectenlamp werkt goed. Je hebt tegenwoordig van die moderne apparaatjes die er ook nog eens stijlvol uitzien. Dit zet je gewoon op de tafel of de kast en het werkt echt perfect.

Bekijk insectenlamp

Je kunt vliegen ook weren met natuurlijke huismiddeltjes. Bedenk dat dit niet altijd effectief werkt. Vaak komen de vliegen en maden toch weer terug.

Kunnen maden klimmen?

Wanneer je maden in de keuken hebt vraag je je misschien af of ze via de keukenkastjes of de muur omhoog kunnen klimmen. Maden kunnen een beetje klimmen maar dit houden ze niet lang vol. Langs een gladde wand gaat het zeer moeilijk. Dat maden langs de wand van de container klimmen heeft met reliëf te maken. Waarschijnlijk zitten er vele krasjes in de wand van de container. Hierdoor hebben ze houvast en kunnen omhoog klimmen.

Wees wel voorzichtig wanneer je van die ruwe tegeltjes in de keuken hebt. Je zult zien dat maden hier soms tegenop klimmen. Ook daarom is het belangrijk om direct met dit soort larven af te rekenen.

Meer weten over maden

Komen maden op licht af of gaan ze vanzelf weg? Deze en nog veel meer vragen vind je in het artikel veelgestelde vragen over maden. Hier staan leuke wetenswaardigheden bij.

Schuiven naar boven