Zilvervisjes bestrijden – de beste methoden

Soms zie je ze door de badkamer, slaapkamer echte keuken schieten: is kleiner zilverachtige insecten. Ze zijn ook nog eens razendsnel. Wanneer je goed kijkt zie je zilverachtige glanzende schubben punt zilvervisjes komen in Nederland en België voornamelijk in badkamers en keuken voor. Hier kunnen ze veel overlast veroorzaken. Zilvervisjes bestrijden doe je de juiste middelen.

Anatomie: zo zien zilvervisjes er uit

Voordat je zilvervisjes gaat bestrijden moet je natuurlijk wel weten hoe ze eruit zien. Voordat je de verkeerde insecten te lijf gaat.

Zilvervisjes behoren tot de orde van de zygentoma. Dit is een groep van insecten met meer dan 550 ondersoorten. Het zilvervisje valt onder de subgroep franjestaarten. Dit zijn ongevleugelde insecten, waarvan maar weinig soorten in Nederland en België voorkomen.

Het zilvervisje wordt gemiddeld 12 tot 30 mm lang. Het lijf heeft een kenmerkende vorm. De voorzijde is rond, aan de kop zitten twee sprieten. Het lijf loopt naar achter toe in een punt. Aan het achterlijf bevinden zich nog eens drie sprieten.

Dit insect met schubben voelt zich het best thuis in een vochtige omgeving. Het vrouwtje legt gedurende haar leven gemiddeld 100 eitjes, in groepjes van drie. Na 6 weken komen de eitjes uit. De jonge zilvervisjes worden in vier tot zes weken volwassen. Gemiddeld wordt dit insect 2 tot 8 jaar oud.

Zilvervisjes bestrijden: 3 methoden

Hieronder vind je driemaal de beste methode om zilvervisjes te bestrijden. Daarna lees je nog veel meer over het zilvervisje, bijvoorbeeld hoe ze leven en of ze kunnen bijten.

Methode 1: temperatuur en luchtvochtigheid verlagen

Kun je zelf zilvervisjes bestrijden? Dit is zeer goed mogelijk door de temperatuur en luchtvochtigheid naar beneden te brengen. Hierdoor wordt de omgeving minder aantrekkelijk voor deze insecten. Dicht naden en kieren en zorg dat de voedselbron minder goed bereikbaar is. Verwijder papier en karton en zorg voor een opgeruimde keuken.

Methode 2: lokdoos zilvervisjes

Er zijn zilvervisjes lokdoosjes verkrijgbaar. De zilvervisjes lokdoos en zilvervisjesvallen worden gebruikt om deze insecten te vangen. Het bevat een stof wat zilvervisjes aantrekt. Wanneer het zilvervisje in het lokdoosje komt, blijft hij vastplakken aan de plakstrip.

Het leemveld is eenvoudig te vervangen voor een nieuw exemplaar. Een zilvervisjes val is gifvrij, reukloos en milieuvriendelijk. Het bestrijdt niet alleen zilvervisjes maar ook overige kruipende insecten. Bovendien werk je ook nog eens op een milieuvriendelijke manier.

Methode 3: spray tegen zilvervisjes

Een chemische spray doodt voornamelijk zilvervisjes maar ook andere insecten binnenshuis. Hierbij kan gekozen worden uit een omgevingsspray of bestrijdingsmiddel tegen kruipende insecten. Deze producten doden volwassen insecten en larven. Het middel werkt vier tot zes weken.

Eitjes van de zilvervis zijn goed beschermd tegen dit chemisch middel. Daarom is het verstandig om de behandeling na enkele weken te herhalen.

Omgevingsspray moet vooral in naden en kieren en bij plinten ingezet worden. Dit zijn de plaatsen waar zilvervisjes zich verstoppen. Verwijder van tevoren huisdieren en planten uit de te behandelen ruimte. Zet de aquariumpomp uit en dek deze af met een doek.

Wat eten zilvervisjes?

Waar leeft een zilvervisje van? Deze insecten leven van brood, aardappels en pasta’s. Daarnaast eten ze plantaardige cellulose waaronder papier, behang en katoen. Ook schimmels en dode insecten gaan er goed in.

Zilvervisjes eten alleen samengestelde koolhydraten en geen eiwitten. Het zilvervisje kan bij voedseltekort maximaal 1 jaar zonder voeding leven. Zilvervisjes bestrijden gaat dus niet door ze uit te hongeren.

Kan een zilvervisjes bijten?

Zilvervisjes zijn ongevaarlijk voor mens en huisdier. Ze kunnen niet bijten of steken. Ondanks dit feit zorgen deze insecten wel voor veel overlast. Daarom is zilvervisjes bestrijden zo belangrijk.

Kan een zilvervisje zwemmen?

Zilvervisjes houden van een vochtige omgeving, toch kunnen ze niet zwemmen. Wanneer dit insect in het water belandt zal hij vanuit instinct proberen naar de kant te zwemmen. Lukt dit niet, dan zal het diertje na enige tijd verdrinken. Het zijn dus geen waterdieren.

Zilvervisjes in huis, hoe komt dat?

Sommigen hebben last van een enkel zilvervisje, terwijl het bij anderen een ware plaag is. Hoe komen zilvervisjes in huis terecht? Deze insecten komen vrij eenvoudig naar binnen via openstaande deuren, ramen en ventilatieroosters. Ook kieren en naden bieden de mogelijkheid tot binnendringen.

Met name in nieuwbouwwoningen komen deze insecten vaker voor. Dit komt door de uitstekende isolatie, waardoor warmte en vocht langer wordt vastgehouden. In oude woningen staat vaker water onder de vloer, dit trekt allerlei ongedierte aan.

Zilvervisjes in bed

Zilvervisjes geven de voorkeur aan een vochtige omgeving. Het ook dat zilvervisjes in bed aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij nachtelijk zweten in combinatie met een slechte ventilatie van matras of beddengoed. Daarnaast blijvende goed geïsoleerde slaapkamers vaak langer vochtig.

Zilvervisjes in bed zijn te voorkomen door het matras regelmatig te draaien. Hierdoor ontstaat er een betere ventilatie en kan transpiratievocht goed worden afgevoerd. Het verdient aanbeveling om het bed een klein gedeelte van de wand af te plaatsen. Zo is het niet mogelijk dat ze via de wand in het bed terechtkomen.

Verschil tussen zilvervisje en papiervisje

Veel mensen verwarren het zilvervisje met een papiervisje. Zilvervisjes vallen op dankzij de zilverachtige glanzende schubben, terwijl papiervisjes bruiner zijn. Papiervisjes geven de voorkeur aan papier, karton en behang. Het zilvervisje zal liever kiezen voor voedselresten en schimmels.

Zilvervisjes bestrijden met aardappel

Sommige mensen bestrijden zilvervisjes met een aardappel. Leg de aardappel in een geopende plastic zak. De zilvervisjes zullen hierin grijpen kruipen, waarna ze eenvoudig verwijderd worden.

Andere milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen zijn laurier en peper, deze insecten hebben een hekel aan de geur van deze voedingsmiddelen. Houd er rekening mee dat dit soort huismiddeltjes niet altijd even goed werkt.

Bestrijder inhuren

Wil je niet zelf aan de slag met het bestrijden van zilvervisjes? Ga dan op zoek naar een professionele insectenbestrijder. Deze vind je door heel Nederland en België.

De kosten kunnen soms hoog oplopen. Gemiddeld kost een ongediertebestrijder tussen de €50 en €100. Een en ander is afhankelijk van de ernst van de plaag, de regio en hoe snel een bestrijder nodig is. Er zijn professionele insectenbestrijder die bij spoed binnen 24 uur aanwezig zijn. Ongediertebestrijding is mogelijk voor particulieren en bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven