Koolmees als huisdier – huisvesting en verzorging

Kun je een koolmees als huisdier houden? Lange tijd was dit verboden maar tegenwoordig mag het (in bepaalde landen). Hier hangt wel een voorwaarde aan vast, je moet de koolmees goed ringen. Er zijn enkele kweekers waar je een koolmees kunt kopen. Je mag ze echter niet in het wild vangen. Wil je deze vogel als huisdier, lees dan meer over de huisvesting, verzorging en het gedrag.

Dit zegt de wetgeving over koolmezen houden

De koolmees is een beschermende diersoort op basis van de Europese Vogelrichtlijn. Dit betekent dat je deze vogels in het wild niet mag doden of vangen. Je mag ook hun nesten niet verstoren, hoewel de nestkasten niet het hele jaar door beschermd zijn.

[do_widget id=custom_html-51]

Hoe zit het met een koolmees als huisdier? Hier is veel onduidelijkheid over. In Nederland en België zijn er enkele kwekers met koolmezen actief. Deze vogels moeten geringd zijn. Wil je een koolmees kopen dan moet je dus op zoek naar een kweker. Dat kan best lastig zijn want je komt ze nauwelijks tegen.

Heb je buiten een wilde koolmees gevonden? Deze kun je beter niet als huisdier houden. Is de vogel gewond dan kun je het beste de dierenambulance of de vogelopvang bellen. Soms wordt een jonge vogel in het wild gevonden en toch als huisdier gehouden. Wanneer je hem direct ringt dan valt hier weinig tegenin te brengen. Houd er rekening mee dat een vaste voetring alleen bij hele jonge vogels mogelijk is.

Uiterlijke kenmerken en levensverwachting

Koolmezen behoren tot de zangvogels. Hun lengte bedraagt 13,5-15 cm en ze wegen ongeveer 16 gram. Een koolmees herken je aan zijn gele borst met de zwarte band. Zijn kop is zwart met witte wangvlekken. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is duidelijk, de mannetjes hebben namelijk een bredere band over de borst lopen.

Wanneer een koolmees roept dan klinkt dit een beetje als een sirene. De zang klinkt weer wat hoger en is zachter dan van veel andere mezen. Hoe oud kan een koolmees worden? In het wild worden ze 2-4 jaar oud. Heb je hem als huisdier dan wordt hij 7-9 jaar. In uitzonderlijke gevallen kan hij zelfs 10-12 jaar oud worden.

Huisvesting (kooi of volière)

De huisvesting van de koolmees is belangrijk. Deze vogel voelt zich in een volière goed thuis. Wel is het belangrijk dat de volière over een tochtvrij en vochtvrij nachthok beschikt. Wil je de koolmees binnenshuis houden? Zorg dan voor een ruime kooi. De tralies mogen horizontaal of verticaal staan, dit maakt niet zoveel uit. Wel is het belangrijk dat de tralies niet te ver uit elkaar staan, anders steekt de koolmees zijn kop hier doorheen en kan stikken.

Het beste kies je voor een kooi met een minimale afmeting van 60 x 40 centimeter en een hoogte van 65 cm. Hoe groter hoe beter. Houd je twee koolmezen samen dan moet de kooi naar verhouding ook wat groter zijn.

Naar kooien voor koolmezen

Inrichting van de kooi

De koolmezen kooi moet voorzien zijn van verschillende zitstokken. Ook is er een voerbakje en waterbakje aanwezig. Verder een badhuisje, koolmezen vinden het prettig om zich af en toe te wassen.

Voeding van de koolmees

Omdat koolmezen zo weinig als huisdier worden gehouden is er geen speciale voeding voor deze vogels verkrijgbaar. Je kunt gewoon een zaadmengsel voor kanaries en vinken geven, dit is ook voor de koolmees prima. Verder houdt hij van noten en vruchten maar ook van bessen. Geef af en toe (levende) insecten en larven te eten. Dit is een belangrijke aanvulling op het standaardvoer.

Soms wordt geadviseerd om een pindanet of vetbol in de volière of kooi te hangen. Wees hier voorzichtig mee want de koolmees wordt al snel te dik. In de natuur zal een koolmees niet continu van de vetbol snoepen, in een volière of kooi doet hij dit natuurlijk wel.

Vergeet geen grit te kopen. Dit is een soort maagkiezel dat voor de vertering van zaden zorgt. Grit bied je in een apart bakje aan maar je kunt het eventueel ook over de bodem strooien. Nadeel van dat laatste is dat je veel ongebruikt grit weggooit.

Het gedrag van de koolmees

Wat kun je van de koolmees als huisdier verwachten? In de natuur hebben ze hun eigen territorium en zullen dit ook verdedigen. Heb je meerdere koolmezen in een volière dan kan dit tot territoriaal gedrag leiden. Ze zullen dan gaan vechten. Over het algemeen zijn koolmezen nieuwsgierige en dappere vogels.

Het zijn geen agressieve vogels. De koolmees als huisdier is tam te krijgen, hoewel dit enig geduld vraagt. Bij jonge vogels gaat het tam maken makkelijker dan bij oudere exemplaren. Is de vogel eenmaal tam dan kun je hem (binnenshuis) dagelijks uit de kooi laten. Je zult merken dat de koolmees je gezelschap opzoekt.

[do_widget id=custom_html-54]

Kweken met deze vogels

Wil je met koolmezen kweken? Dan heb je allereerst een koppeltje nodig (man en vrouw). Koolmezen leggen hun eitjes in een nestkast. Deze bekleden ze zelf met nestmateriaal. Geef wat hooi of stro, kokosvezel en bladeren. Zo kunnen de vogels zelf hun nestmateriaal uitkiezen.

Het vrouwtje legt 8-12 eitjes. Het broeden duurt 13 tot 15 dagen. De jongen worden door beide ouders gevoerd. Na 18 tot 21 dagen vliegen de jongen uit maar worden dan nog steeds door de ouders gevoerd. Wanneer de jongen 5-7 weken oud zijn dan zijn ze zelfstandig.

Tijdens het kweken moet je zorgen dat de koolmezen voldoende beschikking hebben over insecten en larven. Je kunt voor levende insecten gaan maar gedroogde insecten en larven zijn ook goed. Voordeel van de laatste is dat de insecten langer houdbaar zijn. Bovendien gaan ze binnenshuis niet aan de wandel. Geef af en toe ook een mengsel van eivoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven