Kosten foto maken hond – röntgenfoto’s

Wat zijn de kosten foto maken bij een hond? Een röntgenfoto is een kostbare onderzoeksmethode. In sommige gevallen wel noodzakelijk! Wanneer laat je een foto maken en wat zijn hier de kosten van? Dit verschilt per dierenarts of dierenkliniek maar hieronder vind je de gemiddelde prijzen.

Het belang van een röntgenfoto

Het maken van een röntgenfoto (foto) bij de hond is een dure aangelegenheid. Het is dan ook niet aan te raden om voor elk wissewasje voor een foto te kiezen.

Met een röntgenfoto zijn het skelet, organen en weefsels zichtbaar. Dit maakt het voor de dierenarts makkelijker om een diagnose te stellen. Op dit soort foto’s zijn afwijkingen aan de botten en wervelkolom, het hart, de longen en andere organen zichtbaar. Soms is aanvullend onderzoek nodig.

Kosten foto maken hond (dierenarts)

Wat zijn de kosten voor het laten maken van een foto/röntgenfoto bij de hond? Veel dierenartsen maken niet één maar twee foto’s. Zo kan de dierenarts het beloop van de afwijking of de aandoening goed volgen. Een tweede foto is vaak goedkoper dan een eerste foto.

Hieronder vind je de kosten foto maken hond:

  • Eerste foto: tussen de € 70 en € 120
  • Tweede foto: tussen de € 35 en € 85

Opvallend is dat een röntgenfoto van een vogel of reptiel vaak goedkoper dus, ergens tussen de € 40 en € 70 (eerste foto). Dit is op zich vreemd want de werkwijze en het gebruik van het röntgenapparaat blijft hetzelfde.

🐶 Bezoek de hondenwebshop

Let op met extra kosten voor een narcose

Met bovenstaande kosten foto maken (hond) ben je er nog niet. Soms moet de hond voor de röntgenfoto onder narcose. Bijvoorbeeld omdat de hond te gestrest is en niet stil blijft liggen. Of dat deze zoveel pijn heeft dat het dier niet meewerkt.

Een narcose op zich kost ergens tussen de € 50 en € 70 (gemiddeld). Maar wanneer de narcose in combinatie met een röntgenfoto gaat dan merk je dat de narcose ineens goedkoper is.

Nog meer kosten: consultkosten

Je weet nu de kosten voor foto maken hond en eventuele narcose kosten. Maar er komen nog meer kosten bij, namelijk consultkosten. Wanneer je een dierenarts bezoekt betaal je altijd consultkosten. Het maakt hierbij niet uit welke handeling de dierenarts uitvoert: de consultkosten zijn vrijwel gelijk.

Hoe hoog zijn de consultkosten? Voor een doordeweekse afspraak ligt dit ergens tussen de € 25 en € 40. Kom je met een tweede dier dan zijn de consultkosten hiervoor lager, ergens tussen de € 20 en € 35.

Gaat het om een spoedbehandeling? Dan krijg je te maken met hogere consultkosten. Deze liggen dan ergens tussen de € 35 en € 55.

Zelf een röntgenfoto maken van je hond

Een röntgenapparaat behoord tot de medische apparatuur: dat schaf je niet zomaar aan. Een tweedehands röntgenapparaat kost al snel $ 20.000, dat ga je niet even kopen. Bovendien is het ook geen apparaat dat je eventjes gebruikt: het is geen speelgoed! Kun je toch zelf een röntgenfoto maken van je hond? In 2008 circuleerde er een bericht rond dat je zelf een röntgenfoto kon maken. Van jezelf of je hond, wat jij wil.

Het ging hier om het afrollen van plakband waarbij elektronen vrijkomen. Als gevolg hiervan ontstonden er korte uitbarstingen van röntgenstraling. Volgens Russische onderzoekers kon je op deze manier een foto van een klein lichaamsdeel maken. Maar alleen in vacuüm. Het is in de praktijk dus niet mogelijk om met een rolletje plakband een foto van je hond te maken.

Een hondenverzekering en dekking van de kosten

Moet je een foto van je hond laten maken en zie je op tegen de hoge kosten? Gelukkig is er zoiets als een hondenverzekering/ dierenverzekering. Hiermee verzeker je jouw huisdier tegen onverwachte dierenartskosten.

Het is wel even opletten met het afsluiten van een hondenverzekering of dierenverzekering. Je hebt namelijk hele goedkope maar ook wat duurdere aanbieders. Kijk goed in de polisvoorwaarden. In veel gevallen wordt het maken van een röntgenfoto wel vergoed, maar dit kan ook net erbuiten vallen. Er is namelijk ook zoiets als een eigen risico. Of dat verzekeraars bepaalde ziekten of aandoeningen uitsluiten.

De premies van een dierenverzekering liggen erg uiteen. De goedkoopste begint vanaf € 8 per maand. Dit kan al snel oplopen tot meer dan € 17 per maand. De premie is voornamelijk afhankelijk van de leeftijd, het gewicht maar ook het ras van de hond. Sluit je de verzekering af wanneer je hond al zeven jaar oud is dan betaal je gemakkelijk tussen de € 20 en € 35 per maand.

Een huisdierverzekeraar kun je vaak alleen afsluiten wanneer de hond jonger is dan 7 jaar. Het heeft dus geen zin om je twaalfjarige hond alsnog te verzekeren.

Tip: sparen voor dierenartskosten

Een dierenverzekering is handig wanneer je voor hoge dierenarts kosten komt te staan. Maar wanneer je nauwelijks gebruik maakt van de dierenarts dan heb je jarenlang erg veel betaald.

Stel dat je voor je pup een dierenverzekering afsluit. Gemiddeld kost dit € 13 per maand. Dit is een verzekering zonder dekking voor vaccinaties en gebit. Wanneer je hond 12 jaar oud wordt dan heb je dus in totaal € 1728 betaald.

In de praktijk zijn er maar weinig hondeneigenaren die gedurende het leven van de hond zoveel aan dierenarts kosten betalen (buiten vaccinaties/ gebit). Beter kun je dus maandelijks € 15 op een speciale spaarrekening opzij zetten. Mocht het geld ooit voor de dierenarts nodig zijn dan heb je dit direct beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven