Waarom katten snorharen hebben

Katten zien in het donker uitstekend maar niet zo goed als je denkt. Ze hebben moeite om van dichtbij te focussen. De snorharen van een kat helpen hierbij. Dankzij die snorharen, die zeer gevoelig zijn, kan de kat informatie waarnemen. Bijvoorbeeld over de grootte van een prooi. Bovendien zijn de snorharen handig om de weg in een onbekende of donkere omgeving te vinden.

Een succesvolle jacht

Zonder snorharen kan een kat geen succesvolle jacht hebben. Alle katachtigen hebben zeer gevoelige snorharen. Elke snorharen heeft een wortel die uit twee verschillende laagjes bestaat. Wanneer de snorharen, ook wel sinushaar genoemd, met een voorwerp in contact komt dan buigt de koker. Het bloed in de buurtsinus komt in beweging. Op die manier wordt er informatie naar de hersenen verstuurd.

Dit gaat allemaal zo snel dat je het eigenlijk niet kan bevatten. Wil je weten hoe dit voor een kat aanvoelt? Doe je ogen dicht en pak met je handen een voorwerp biedt. Betast het met je vingertoppen. Je zult merken dat je vingertoppen gevoelig zijn en dat ze de vorm, afmeting en het materiaal van het voorwerp kunnen detecteren. Dat is hoe een kat met zijn snorharen werkt. Handig wanneer je niet zo goed ziet!

Vooral in de nachtelijke uren is dit handig

Omdat katten voornamelijk ‘s nachts jagen komen de snorharen goed van pas. Zonder die snorharen zou de kat veel minder van zijn prooi zien. Toegeven, een kat kan van veraf natuurlijk niet middels snorharen ‘zien’ of er ergens een prooi aanwezig is. Dat doet de kat met behulp van zijn ogen (zicht) en neus (geur).

Het begroeten van andere katten

Waarom hebben katten snorharen, is het alleen voor de jacht? Nee, deze haren worden ook gebruikt om andere katten te begroeten. Wanneer katten elkaar begroeten richten ze de snorharen naar voren. Zo kunnen ze elkaar goed aftasten. Katten zijn in staat om de rijen snorharen afzonderlijk van elkaar te bewegen.

Hier zitten de snorharen van een kat

Heb je al eens goed gekeken waar de snorharen van een kat zitten? Je zou denken dat ze alleen naast de neus zitten maar dit is niet waar. De langste snorharen bevinden zich aan weerszijden van de snuit. Ook zitten er snorharen boven de ogen. Verder een paar op de kin.

Deze gevoelige haren zitten dus op en aan de kop van de kat. Ze zitten niet op de rug of buik en niet op de staart. Wel bevinden zich wat snorharen aan de achterkant van de voorpoten. Deze haren zijn net als de andere snorharen dieper ingepland dan de normale vachtharen. Ook zijn ze wat langer, kijk maar eens goed bij je eigen kat.

Waarom mag je snorharen nooit afknippen?

Soms is er een lange snorhaar zichtbaar en zou je deze het liefst af willen knippen. Dat mag je nooit doen. Wanneer je snorharen afknipt ontneem je het tastzintuig van de kat. Dat is hetzelfde als iemand zijn vingertoppen afknippen.

Het afknippen van de snorharen doet geen pijn maar kan voor de kat wel heel gevoelig zijn. Is er per ongeluk een snorharen beschadigd of misschien wel weggeschroeid? Geen probleem, deze haren groeien opnieuw aan.

Moederpoezen bijten heel soms de snorharen van kittens af. Dit doen ze om te voorkomen dat de jonge diertjes te ver van het nest weglopen.

Moet je gekrulde snorharen knippen?

Nee, je mag snorharen nooit knippen. Ook niet wanneer de kat gekrulde snorharen heeft. Het krullen van deze haren is normaal bij bepaalde rassen. Bijvoorbeeld bij de Cornish Rex. Soms krullen de snorharen vanwege een onderliggende aandoening of ziekte. Ook dan moet je de haren niet knippen.

Een kat zonder snorharen

Wanneer je de snorharen van een kat afknipt of ze zijn verbrand dan heeft de kat moeite om zich te oriënteren. Snorharen zijn namelijk belangrijk bij het navigeren, al helemaal in het donker. Ook zal de jacht zonder snorharen minder succesvol zijn.

Soms wordt een kitten zonder snorharen geboren. De kitten leert zich dan op een andere manier te oriënteren.

Snorhaar stress bij katten

Is het je wel eens opgevallen dat katten niet uit een hoge voederbak willen eten? Dit komt omdat de snorharen in aanraking komen met de randen of wanden van de voerbak. Katten die gevoelige snorharen hebben vinden dit heel vervelend. Hierdoor weigeren ze uit een hoge of smalle voederbak te eten.

Koop voor je kat een platte en lagere voederbak. Hiermee voorkom je snorhaar stress. Je zult merken dat de kat het veel prettiger vindt om uit een laag bakje te eten. In plaats van een kattenvoederbak kun je ook een puddingschaaltje of een kommetje nemen. Desnoods serveer je het voer op een bord.

Snorharen die uitvallen

Net als de normale vachtharen zullen snorharen ook regelmatig uitvallen. Hierna worden ze vervangen door nieuwe snorharen. Dit is een normaal verschijnsel. Het uitvallen van snorharen valt niet met de rui samen.

Wanneer er af en toe een snorhaar bij de kat uitvalt is dit geen reden tot zorgen. Je hoeft hiervoor geen afspraak met de dierenarts te maken. Merk je dat de snorharen plots allemaal of snel achter elkaar uitvallen? Ga dan zeker even langs de dierenarts.

Een wens doen

Sommigen geloven dat uitgevallen snorharen geluk brengen. Wanneer je de snorhaar van een kat verbrandt en je doet een wens dan zal deze wens uitkomen. Of dit daadwerkelijk waar is? Dan kom je alleen achter door het uit te voeren. Voor het verbranden maak je natuurlijk alleen gebruik van uitgevallen snorharen, je moet ze niet afknippen of uittrekken.

Gezonde voeding voor de kat

Een gezonde vacht en gezonde snorharen, voor een kat is dit belangrijk. Help je huisdier door het geven van gezonde voeding. Het is belangrijk dat de kat alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Kies daarom altijd voor kwalitatief voer. Geef zeker geen voedsel dat eigenlijk voor mensen bedoeld is, zoals gebakken aardappeltjes, soep of kaas.

Het verminderen of voorkomen van stress bij de kat is net zo belangrijk. Wanneer een kat veel stress ervaart dan kunnen snorharen uitvallen. Ook kunnen er dan kale plekken in de vacht ontstaan.

Rechtszaak over het afknippen van snorharen

Een Oostenrijkse student had tijdens een feestje de snorharen van zijn kat afgeknipt. Dit deed hij omdat hij van mening was dat de snorharen alleen voor het uiterlijk dienden. Ze zouden geen functie hebben. De kat vond het helemaal niet leuk dat zijn snorharen werden afgeknipt. Hij kroop doodsbang in een hoekje weg. Hier maakte de student een foto van.

Niet iedereen was het met de actie eens. Een van de gasten deed aangifte van dierenmishandeling. De student verklaarde tijdens de rechtszaak dat hij in een dronken bui was toen hij de snorharen afknipte. Hier kon de rechter geen begrip voor opbrengen. De student kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van enkele maanden. Hopelijk heeft hij hiermee zijn lesje geleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven