Oormijt kat – nog besmettelijk ook!

Oormijt bij een kat is geen pretje. Het dier heeft last van jeuk, een vieze afscheiding en vaak wondjes. Helaas is oormijt besmettelijk voor andere katten maar ook voor honden. Gelukkig is oormijt niet besmettelijk voor de mens. Lees alles over oormijt kat, het herkennen en welke behandeling mogelijk is.

Oormijten bij katten

Mijten zijn parasitaire diertjes die tot de spinachtigen behoren. Er zijn heel veel verschillende soorten mijten. Oormijten bij katten komt regelmatig voor. Daarnaast wordt het ook wel gezien bij honden, fretten en vossen. Toch zijn het katten die hier het vaakst last van hebben.

[do_widget id=custom_html-65]

Oormijt is minder dan 0,4 mm groot. Hierdoor kun je hem met het blote oog nauwelijks waarnemen. Ze lijken niet eens echt op diertjes, oormijten zien er wat vreemd uit. Deze mijten leven in het externe oorkanaal. Ook vind je ze in de haren rondom het oor terug.

Mijten zijn besmettelijk

Alle soorten mijten zijn zeer besmettelijk. Wanneer je kat oormijt heeft dan kan hij andere katten maar ook honden aansteken. Verspreiding vindt door direct contact plaats. Katten wrijven vaak met de kopjes tegen elkaar, hierdoor kunnen oormijten makkelijk van de ene naar de andere kat lopen.

Deze mijten kunnen niet vliegen of springen. Je zou dus denken dat verspreiding wat lastiger gaat maar het is juist ontzettend besmettelijk. Even opletten dus wanneer je kat oormijt heeft. Of wanneer een andere kat hiermee besmet is: laat deze niet in aanraking komen met je eigen huisdier.

Hoe ziet oormijt er uit: de symptomen

Omdat oormijt zo klein is kun je dit nauwelijks met het blote oog waarnemen. De dierenarts kan dit met een oorkijker wel zien. Alleen wanneer je zelf heel goed kijkt dan zie je soms iets aan het begin van de gehoorgang bewegen.

Er zijn wel een aantal symptomen die kunnen duiden op de aanwezigheid van oormijt bij de kat. Allereerst jeuk: het dier zal vaak de oren krabben. Bij heftige jeuk kunnen er hierdoor wondjes ontstaan. Bloederige korstjes zijn dan ook een bekend verschijnsel. Een ander symptoom is een bruine stinkende substantie die uit het oor komt. Dit is in veel gevallen een duidelijk teken van oormijt bij de kat.

Is oormijt gevaarlijk voor katten?

Oormijten kunnen voor aardig wat overlast zorgen. Toch is het niet zo dat oormijt gevaarlijk is voor katten. Ze zullen er niet ernstig ziek van worden maar hinderlijk is het wel. Oormijten veroorzaken namelijk irritatie waardoor het oor meer oorsmeer produceert. Al wat extra oorsmeer betekent extra voeding voor de mijten. Hierdoor breidt de infectie zich steeds verder uit. Je kunt je voorstellen dat behandeling echt wel noodzakelijk is.

Oren van de kat schoonmaken

Wanneer de kat geen oormijt heeft hoef je de oren echt niet schoon te maken. De productie van oorsmeer is gewoon in balans. Bij een aandoening of een infectie met oormijt zul je het oor wel schoon moeten maken. Al dat extra oorsmeer ziet er niet alleen vies uit, het stinkt ook nog eens. Bovendien is het een extra voedingsbron voor de oormijt.

Denk niet dat het schoonmaken van de oren de enige oplossing is tegen oormijt is: je zult ook een behandeling moeten starten. Ik laat je eerst zien hoe je de oren van de kat schoonmaakt.

Neem een pluisvrije katoenen doek en maak deze een beetje vochtig. Ga met de punt van de doek voorzichtig in het oor en veeg van binnen naar buiten schoon. Je kunt eventueel gebruik maken van een speciale oorreiniger. Houd er rekening mee dat katten het niet heel prettig vinden om de oren schoon te laten maken. Bovendien moet je ervoor waken dat je het oorsmeer dieper in de gehoorgang duwt.

Behandeling tegen oormijt kat

Het behandelen van oormijt kan via de dierenarts of op eigen initiatief. De dierenarts zal eerst een diagnose stellen. Vaak is het voldoende om met een oorkijker de gehoorgang te onderzoeken. Soms is het nodig om wat oorsmeer weg te halen en dit onder de microscoop te bekijken.

Oormijt behandelen gebeurt met een mijtdodend middel. Vaak krijg je een zalf mee die je dagelijks in de gehoorgang van de kat moet aanbrengen. Bij een milde infectie kun je ook gewoon een oorreiniger of oordruppels gebruiken. Een en ander hangt van het merk af. Oordruppels verminderen de aanmaak van oorsmeer en halen overtollig oorsmeer weg. Hiermee haal je ook de voedingsbodem van de mijten weg.

Bekijk oordruppels kat

Merk je na een week nog steeds geen verschil dan is het wel aan te raden om naar de dierenarts te gaan. Waarschijnlijk zit er meer oormijt bij de kat dan gedacht. Je hebt dan echt een middel nodig dat met alle mijten afrekent. Om een nieuwe infectie in de toekomst te voorkomen kun je wel gebruik maken van de eerder besproken oordruppels.

Oormijt kat behandelen met azijn

Soms wordt geadviseerd om de oormijt bij kat te behandelen met azijn. De vraag is of dit ook voldoende werkt.  Het antwoord hierop is nee. Azijn kan matig werken in de behandeling tegen oormijt, maar vaak verergert het de klachten alleen maar. Dit komt omdat azijn voor irritatie zorgt waardoor het oor steeds meer oorsmeer aan gaat maken.

[do_widget id=custom_html-64]

Om overtollig oorsmeer los te weken kun je wel gebruik maken van wat lauwwarme olijfolie. Van olijfolie is bekend dat het geen irritatie opwekt. Zo kun je net wat makkelijker oorsmeer weghalen maar het doodt de mijten niet.

Kan een mens ook oormijt krijgen?

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen is oormijt bij kat erg besmettelijk. Vooral honden, vossen en fretten kunnen via de kat maar ook elkaar besmetten. Kan een mens ook oormijt krijgen? Ja, deze mijten kunnen bij mensen jeuk en irritatie veroorzaken. Dit gebeurt vaak niet in de oren maar wel op de armen, benen en romp.

Wat je ervan merkt is jeuk, roodheid en soms een overmatige schilfering. Al deze klachten worden veroorzaakt door een allergische reactie van de huid. Het is het speeksel en de ontlasting van de oormijt die deze reacties teweeg brengt. Mocht je besmet zijn met oormijt dan kun je dit via de huisarts laten behandelen. Gebruik geen middelen die voor de kat of andere dieren bedoeld zijn.

Schuiven naar boven