Kanarie en spiegel in kooi: voor- en nadelen

Je ziet het bijna overal: een kanarie met spiegel in de kooi. Moet je dit ook doen of liever niet? Hier zijn de meningen sterk over verdeeld. De ene kanarie vindt een spiegeltje leuk terwijl de ander er niet naar omkijkt of er agressief van wordt. Een spiegel in de kooi heeft een aantal voor- en nadelen.

Een spiegel als gezelschap

De grootste reden om bij je kanarie een spiegel in de kooi te hangen is zodat deze ‘gezelschap’ heeft. Een spiegeltje wordt dan ook voornamelijk bij alleenstaande kanaries gehangen. Sommige vogels vinden een spiegel ontzettend leuk. Ze zijn er de hele dag mee bezig, kwetteren ertegen en duwen hun snavel tegen de spiegel.

[do_widget id=custom_html-24]

Aan dit gedrag is terug te zien dat de kanarie zijn spiegelbeeld als gezelschap ziet. Ideaal wanneer de vogel zich eenzaam voelt, maar het is natuurlijk geen blijvende oplossing voor het probleem.

Sommige kanaries hebben er geen problemen mee

Niet iedere kanarie ziet zijn spiegelbeeld als maatje. Sommigen vinden het prettig om naar zichzelf/hun spiegelbeeld te kijken maar doen er verder niet veel mee. Voor deze kanaries is het geen probleem om een spiegel in de kooi te hangen.

Kanarie en spiegel in kooi: de vogel wordt agressief

Helaas kan het tegenovergestelde ook gebeuren: de vogel wordt agressief van de spiegel. Hij valt uit naar de spiegel, spreidt zijn vleugels of raakt gestrest. In dit geval is het beter om de spiegel uit de kooi te verwijderen.

Je ziet dat de reactie op een spiegeltje per kanarie heel erg verschilt. Hang je een spiegel in de kooi? Houd dit de eerste dagen goed in de gaten.

Bekijk de leukste vogel spiegeltjes

Kanarie zingt niet als gevolg van de spiegel

Mannetjeskanaries hebben een prachtige zang. Dit doen ze om een vrouwtje te lokken en hier aandacht aan te schenken. Zodra er een vrouwtje aanwezig is zal het mannetje niet meer of slechts sporadisch zingen.

Wanneer er een spiegel in de kooi van het mannetje hangt zal deze ook niet meer zingen. Dit komt omdat het mannetje zijn spiegelbeeld als vrouwtje of maatje aanziet. Het zingen stopt, iets dat natuurlijk jammer is. Door het spiegeltje uit de kooi te halen gaat het mannetje weer zingen.

Let wel even op, want kanaries die in de rui zijn zingen tijdelijk niet. Dit heeft niets met de aanwezigheid of afwezigheid van een spiegeltje te maken. Ook zieke kanaries zingen niet.

Meerdere kanaries en een spiegel in de kooi

Kanaries zijn makkelijk te houden vogels en gaan prima samen met  meerdere kanaries. In een kleine kooi kies je het beste voor twee vrouwtjes of een koppeltje (mannetje en vrouwtje). Zet je twee mannetjes in een te kleine kooi bij elkaar dan is de kans groot dat ze gaan vechten.

Heb je twee kanaries in een kooi? Je mag er gerust een spiegel inhangen. Het is even afwachten hoe de kanaries hierop gaan reageren. Over het algemeen zal een koppeltje trouw aan elkaar blijven. Wanneer je echter ziet dat een van beiden zich helemaal aan het spiegeltje hecht, dan is het beter om de spiegel te verwijderen.

Goede inrichting van de kooi

Een kanariekooi inrichten is niet zo makkelijk als gedacht. Wanneer de kooi niet goed is ingericht dan gaat de vogel zich vervelen. Uit verveling ontstaat ongewenst gedrag zoals het kaalplukken.

Ten eerste moeten er voldoende zitstokjes aanwezig zijn. De dikte van de stokjes moet perfect aansluiten op de pootjes van de kanarie. Een kooi heeft altijd een waterflesje of waterbakje en minstens twee voerbakjes.

Daarnaast is het belangrijk om verschillende vogelsnacks te kopen. Hang regelmatig iets nieuws in de kooi zodat de kanarie voor zijn eten moet werken. Een speciaal vogelbadje is ook wel prettig. De meeste kanaries wassen zich dagelijks.

Hang meerdere speeltjes in de kooi op. Bij een grote kooi is het aan te raden om twee spiegels op te hangen,  goed verspreid over de kooi. Bijvoorbeeld een aan de bovenkant en een wat lager. Een spiegeltje moet in ieder geval in de buurt van een zitstokje hangen, zodat de kanarie er goed bij kan.

Welke spiegel voor een kanarie?

Je hebt een kanarie en hangt een spiegel in de kooi. Welke spiegel moet je nemen? Kies in ieder geval voor een speciale vogelspiegel. Deze heeft een ophanghaakje en is van veilig materiaal. Mocht de vogel eraan gaan knagen dan kan het glas niet kapot. Bovendien bevat een vogelspiegel vaak een belletje, waardoor dit vrolijk rinkelt. De meeste vogels worden hierdoor getriggerd.

Er zijn ook spiegels met zitstok verkrijgbaar. Zo kan de vogel recht voor de spiegel zitten. Daarnaast zijn er spiegeltjes met een soort telraampje ervoor, waardoor de kanarie de kraaltjes heen en weer kan bewegen. Je ziet, er is best veel verkrijgbaar op het gebied van vogelspiegels. Het is even uitzoeken waar de kanarie blij van wordt.

[do_widget id=custom_html-14]

Tip: koop verschillende spiegeltjes en vogelspeelgoed. Wissel dit regelmatig af, zo verveelt de kanarie zich nooit.

Schuiven naar boven