Beste knuffel huisdier – welk dier past bij jou?

Je bent op zoek naar het beste knuffel huisdier. Want welk huisdier heeft een zachte vacht en kun je uren mee knuffelen? Het gaat natuurlijk niet alleen om het knuffelen maar ook of het dier wel bij jou past. Dan komt er ook nog de verzorging bij kijken. Ik heb een overzicht gemaakt van het beste knuffel huisdier.

Knuffelen of vasthouden

Er is een groot verschil tussen een huisdier knuffelen of hem vasthouden. Want wanneer je het huisdier alleen wil vasthouden dan hoeft hij niet per se een hele zachte vacht te hebben. Maar bij je zoektocht naar het beste knuffel huisdier zoek je dus iets dat een maatje is en jou troost geeft.

Bedenk dat een huisdier geen speelding is. Je haalt een dier in huis waar je de verantwoordelijkheid voor hebt. Sommige huisdieren kunnen meer dan 40 jaar oud worden, zoals bepaalde vogelsoorten. Andere huisdieren leven niet zo lang, ergens tussen de een en drie jaar. Dit kan weer verdriet met zich meebrengen.

Het beste knuffel huisdier

Wil je een huisdier om mee te knuffelen maar ook om te verzorgen, dan ga je voor het beste knuffel huisdier. Want dit huisdier vraagt niet al te veel verzorging, heeft een lekkere zachte vacht en laat zich natuurlijk goed knuffelen. Let op: bekijk bij elk huisdier de voor- en nadelen en of dit huisdier ook echt bij jou past.

1. Hond – honden zijn trouw

Van honden staat bekend dat ze erg trouw aan hun baas zijn, mits goed gesocialiseerd en opgevoerd. Maar een hond behoort ook tot het beste knuffel huisdier. Veel honden zijn kindvriendelijk en kunnen ook goed overweg met andere huisdieren. Een aantal rassen is erg onstuimig of heeft veel energie. Denk maar eens aan vechthonden, herders maar ook windhonden.

Kleine hondjes oftewel schoothondjes zijn erg knuffelig maar minder geschikt voor kinderen. Dit komt door hun wat felle karakter maar ook omdat ze erg klein zijn. Afhankelijk van het ras wordt een hond tussen de 10 en 18 jaar oud. De vacht varieert van zeer kort tot langharig. Voor te knuffelen is een ruwharige hond (veelal terriërs) wat minder geschikt. Een hond bewaakt de woning maar moet wel regelmatig worden uitgelaten.

2. Kat – katten zijn eigenwijs

Een kat loopt niet zo snel aan een riempje en luistert ook niet wanneer je hem roept. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Katten zijn daarentegen wel ontzettende knuffellaars en komen graag tegen je aan liggen. Het liefst kruipen ze op schoot of een je bed. Het voordeel van een kat is dat deze erg zelfstandig is: je hoeft hem niet uit te laten. En enkele uren alleen blijven is ook geen probleem.

Katten kunnen erg eigenwijs zijn, wat ook zijn charme heeft. Als beste knuffel huisdier kies je voor een kat met een halflange of lange vacht.  Deze vacht vraagt uiteraard wel meer verzorging. Heb je hier geen zin in, kies dan voor een kat met kort haar. Katten worden tussen de 12 en 15 jaar oud.

3. Vogel – vogels communiceren

Er zijn veel verschillende soorten vogels die je als huisdier kunt houden. Veel vogelsoorten communiceren met hun baas. Een aantal kan zelfs geluiden of woorden imiteren, zoals de roodstaartpapegaai maar ook de valkparkiet. Er zijn ook wat grasparkieten die geluiden imiteren, al komt het minder vaak voor.

Een vogel als knuffel huisdier lijkt misschien niet logisch maar juist deze dieren zijn dol op aandacht. Sommigen zien hun baasje als hun partner. Het voordeel van een vogel is dat deze weinig ruimte vraagt en makkelijk te verzorgen is. Vogels kunnen wel ontzettend oud worden, je hebt dus veel verantwoordelijkheid.

4. Konijn – konijnen zijn zacht

Denk je aan het beste knuffel huisdier dan kom je al snel bij een konijn uit. Niet alleen hartstikke zacht en aaibaar maar ook nog eens schattig. Die oren en dat neusje, daar smelt je helemaal van weg. Konijnen zijn als huisdier geschikt voor volwassenen of kinderen. De meeste rassen zijn erg vriendelijk en hebben een goede gezondheid.

Zit het konijn in een buitenverblijf dan is het belangrijk om deze in te enten tegen de meest voorkomende konijnenziekten. Daarnaast is het goed om te weten dat ruim 80% van de wijfjes vanaf vijf jaar oud last krijgt van de eierstokken, tijdig steriliseren kan dit verhelpen.

5. Knaagdier – van muis tot gerbil

De groep van knaagdieren is ontzettend groot. Een knaagdier zelf is klein van afmeting maar behoort zeker tot het beste knuffel huisdier. Ze hebben namelijk een lekkere zachte vacht en worden in veel gevallen goed tam. Tot de knaagdieren behoren cavia’s, ratten, muizen, hamsters en gerbils.

Een knaagdier wordt tussen de 1 en 10 jaar oud. Muizen en rattenleven het korts terwijl cavia’s best wel oud kunnen worden. Sommige knaagdieren zijn in de nachtelijke uren actief en hierdoor minder geschikt op de slaapkamer.

Zoek je een knuffel knaagdier voor een kind? Neem altijd de verantwoordelijkheid voor het huisdier. Anderen vinden het in het begin heel leuk maar zullen na enkele weken uitgekeken zijn op het dier, vooral met betrekking tot de verzorging.

Regel voor het huisdier ook tijdig opvang tijdens de zomervakantie of andere vakantie. In sommige gevallen mag een huisdier mee op vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven