Maden in container & zo kom je ervan af

Heb je maden in de container? Een veel voorkomend probleem. Je gooit voedselresten weg en vooral in de zomer krioelt de container van de maden. Dit zijn de larven van vliegen. Vaak betreft het de huisvlieg, de vleesvlieg of het fruitvliegje. Hoe dan ook, je wil afrekenen met maden in de container. Gelukkig is dit niet zo heel moeilijk.

Oorzaak van maden

Maden in de container komen hier niet zomaar terecht. Dit heeft altijd met voedselresten of een andere voedingsbron te maken. Maden leven van rottend vlees, kadavers, gistend fruit of dierenmest. Dit is een beetje afhankelijk van de vliegensoort.

Vliegen komen in de container terecht doordat deze openstaat, zelfs al is het maar heel even. Binnen in de container leggen de vliegen eitjes in het organisch afval of de voedselresten. Wanneer je de container opnieuw opent ontsnappen de volwassen vliegen.

Binnen enkele dagen komen de eitjes uit. De larven doen zich tegoed aan het voedsel waar ze letterlijk in rondzwemmen. Ze vreten zich helemaal vol, vervellen een paar keer en verpoppen. Van larve tot volwassen vlieg duurt tussen de twee en drie weken.

Maden in container? Dit kun je doen

Wanneer je maden in je container hebt zul je merken dat het ontzettend stinkt. Maden verspreiden een nare en sterke lucht. Dit ruik je van een afstand, iets dat natuurlijk helemaal niet prettig is. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen. Hiermee voorkom je maden in ‘n container of zorg je dat ze weg gaan.

Geen voedselresten onverpakt weggooien

Je gooit al snel restjes voedsel, stukjes vlees of delen van groente en fruit zo de container in. Dit is vragen om maden in de container. Eigenlijk zou je alles moeten verpakken zodat vliegen er niet bij kunnen. Denk eens aan biologisch afbreekbare zakken voor in de gft-container. Gooi je het voedsel bij het restafval weg? Wikkel dit dan in een krant of doe het in een plastic zak.

De container iets openzetten

Het lijkt vreemd om het deksel van de container iets open te laten staan, want zo komen er toch juist vliegen in? Dat klopt, maar door het deksel wordt open te zetten blijft de sterke lucht niet container hangen. Hiermee voorkom je dat vliegen het van kilometers afstand ruiken. Ook kan op deze manier het vocht in de container verdampen. Maden houden van een vochtige omgeving. Is dit te droog, dan zullen vliegen hier geen eitjes leggen.

Kranten onderin de container

Denk ook eens aan wat kranten onderin de container. Dit mag zowel bij het restafval als in de groene container (gft-bak). Kranten nemen vocht goed op, dit schrikt maden af.

Zout in de container strooien

Je weet inmiddels dat maden niet van een droge omgeving houden. Zie je maden in de container? Strooi dan zout in de kliko. Het zout neemt vocht goed op waardoor de maden uitdrogen en sterven. Je zou ook bloem kunnen gebruiken.

Mottenballen om maden te voorkomen

Wil je niet dat vliegen eitjes in je container leggen? Hang dan wat mottenballen aan de binnenkant. Je kunt hier een oude panty voor gebruiken, deze bevestig je goed aan het deksel. Vliegen houden niet van de geur van mottenballen en zullen de container vermijden.

Kliko niet in de volle zon plaatsen

Wanneer je de kliko in de volle zon plaatst dan wordt dit een broeikas. De ideale leefomgeving voor maden. Zet de kliko daarom altijd in de schaduw.

Takjes klimop

Mensen met maden in de container gebruiken ter bestrijding hiervan klimop. Dit is giftig voor de vliegenlarven en zou ze moeten doden. Helaas eten maden niet van klimop. Wanneer ze er overheen kruipen dan gebeurt er ook niet zoveel. Toch schijnt het om de een of andere reden bij sommigen wel te werken.

Luchtverfrisser spray met lavendel

Vaak wordt geadviseerd om maden in de container te bestrijden met behulp van een lavendel luchtverfrisser. Dit omdat maden niet van lavendel zouden houden. Natuurlijk kan de geur niet prettig zijn maar het is niet zo dat je ze hiermee doodt. De maden gaan wel dood door de schadelijke gassen uit de spuitbus. Overigens zijn die gassen ook schadelijk voor vogels, spuit dus nooit in de richting van een vogel.

Kokend water in je container

Nog een methode die je beter niet kunt inzetten: kokend water in de container gieten. Natuurlijk dood je hier de maden mee, maar je maakt er ook een natte kleffe boel van. Uiteindelijk wordt het nog vochtiger in de kliko en trekt dit weer nieuwe vliegen en maden aan. Is de container geledigd, dan kun je deze uiteraard wel met kokend water schoonmaken. Gebruik dan gelijk wat schoonmaakazijn of chloor.

Vliegen in huis bestrijden

Let op wanneer je de container dicht bij de woning hebt staan. Voordat je het weet zit de hele woning vol vliegen. Deze leggen eitjes in voedselresten of misschien wel op die dode muis die onder het keukenkastje ligt. Zelfs wanneer vliegen geen eitjes in je woning leggen zijn ze onhygiënisch. Het ene moment zitten ze op een kadaver of dierenmest, het andere moment op je boterham.

Je kunt je voorstellen dat vliegen bepaalde virussen, bacteriën en schimmels verspreiden. Hiervan kun je ziek worden. Daarom is het belangrijk omvliegen in huis te weren. Dit doe je met horrengaas voor de ramen en deuren. Een insectenlamp werkt ook ontzettend effectief.

Bekijk insectenlampen

Heb je af en toe een vlieg in huis, dan is een vliegenmepper voldoende. Zorg dan wel dat je die vlieg direct doodslaat. Dit kan met een gewone vliegenmepper of een elektrische mepper. Plaats ondertussen de container wat verder van de woning af, dit scheelt je echt in het aantal vliegen dat binnenkomt.

Schuiven naar boven