Draagtijd hond: zo lang zijn ze zwanger

Hoe lang is een hond zwanger? Hoe weet je of een hond zwanger is? Interessante vragen waar ik antwoord op geef. Lees alles over de draagtijd van een hond, hoe lang de loopsheid duurt en hoe het dekken gaat. Deze informatie is handig wanneer je wil gaan fokken met honden. Maar ook wanneer er een ‘toevallig’ nestje op komst is.

Loopsheid van een hond

Een vrouwtje (teefje) is niet het hele jaar door vruchtbaar. Teefjes zijn ongeveer elke zeven maanden vruchtbaar, maar er zijn ook teefjes die slechts eenmalig of juist driemaal per jaar vruchtbaar zijn. Tijdens de vruchtbare periode verliest het teefje bloed, dit noem je ook wel de loopsheid. Dit is dus wat anders dan een menstruatie bij mensen waarbij de vrouw juist niet vruchtbaar is!

[do_widget id=custom_html-2]

De loopsheid duurt tussen de 16 en 25 dagen. In het begin merk je nog niet veel van de loopsheid maar al snel zie je overal druppeltjes bloed liggen. Sommige teefjes vertonen ook andere gedrag, ze kunnen wat chagrijnig reageren. Tijdens het wandelen doen ze vaker kleine plasjes, op deze manier verspreiden ze hun geur.

Het einde van de loopsheid

Alleen wanneer een teefje loops is dan kan ze bevrucht worden. Dit is niet direct aan het begin van de loopsheid maar meestal vanaf de 8e-15e dag. Wil je niet dat het teefje gedekt wordt dan is het belangrijk om in deze periode je hond aangelijnd te houden wanneer je gaat wandelen.

Hoe weet je wanneer de looptijd voorbij is? Het gedrag verandert weer naar het normale en het bloeden stopt. Let op want reuen kunnen nog steeds worden aangetrokken door de geur die rondom het teefje hangt. Dit wil echter niet zeggen dat ze ook vruchtbaar is.

Het dekken van een hond

Een zwangerschap komt tot stand wanneer een teef gedekt wordt door een reu. Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan dit alleen tijdens de loopsheid en niet daarvoor of daarna. Hoelang duurt het dekken van een hond? De dekking zelf duurt zeer kort en is in enkele minuten gebeurd. Na de dekking zal de reu van de teef afspringen. Schrik niet want de honden blijven nog een tijd aan elkaar vastzitten.

Dit is bedoeld om het succes van de dekking te vergroten. Zie het als de laatste fase van de dekking. Dit aan elkaar vast blijven zitten duurt slechts enkele minuten.

Hoe lang is een hond zwanger?

Niet elke dekking is succesvol. Dit hangt ten eerste van de vruchtbaarheid van de teef af. Sommige teefjes laten zich dekken terwijl ze nog niet in hun vruchtbare fase zitten. Ook hangt het van de ervaring van de reu af want tijdens het dekken wil het wel eens misgaan. Daarnaast draait het natuurlijk om de leeftijd en gezondheid van beide honden.

Hoe lang is een hond zwanger? De zwangerschap van een hond duurt tussen de 58 en 68 dagen. Dit is wat korter dan bij een wolf, want hierbij is de draagtijd 62 tot 75 dagen.

[do_widget id=custom_html-50]

Zo weet je of een hond zwanger is

Een hond zal je niet vertellen dat er sprake is van een zwangerschap. Hoe weet je of een hond zwanger is? In het begin merk je hier niks van. Ongeveer vier weken na de dekking kan er meer afscheiding zijn dan normaal. In deze zelfde periode zwellen de tepels op.

Ongeveer 45-50 dagen na de dekking zwelt de buik op. Soms is dit al eerder zichtbaar, maar in sommige gevallen ook pas later. Wanneer de hond 30-35 dagen zwanger is dan zal ze wat moeilijk kan gaan eten. Dit komt omdat de eetlust vermindert. Veel teefjes laten ook ander gedrag zien. Ze worden wat rustiger en trekken zich vaker terug.

Een echo laten maken

Je kunt bij een zwangere hond een echo laten maken. Doe dit niet eerder dan vier weken na de dekking. Ga je eerder voor een echografie dan is de kans groot dat minder zichtbaar is. De dierenarts kan bij drie weken zwangerschap wel al de buik betasten. Bij een zwangere hond voelt de baarmoeder wat verdikt aan.

Wat moet je doen als je hond zwanger is?

Je hond is zwanger, wat moet je doen? Besteed extra aandacht aan het hondenvoer. Het teefje heeft namelijk meer energie nodig. Je zal merken dat ze halverwege de zwangerschap wat minder eetlust krijgt. Goed hondenvoer is voedzaam, geeft de nodige energie en heeft ook nog eens een aantrekkelijke smaak. Hiermee stimuleer je de hond om te eten.

Ga je met het teefje regelmatig langs de fiets of naar hondensport? Vanaf 1 maand zwangerschap kun je dit beter niet meer doen. Natuurlijk kun je nog steeds de dagelijkse wandelingen maken. Hoe verder de zwangerschap vordert hoe langzamer de hond zal lopen. Houd hier rekening mee.

Vlak voor de bevalling gaat het teefje op zoek naar een goede plek om te bevallen en. Je kunt het beste een werpkist kopen. Deze zet je op een rustige en tochtvrije plek. Bij voorkeur is de omgevingstemperatuur 24-27 °C. Je kunt eventueel gebruik maken van een warmtelamp en deze boven de werpkist hangen.

Bekijk werpkisten

Vind je een werpkist te duur? Bedenk dat je deze heel goed door kunt verkopen, er is veel vraag naar. Je kunt eventueel ook zelf een werpkist maken of er een tweedehands kopen. Wees met dit laatste een beetje voorzichtig want er kunnen mogelijk ziekten of parasieten inzetten. Daarom moet je een tweedehands model van tevoren heel goed ontsmetten.

De hond bevalt eerder

Mensen kunnen soms te vroeg bevallen. Kan een hond te vroeg bevallen? Ja dat kan, dit gebeurt voornamelijk bij teefjes die voor het eerst een nestje krijgen. Bij een heel vroege bevalling is de kans groot dat de pups dood geboren worden. Een normale bevalling bij de hond duurt tussen de 6 en 14 uur. Dit is inclusief de weeën en daarna het persen, tot aan de geboorte van de laatste pup.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven