Torretjes in huis – bestrijden en oorzaak

Van die kleine torretjes in huis en ze blijven terugkomen, wat doe je eraan? Allereerst moet je naar de oorzaak kijken. Vervolgens is het belangrijk om torretjes in huis te bestrijden. En er natuurlijk voor te zorgen dat ze nooit maar dan ook nooit meer terugkomen. Ontdek hoe jij je huis insectenvrij houdt.

Torren in huis: oorzaak

Heb je torretjes in huis dan heeft dit verschillende oorzaken. Torren in huis zijn zeer waarschijnlijk meeltorren. Dit zijn zwarte kevers (torren) die op plantaardig voedsel afkomen. Meeltorren hebben een voorkeur voor brood en meelproducten. Ook eten ze wel vermolmd hout en soms dode insecten.

Misschien wist je het nog niet maar de bekende meelworm, die veel als voedsel voor reptielen of vissen dient, is de larve van de meeltor.

Zie je kleine kevertjes op het raam? Misschien gaat het om de rijstklander, de graanklander, de rijstmeelkever of de getande graankever. Allemaal kleine kevertjes die je vaak op het raam ziet, simpelweg omdat ze richting het licht vliegen.

Torretjes in huis herkennen

Het is niet altijd eenvoudig om torretjes in huis te herkennen. Vaak zitten ze goed verborgen. Bovendien is niet altijd even duidelijk of het hier wel om een tor of kever gaat.

De meeste torren en kevers hebben een gehard pantser. Er is geen duidelijke overgang van kop naar romp. Sommige torretjes hebben een spitse snuit. Alle torren hebben zes poten en voelsprieten. Bij de één zijn dit hele lange voelsprieten en bij de ander juist korte voelsprieten.

De meeste torretjes in huis herken je door hun zwarte, donkerbruine of grijze kleur. De vleugels zijn niet zichtbaar maar zitten verborgen onder het dekschild. Vaak tref je torretjes in voedsel aan, bijvoorbeeld in de rijst, de macaroni, het meel maar ook in dierenvoer. Soms zitten ze in het hout verborgen.

Torretjes in huis bestrijden

Een enkel torretje in huis kan geen kwaad, toch? Vergis je niet, daar waar er één is zijn er vaak veel meer. Voordat je het weet zit je hele huis onder de torren of kevers. Het is daarom belangrijk om torretjes in huis te bestrijden. Maar hoe doe je dat? Hier zijn verschillende methoden voor.

Methode 1: spoor de bron op

Begin eerst met het opsporen van de bron. Vaak is dit een voedselbron. Kijk daarom kritisch in de zak met meel of bloem, in een pak rijst maar ook in het dierenvoer. Je ziet niet altijd volwassen torretjes, soms tref je alleen de larven aan. Veel larven trekken een soort draden in het voer of voedsel of laten uitwerpselen achter.

Heb je de bron gevonden? Gooi dit direct in de afvalcontainer weg (buiten, niet binnen). Het heeft geen zin om de torretjes of de larven eruit te halen, je weet immers niet of er nog eitjes in het voedsel zitten. Bovendien is dit ook niet hygiënisch.

Methode 2: spuitbus met insecticiden

Ondanks het verwijderen van de bron kunnen er nog steeds torren aanwezig zijn. Gebruik daarom een spuitbus met insecticiden. Oké, het is chemisch maar het werkt wel ontzettend goed. Let op: gebruik dit nooit wanneer er kinderen of huisdieren aanwezig zijn. Verwijder deze eerst uit de ruimte, behandel het vertrek en laat het goed doorluchten. Weet je niet welke spuitbus je moet gebruiken? Ga voor een breed werkende insecticide tegen vliegende en kruipende insecten. Zo kom je niet alleen van de torretjes in huis af, tevens dood je ook andere hinderlijke of schadelijke insecten.

Heb je een aquarium in huis? Schakel eerst de filterpomp uit en dek het aquarium af voordat je een insecticidenspray gebruikt.

Methode 3: ongediertebestrijder inschakelen

Een andere manier om torretjes in huis te bestrijden is het inschakelen van een ongediertebestrijder. Deze gebruikt speciale middelen om met de torren in huis af te rekenen. Houd er echter rekening mee dat deze methode ook een stuk duurder is. Bovendien vaak onnodig want torretjes in huis kun je heel goed zelf bestrijden.

Wil je toch een ongediertebestrijder inhuren? Reken dan op een kostenpost die ergens tussen de € 100 en € 300 ligt.

Torren in huis voorkomen

Na het bestrijden van de torretjes in huis is het belangrijk om te voorkomen dat er weer nieuwe komen. Meelproducten, graanproducten en dierenvoer bewaar je altijd goed afgesloten. Niet in de originele verpakking want torretjes of kevers bijten heel makkelijk door papier en soms door plastic heen. Bovendien vinden ze altijd wel een ingang.

Heb je regelmatig last van torren in huis dan bewaar je voedingsproducten in een afgesloten ton of bak. Zorg ervoor dat dit echt u afsluitbaar is middels een deksel, niet afsluiten met een papiertje of plastic. Je moet maar zo denken: als jij zonder kracht een naald door het deksel of de verpakking kan steken, dan kunnen er ook torretjes bij.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel niet langer last van die vervelende torretjes in huis. Niet vergeten om tweemaal per jaar even je voorraadkast door te lopen, je weet nooit wat je daar aantreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven