Maden in de container bestrijden

Het is weer zomer en dit betekent dat er maden in je container zitten. Dit lijkt bijna niet te voorkomen. Vliegen zij namelijk razendsnel, leggen overal eitjes en toegeven, een container is heel aantrekkelijk. Het is hier lekker warm en vochtig en bevat voldoende voedsel. De ideale leefomgeving voor vliegenmaden. Gelukkig zijn er wat dingen om maden in containers te bestrijden.

Wat zijn maden?

Maden zijn roomwit van kleur en hebben een zwarte kop. Het zijn de larven van vliegen. Verwar een made niet met een rups, die laatste is juist de larve van een vlinder. Het verschil zit hem niet alleen in de kleur maar ook in de vorm. Een made is aan de ene kant puntig en aan de andere kant rond. Bovendien heeft een made geen pootjes, in tegenstelling tot een rups.

Vliegen leggen eitjes op warme en vochtige plekken. Dit is belangrijk, want alleen zo kunnen de larven goed groeien. Ze mogen niet uitdrogen en dat is waarom vliegen voor een vochtige plek kiezen. In een container is het altijd vochtig en warm, en dat verklaart waarom vliegen hier de voorkeur aan geven.

Voedsel in de container

Er is nog een reden waarom je maden in de container aantreft: het zit er vol met voedsel. Denk maar aan weggegooid stukjes vlees, kaas, brood en ander afval. Maden leven voornamelijk van dierlijke resten, en die zijn in de container altijd wel aanwezig.

Zo kom je van maden in je container af

Het vervelende van maden in je container is dat het gaat stinken. Want deze larven verspreiden een hele nare lucht. Bovendien kan het ook vervelend uitzien. Daarnaast kun je last krijgen van extra veel vliegen in huis, al helemaal wanneer de container vlak naast een deur of raam staat. Want telkens wanneer je de container opendoet komt er weer een volwassen vlieg uit. Jawel, die heeft eerst een tijd als made in je container geleefd.

Op zich zijn deze larven niet slecht, want ze verwerken het afval. Om die reden zou je ervoor kunnen kiezen om ze in je composthoop te laten zitten. Maar in je container of afvalbak, daar wil je ze niet hebben. Hieronder vind je wat tips om maden in de container te bestrijden.

Schoonmaken met water en azijn

Door de container na elke lediging goed schoon te maken voorkom je dat er insecten in terechtkomen. Spoel de container helemaal schoon en borstel er met een sopje van water en azijn overheen. Je hoeft niet na te spoelen, want juist de geur van azijn schrikt insecten af.

Tip: geen milieuvervuilende zaken in de gft-bak

Heb je maden in de gft-bak? Gooi nooit milieuvervuilende zaken tussen het gft-afval. Je moet van het gft-afval namelijk compost maken, dit komt weer in de natuur krijgt. Houd hier rekening mee en kies een van de andere milieuvriendelijke methoden.

Klimop plant in de kliko of afvalbak doen

Iets dat redelijk goed werkt is een klimopplant (Hedera). Knip wat partjes van de klimop struik af en doe dit in de kliko of afvalbak. Het schijnt dat de vliegen en maden niet zo van de geur van klimop houden. Sterker nog, deze plant is zelfs giftig voor deze insecten.

Laat de container in de zon openstaan

Maden moeten altijd vochtig blijven. Wanneer ze uitdrogen dan sterven ze. Maak hier handig gebruik van door de container in de zon open te laten staan. Hierdoor verdampt het vocht en zullen de maden uitdrogen.

Zorg voor uitdroging door zout te strooien

In de restafvalbak kun je een handvol zout strooien. Het zout zorgt ervoor dat de maden uitdrogen. Zoals je eerder al het kunnen lezen kunnen ze hier slechts tegen en zullen hierdoor sterven. Let op dat je geen zout rechtstreeks op de grond of in de gft bak gooit. Dit is niet zo goed voor de planten die er (later) groeien.

De container goed dichthouden

Een advies dat lijnrecht tegenover het vorige staat: houd de container goed dicht. Dit geldt al helemaal wanneer deze net geleegd is. Door hem zoveel mogelijk dicht te houden voorkom je dat vliegen de container binnenkomen en hier eitjes leggen. Maar let op, in de zomer kan het heel lastig zijn om de container continu dicht te houden. Even een paar seconden open en er zitten al vliegen in. Ze zijn soms sneller dan je met je ogen kunt knipperen.

Maskeer de geur en hou vliegen op een afstand

Wil je voorkomen dat de vliegen en hiermee dus ook maden in de container komen? Houd het deksel goed dicht. Maskeer ondertussen de geur die uit de container komt. Gebruik hiervoor lavendelspray. Door de geur te maskeren kun je snel wat weggooien en voorkom je dat vliegen je container of afvalbak afkomen.

Wist je dat je tegenwoordig ook lavendel vuilniszakken hebt? Ideaal tijdens de zomermaanden, want door de geur die deze zakken verspreiden blijven vliegen en andere insecten op afstand.

Koop altijd een goed merk vuilniszak, anders scheurt deze te snel uit. Door afval in goed gesloten vuilniszakken in de container te gooien, voorkom je ook dat vliegen bij voedselresten kunnen.

Een laagje stro of kranten op de bodem van de kliko

De laatste tip om maden in de container te bestrijden: leg een laagje stro of kranten op de bodem. Dit neemt vocht op waardoor de omgeving voor de maden te droog wordt. De kans is groot dat maden hierdoor sterven. Maar je houdt hiermee ook vliegen op afstand, want die vinden een droge omgeving niet ideaal voor het leggen van eitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven