Vingerhoedskruid giftig voor dieren (en mensen)

Vingerhoedskruid ziet er met zijn kelkachtige bloemen prachtig uit. Helaas is vingerhoedskruid giftig voor dieren. Overigens ook voor mensen, het is maar dat je het weet. Van plan om vingerhoedskruid oftewel digitalis in je tuin te houden? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

[do_widget id=custom_html-53]

Dit is vingerhoedskruid

Wat is vingerhoedskruid aan waar groeit het? De officiële benaming van deze plant is Digitalis purpurea. Het gaat hier om een tweejarige of meerjarige plant, dat verschilt dus. Het vingerhoedskruid is prachtig om te zien en misstaat niet in de siertuin. Verder komt deze plant ook in het wild voor.

Vingerhoedskruid bereikt een hoogte van 30-200 cm. Zowel de stengels als de bloem stelen hebben zachte haren, dit is iets dat redelijk goed opvalt. De bladeren zijn rond en eivormig maar kunnen ook een vorm van een lancet hebben. Dit hangt dus weer van het type plant af.

De bloemen zijn zeer opvallend, ze hangen naar beneden en zijn kelkvormig. De vorm van de bloem lijkt op een vingerhoed, zoals de naam al doet vermoeden. De bloemen zijn hardroze tot lichtpaars van kleur. Er is ook een variant met witte bloemen.

Hier kom je hem tegen

In het wild groeit het vingerhoedskruid op kale plekken in het bos. Ook op andere plaatsen waar een gedeelte van de dag schaduw aanwezig is doet hij het goed. Het is voornamelijk in Limburg en in de Achterhoek waar het vingerhoedskruid in het wild groeit.

Deze plant kom je ook vaak als tuinplant tegen. Deze wordt dan onder de naam Digitalis grandiflora of Digitalis purpurea (Gloxiniiflora) verkocht. De plant wordt veel verkocht vanwege zijn opvallend mooie bloemen. Het feit dat het om een tweejarige of meerjarige plant geraakt maakt het nog eens extra aantrekkelijk. Bovendien is vingerhoedskruid niet duur, voor 5 gram zaden betaal je nog geen drie euro. Je kunt hem ook compleet in pot kopen maar dan ben je duurder uit.

Bekijk vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid giftig voor dieren

Heb je huisdieren die regelmatig in de tuin komen? Denk hierbij aan honden, katten en konijnen. Daarnaast kunnen ook paarden vergiftigd worden, deze plant wil nog wel eens in een weide groeien.

Vingerhoedskruid is giftig voor dieren. Dit geldt voor bijna alle soorten dieren. Insecten kunnen wel goed met deze plant overweg. Hommels en bijen moeten in de kelk kruipen om nectar te verzamelen. Soms bijten ze een gaatje in de kelk zonder dat ze vergiftigd worden.

Waarom is vingerhoedskruid giftig?

Niet alle planten, bomen of struiken zijn giftig voor dieren of mensen. Waarom is vingerhoedskruid dan wel giftig? Dit komt omdat het de stoffen digitoxine en gitoxine bevat. Deze stoffen vind je in de bladeren en de zaden. Wanneer een dier 2-4 gram van deze blaadjes eet dan kan dit dodelijk zijn.

Overigens zijn de bloemen ook giftig maar niet zo sterk als de bladeren en zaden. Geef delen van deze plant nooit aan dieren, ook niet in gedroogde vorm. Zorg ervoor dat dieren hier niet bij kunnen. Je zou bijvoorbeeld vingerhoedskruid in een pot kunnen plaatsen en hoger wegzetten. Wanneer je met vingerhoedskruid werkt dan is het belangrijk om handschoenen aan te trekken. Dek eventuele wondjes af want de stoffen kunnen in de huid terechtkomen.

De werking van vingerhoedskruid op het lichaam

Omdat vingerhoedskruid giftig is moet je vooral op de uitwerking hiervan letten. De eerste giftige stof in deze plant is digitoxine, dit wordt ook wel onder de handelsnaam digitaline verkocht. Dit middel werd in het verleden ingezet bij hartpatiënten. Aan de andere kant gaat het hier ook een toxische stof. Er is slechts een klein gedeelte digitoxine nodig om voor de eerste symptomen te zorgen is de meest voorkomende symptomen zijn braken en misselijkheid, overmatig speekselen, buikpijn en diarree.

Een bijkomend symptoom is een sterk verminderde eetlust en gewichtsverlies. In een later stadium kunnen er ook ernstig symptomen optreden die dodelijk zijn. Andere effecten van digitoxine zijn dubbelzien, lichtschuwheid en kleurenblindheid. Het lichaam kan deze stof zeer slecht afbreken. Het duurt ongeveer zes dagen voordat er nog maar de helft van deze stof in het lichaam aanwezig is.

Gitoxine wordt ook bij hartpatiënten ingezet maar is net zo goed giftig. Symptomen bij inname van deze stof zijn duizeligheid, spiertrillingen, zwakte en mogelijk ook een hartritmestoornis.

Hond of kat heeft vingerhoedskruid gegeten

Het komt regelmatig voor dat een hond of kat vingerhoedskruid binnenkrijgt. Vooral jonge dieren knabbelen overal aan. Wees hier voorzichtig mee want vingerhoedskruid is een zeer giftige plant. Heb je huisdieren dan zou je deze plant niet in de tuin moeten plaatsen. Doe je dit toch, want hij is heel erg mooi, dan op een plek waar dieren absoluut niet bijkomen.

[do_widget id=custom_html-51]

Helaas kun je vingerhoedskruid ook tijdens een wandeling door de natuur tegenkomen. Vooral in de Achterhoek en Limburg groeit vingerhoedskruid in het wild. Heeft de rond of kat hiervan gegeten? Het dier kan een hartritmestoornis en zelfs een hartstilstand krijgen. Waarschuw daarom onmiddellijk een dierenarts. Hier kun je niet mee wachten!

Paarden overleden na eten van vingerhoedskruid

In april 2021 zijn vier paarden overleden na het eten van vingerhoedskruid. De eigenaar van de vier paarden graf ze ‘s avonds een nieuw pakket hooi. De volgende ochtend merkte hij dat de dieren niks meer wilden eten. Eerst werd aan graskoliek gedacht, later bleek het om vingerhoedskruid te gaan. De darmen van de dieren kwamen stil te liggen en het hart ging steeds sneller kloppen. Dit is ze uiteindelijk fataal geworden.

Het trieste is dat het hier om vier fokmerries ging. Elke merrie had een veulen variërend van 4 tot 11 dagen oud. De veulens konden gelukkig worden ondergebracht bij pleegmoeders.

Het vermoeden bestond dat het vingerhoedskruid in het pak hooi zat. Dit komt normaal gesproken niet voor, maar je ziet dat het altijd kan gebeuren. Let dus op waar het hooi vandaan komt. Wanneer dit afkomstig is vanuit Limburg of de Achterhoek dan zou er zomaar vingerhoedskruid tussen kunnen zitten. Nu maar hopen dat het een eenmalig incident was.

Schuiven naar boven