Maden in huis? Zo kom je er snel weer vanaf

Je moet er niet aan denken, maden in huis. Toch komt het regelmatig voor. Bijvoorbeeld na een regenbui maar het kan ook dat er ergens voedselresten liggen. Maden in huis zijn onhygiënisch en het is belangrijk om hier zo snel mogelijk vanaf te komen. In deze blogpost lees je daar alles over.

Mosquito Killer Muggenlamp

Rekent effectief af met vliegende insecten

Maden in huis, waar komen ze vandaan?

Het is je vast wel eens opgevallen: maden in huis als het regent. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de maden zich rondom de woning bevinden. Tijdens een regenbui kruipen de maden hogerop. Zo kunnen ze via naden en kieren of een openstaande deur naar binnen komen.

Maden in huis, waar komen ze vandaan? In veel gevallen heeft dit niet alleen met regen maar vooral met voedselresten vermaken. Liggen er voedselresten achter of onder het keukenkastje of elders, dan trekt dit vliegen aan. Denk hierbij ook aan de prullenbak die niet tijdig geledigd wordt. Volwassen vliegen leggen hun eitjes in voedselresten maar ook in kadavers (bijvoorbeeld een dode muis). Binnen enkele dagen komen de eitjes uit en heb je last van maden in de woning.

Zwarte of witte maden

De made is een vliegenlarve, deze is roomwit van kleur. Maar let op want soms zie je zwarte maden in huis. Het gaat hier niet om vliegenlarven maar waarschijnlijk om rupsen of larven van andere insecten. Bijvoorbeeld van bepaalde soorten kevers.

Wat moet je doen als je maden in huis hebt?

Het is bekend dat maden zich voeden met (rottend) organisch afval. Dat zijn dus voedselresten zoals vlees, fruit of andere zaken. Afhankelijk van de vliegensoort kan deze zich ook met mest, kadavers, dode plantendelen of iets anders voeden.

Wat moet je doen als je maden in huis hebt? Heel eenvoudig, ruim al het organisch afval op. Dit betekent dat je alle voedselresten goed opruimt maar ook even checkt of er misschien een dode muis ergens ligt. Heb je dieren in huis? Maak de kooi van konijn, knaagdier of de kattenbak regelmatig schoon. Dierenmest trekt namelijk ook volwassen vliegen en hiermee maden aan.

Bekijk vliegenvangers

Waar komen maden voor?

Het is belangrijk om te weten waar je maden tegenkomt. Vaak merk je ze niet op, je komt er bij toeval uit. Controleer regelmatig achter of onder de keukenkastjes. Kijk ook eens in de vuilnisbak, vooral in de zomer kunnen hier maden inzitten. Zet de afvalcontainer niet te dicht bij de woning, anders trek je hier ook weer vliegen mee aan.

Zelden komen maden in de slaapkamer voor. Mocht dit al gebeuren dan heb je hier waarschijnlijk voedsel laten liggen.

Waar kunnen maden niet tegen?

Maden in huis bestrijden is erg belangrijk. Dit doe je allereerst door alle voedselresten op te ruimen en dierenhokken/de kattenbak goed schoon te houden. Waar kunnen maden niet tegen? Deze larven geven de voorkeur voor een vochtige omgeving. Ze zwemmen letterlijk in hun vochtig voedsel. Wanneer maden uitdrogen dan sterven ze. Maden kunnen dus niet tegen droogte.

Wanneer je zout over maden strooit dan zal je merken dat ze proberen weg te kruipen. Na enige tijd zullen ze sterven. Iets anders waar maden niet tegen kunnen zijn mottenballen. Wanneer je ergens maden in huis aantreft, leg dan een pantysokje met mottenballen in de buurt. Grote kans dat je ze daarmee wegjaagt. Overigens is het ook aan te raden om wat mottenballen aan de binnenkant van de container te hangen.

Kunnen maden omhoog kruipen?

Maden hebben geen pootjes, ze bewegen zich voort door te kronkelen. Het lijkt niet eens op de beweging van een slang of een slak, ze krioelen maar wat heen en weer. Kunnen maden omhoog kruipen? Wanneer het oppervlak ruw is dan lukt het ze wel om zich omhoog te werken. Toch zal het niet zo zijn dat maden recht omhoog kunnen kruipen. Zitten ze in je container of prullenbak, dan is de kans vrij klein dat ze hieruit komen.

Hebben maden zuurstof nodig?

Alle levende dieren hebben zuurstof nodig. Dus ja, ook maden hebben zuurstof nodig. Wil je maden doden dan gaat dit heel makkelijk door ze te verstikken. Bijvoorbeeld in een plastic zak of een afgesloten bakje.

Wist je dat je maden ook kunt vangen en in kunt zetten als voedsel voor reptielen en amfibieën? Sommige mensen gebruiken de maden om mee te gaan vissen. In dit geval bewaar je maden op de juiste manier en inclusief zuurstof. Te weinig zuurstof zorgt ervoor dat de maden snel doodgaan.

Bestrijdingsmiddelen tegen maden

Het is nooit prettig om maden in huis te hebben. Kom je niet via een van bovenstaande methoden ervan af, dan zou je nog bestrijdingsmiddelen kunnen gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld een spray tegen vliegen, hiermee voorkom je dat ze eitjes gaan leggen. Daarnaast is er de omgevingsspray. Deze is eigenlijk bedoeld voor vlooien maar werkt ook zeer effectief tegen andere insecten. Wanneer je hier de ruimte mee behandelt dan worden alle aanwezige insecten en dus ook maden gedood.

Naar omgevingsspray

Een omgevingsspray is vrij verkrijgbaar. Wanneer je dit gebruikt moet je vooraf kinderen en huisdieren uit de ruimte verwijderen. Daarna de hele ruimte behandelen en zelf ook de kamer verlaten. Gedurende een uur houd je de kamer goed afgesloten. Hierna goed ventileren. Je zult merken dat de maden in huis dood zijn, maar ook andere insecten. Dit werkt altijd.

Schuiven naar boven