Klustervliegjes, wat kun je hiertegen doen?

Ze zijn soms massaal op zolder of in een rustige ruimte aanwezig: klustervliegjes. Vaak met tientallen tot wel honderden tegelijk. Het probleem is dat je deze vliegen niet zomaar weg krijgt. Ze overwinteren namelijk in hoge gebouwen zoals zolders, in ziekenhuizen, kantoren of appartementen.

De klustervlieg herkennen

Hoe weet je of je te maken hebt met klustervliegjes? De wetenschappelijke naam is Pollenia rudis en het gaat hier om een soort die tot de bromvliegen behoort. De klustervlieg, soms ook wel als clustervlieg geschreven, is bruingrijs van kleur. Het borststuk heeft haartjes met een gouden kleur, maar dan moet je wel goed kijken. Een volwassen exemplaar is tussen de 7 en 8 mm groot.

[do_widget id=custom_html-61]

Op zich zijn deze vliegen onschadelijk, ze voeden zich met bloemennectar of plantensap. Het is dus niet zo dat ze schade aan je kamerplanten aanrichten en ze verspreiden ook geen ziekten. Het is juist hun massale aanwezigheid dat voor overlast zorgt.

Voortplanting van dit insect

De voortplanting van klustervliegjes is wel interessant. Vrouwtjes leggen in het najaar eitjes in de grond. De larven die hieruit komen gaan op zoek naar regenwormen. Elke larve dringt een regenworm binnen. De larve eet de regenworm van binnenuit op. Wanneer hij eenmaal groot genoeg is dan komt hij uit de regenworm en verpopt. Op deze manier ontstaat er een volwassen klustervlieg.

Klustervliegjes op zolder

Een veel voorkomend probleem zijn klustervliegjes op zolder. Maar dat niet alleen, ze komen ook appartementen, ziekenhuizen of kantoorgebouwen binnen. Hierbij lijken ze altijd een voorkeur te hebben voor hoge gebouwen. Het is dus niet zo dat je clustervliegen in de kelder tegen zal komen.

Wat hebben klustervliegjes in hoge gebouwen te zoeken? Dit doen ze om te overwinteren. Hierbij dringen ze het gebouw via naden en kieren binnen. Ook via dakpannen of openstaande ramen weten ze hun weg naar binnen te vinden. Opvallend is dat klustervliegjes zich massaal verzamelen. Daar waar er één of twee zijn komen er al snel steeds meer bij. Vandaar ook de benaming, ze leven in clusters.

Overwinteren: versufte vliegen

Ben je al eens versufte vliegen op de zolder of in een hoog gebouw tegengekomen? Vaak denk je dat het hier om dode vliegen gaat maar niets is minder waar. Klustervliegjes overwinteren door in groepjes bij elkaar te gaan liggen. Hierbij lijkt het alsof ze dood zijn. In werkelijkheid staat hun stofwisseling op een heel laag pitje. Zodra de buitentemperatuur stijgt komen ze weer tot leven. Ze zoeken dan hun weg naar buiten.

Er blijven altijd een aantal klustervliegjes achter. Deze zijn dood: ze hebben de winter niet overleefd. Alle andere vliegen vertrekken en komen later terug.

Elk jaar weer opnieuw last van vliegen

Helaas maar waar, klustervliegjes komen jaarlijks terug. Ze laten namelijk feromonen achter waardoor ze het gebouw in het najaar weer terug kunnen vinden. Nu is ook duidelijk waarom sommige gebouwen jaar in jaar uit weer met hetzelfde probleem te maken krijgen. Je kunt het probleem niet verhelpen door de achtergebleven dode klustervliegjes op te ruimen, de feromonen zijn aanwezig en blijven hangen.

Klustervliegen verjagen

De vraag is of klustervliegjes verjagen een blijvende oplossing is. Het antwoord hierop is nee, wanneer je klustervliegen verjaagt dan komen ze uiteindelijk toch weer terug. Je kunt hun terugkomst stoppen door alles goed af te sluiten. Dit betekent naden en kieren dichten en horrengaas voor de ramen. Wanneer dakpannen open liggen dan kun je dit alleen oplossen door alles goed dicht te maken.

Zelf aan de slag met klustervliegen spray

Wil je klustervliegjes bestrijden dan kun je een speciale insectenspray gebruiken. Dit wordt soms ook wel als klustervliegen spray verkocht maar het werkt tegen alle vliegende en kruipende insecten.

Naar insecten spray

Voordeel van deze spray is dat je alle aanwezige insecten doodt. Dit moet je doen zodra de klustervliegjes zich in de herfstmaanden in het gebouw verzamelen. Op dat moment hebben ze nog niet teveel feromonen uitgescheiden en kun je hun terugkeer definitief stoppen.

Sluit de ruimte goed af, de vliegjes moeten niet meer weg kunnen. Vervolgens behandel je de gehele ruimte met de spray. Doe dit ook wanneer de vliegjes dood lijken te zijn, feitelijk slapen ze. Houd de ruimte gedurende een halfuur goed afgesloten. Hierna alles ventileren. Ondertussen kun je de dode insecten opruimen. Verzamel ze in een plastic zak, spuit hier nog wat van de spray in en knoop de zak dicht. Zo weet je zeker dat je van ze af bent.

Kosten klustervliegjes bestrijden

Wil je niet met dit soort middelen zelf aan de slag? Dan kun je een ongediertebestrijder inschakelen. De kosten voor klustervliegen bestrijden kan wel aardig oplopen. Met een insectenspray ben je tussen de € 10 en € 15 kwijt. Hang je een vliegenlamp op dan ben je tussen de € 25 en € 75 kwijt, op zich valt dit ook nog wel mee.

[do_widget id=custom_html-26]

De kosten voor klustervliegjes bestrijden liggen tussen de € 90 en € 150 per keer. Wanneer je de bestrijding niet op tijd laat toepassen dan moet je volgend jaar weer iemand inhuren. Je kunt je een hoop geld besparen door de klustervliegjes zelf te bestrijden.

Soms zie je ze niet maar ze zijn er wel

Lijkt het alsof je helemaal geen last hebt van klustervliegjes in huis? Vergis je niet maar ze kunnen ook goed verstopt zitten. Bijvoorbeeld tussen de dakpannen en het isolatiemateriaal. Of in de voegen van de muren. Het komt zelfs voor dat klustervliegen in de spouwmuren terechtkomen. Zolang je er geen last van hebt hoef je hier ook niet direct iets tegen te doen.

De vraag is hoe je kan weten of er verborgen klustervliegjes aanwezig zijn. Dit kun je in het voorjaar goed zien. De vliegen komen dan naar buiten en vliegen uit. Er zijn altijd exemplaren die een tijdlang op de muur blijven zitten. Zie je dus veel grijszwarte of grijsbruine vliegen in het voorjaar op de gevel zitten, dan kunnen dit zomaar klustervliegjes zijn.

Schuiven naar boven