Waarom heeft een hond een staart?

De meeste dieren hebben een staart. Sommige dieren hebben een heel klein staartje, bijvoorbeeld de hamster. Terwijl dit bij anderen helemaal ontbreekt. Waarom heeft een hond een staart? Dit heeft twee belangrijke functies. Vooral wilde honden hebben hun staart echt nodig.

Verschillende soorten staarten

Toen er steeds meer hondenrassen gefokt werden kwamen er ook verschillende soorten staarten. De meeste honden hebben een lange staart die licht gekruld omhoog staat. De hond kan zijn staart overigens ook omlaag laten wijzen en zelfs tussen de achterpoten houden.

[do_widget id=custom_html-50]

Een aantal rassen heeft een sterk gekrulde staart. Dit lijkt nog het meest op een varkensstaart. Opvallend is dat honden met een sterk gekrulde staart deze nauwelijks recht kunnen trekken. Die krulling zit er dan echt in. Eigenlijk gaat het hier om een misvorming, want de hond kan zijn staart niet optimaal gebruiken.

Waarom heeft een hond een staart?

Voor een hond is zijn staart ontzettend belangrijk. Deze heeft namelijk twee onmisbare functies. Allereerst blijft de hond dankzij zijn staart in balans. Dit is belangrijk tijdens het rennen en van richting veranderen. Kijk maar eens hoe een hond snel vooruit rent en plots naar rechts uitwijkt. De staart gaat dan naar links en dient hierbij als contragewicht. Zo blijft de hond goed in balans.

Waarom heeft een hond een staart, buiten de balans om? Als tweede is die staart onmisbaar in de communicatie met andere honden. Deze dieren communiceren middels geluid en lichaamstaal. Hieronder meer over de hondenstaart en de betekenis achter de verschillende houdingen.

Snel kwispelen met de staart

Een hond die snel kwispelt met zijn staart is enthousiast of sociaal. Onder de staart zitten anaalklieren. Door snel te kwispelend worden de spieren aangespannen en ontstaat er druk op de anaalklieren. Hierdoor komen er feromonen (geuren) vrij. Het gekwispel verspreidt deze feromonen. Voor andere honden is het duidelijk dat hier iemand aanwezig is.

Het snelle kwispelen wordt dan ook vaak gebruikt om een bekende te begroeten. Daarom kwispelen honden wanneer ze hun baasje zien of een bekende hond tegenkomen.

Langzaam kwispelen

Sommige honden kwispelen langzaam wanneer ze iemand tegen komen. Het gaat hier dan om een voorzichtige begroeting. De hond kan wat onzeker zijn of gewoon minder enthousiast. Erg langzaam kwispelen is in ieder geval wel een teken van sociaal contact.

Staart op en neer (van boven naar bewegen) bewegen

Soms kwispelt de hond niet maar beweegt zijn staart van boven naar beneden. Het lijkt een beetje op de wippende staart van een vogel. De hond doet dit omdat hij zich onzeker voelt. Waarschijnlijk wil het dier eerst bekijken of de ander geen kwade bedoelingen heeft.

Staart half omlaag

Waarom heeft een hond een staart wanneer deze continu half omlaag staat? Dit heeft niets te betekenen. De hond houdt zijn staart half omlaag wanneer hij ontspannen is. Er spelen op dat moment geen emoties mee. Dus geen angst maar ook geen blijdschap.

De staart tussen de benen (achterpoten)

Soms zie je dat de hond zijn staart tussen de achterpoten houdt. In veel gevallen zakt ook de achterhand iets. Daarnaast kunnen de oren achter in de nek liggen. De staart tussen de benen is bedoeld om geen geuren te verspreiden. Dit zie je bij angstige of onzekere honden.

Hebben honden been in hun staart?

De staart van een hond zit altijd aan zijn ruggengraat vast. Hebben honden been in hun staart? Ja, een staart bevat staartwervels. Hoeveel staartwervels dit zijn hangt een beetje van het ras af. Gemiddeld zijn dit tussen de 5 en 22 staartwervels.

Tip: bekijk dierencamera’s

Honden kwispelen niet uit blijdschap

Je hoort vaak de stelling dat honden niet kwispelen uit blijdschap. Wat is hiervan waar? Een hond kwispelt om feromonen te verspreiden. Dit kan zijn om het groepsverband aan te sterken. Maar ook om anderen te laten weten dat hij geen kwaad in de zin heeft.

In het algemeen dagblad stond in 2017 de stelling dat honden niet kwispelen uit blijdschap. Er werd gezegd dat een hond dit doet om anderen te laten weten dat hij zich bewust is van hun overwicht. Het kwispelen zou dus onderdanigheid moeten betekenen. Aan de andere kant kwispelt een hond om een lagere rang te laten weten dat hij ongevaarlijk is.

Hier zit een kern van waarheid in. Bedenk echter dat kwispelen ook aangeleerd gedrag is. Zodra de hond kwispelt belonen we hem onbewust. Hierdoor leert de hond dat kwispelen gewenst is. Dus ja, op deze manier kwispelt een hond uiteindelijk uit blijdschap of om zijn baas te plezieren.

Mijn hond kwispelt nooit

Je kunt je afvragen: waarom heeft een hond een staart als die van mij nooit kwispelt? Je hond kwispelt nooit, dit kan verschillende oorzaken hebben. Waarschijnlijk is er sprake van een zenuwbeschadiging. Hierdoor gaat de staart slap hangen en kan de hond niet meer kwispelen. Laat dit altijd door een dierenarts nakijken.

Hond kwispelt in zijn slaap

Net als mensen kunnen ook konden dromen. Wat ze precies dromen dat is helaas onbekend. Hartstikke jammer dat een hond dit niet kan uitleggen. De hond kwispelt in zijn slaap, iets dat je regelmatig ziet. Overigens kan de hond ook met zijn poten trekken, geluidjes maken of zelfs opstaan. Er zijn namelijk honden die slaapwandelen.

Kwispelt je hond in zijn slaap? Gewoon door laten slapen. Waarschijnlijk heeft hij een geweldige droom.

Puppy kwispelt niet.

Merk je op dat een puppy niet kwispelt? De eerste 2-3 weken na de geboorte zullen puppy’s niet kwispelen. Ben je met de opvoeding van je puppy bezig, dan zul je merken dat die misschien helemaal niet kwispelt. Hoe kan dit? Mogelijk voelt de pup zich onzeker of twijfelt. Hierbij staat de staart recht omhoog of laat hij de staart juist hangen.

Aanschaffen: puppy training pads (bekijk)

Ook kan het dat een puppy kort of langzaam kwispelt. Dit duidt op angst, onzekerheid of agressie. Wanneer de pup sterk kwispelt en hierbij zijn heupen of misschien wel het hele lijf meebeweegt dan voelt hij zich opgewonden of enthousiast.

Schuiven naar boven