Klustervliegen in huis, die krijg je wel weer weg

Klustervliegen, ze lijken veel op huisvliegen. Toch zijn klustervliegen wat groter. Vooral in het najaar vormen ze grote zwermen. Hierbij kan het voorkomen dat je klustervliegjes in huis krijgt. Dit doen ze om te overwinteren. Over het algemeen zijn deze vliegen onschadelijk, maar je wil ze gewoon niet in huis hebben.

Dit is de klustervlieg

Ik leg je eerst iets over klustervliegen uit. Dan weet je tenminste waar je mee te maken hebt. De klustervlieg behoort tot de bromvliegen. Afhankelijk van de soort is hij 5-12 mm lang. Klustervliegen zijn bruingrijs van kleur. Ze zijn wat groter dan de kamervliegen, dit verschil is duidelijk te zien.

[do_widget id=custom_html-26]

Deze vliegensoort kom je overal op het noordelijk halfrond tegen. In Nederland en België komen ze massaal voor.

In het voorjaar leggen de vrouwtjes eitjes. Die eitjes worden op regenwormen of in de buurt van regenwormen gelegd. Na drie dagen komen de maden uit die zich tegoed doen aan de regenwormen.

Klustervliegen in huis: de oorzaak

Waarom krijg je in het najaar last van klustervliegjes in huis? Het is bekend dat deze vliegen in gebouwen of holle bomen overwinteren. Een gebouw of woning is lekker warm, de ideale plek om de winter door te komen. Vaak verstoppen ze zich in de kelder of op zolder. Ze hebben een voorkeur voor hoge gebouwen of het liefst zo hoog mogelijk in de woning. De zolder is dus een favoriete plek, en anders de slaapkamer of hobbykamer. Doordat ze zich op zolder verstoppen heb je vaak lange tijd niet in de gaten dat je klustervliegen in huis hebt.

Deze vliegen komen via een openstaand raam, naden en kieren binnen. Ook een ventilatierooster biedt de mogelijkheid om binnen te dringen.

Tientallen dode vliegen in je woning

Ineens tref je tientallen tot wel honderden dode vliegen in je huis aan. Vaak op zolder of in de kelder. Let op, want de kans is heel groot dat het hier om overwinterende klustervliegen gaat. In rusttoestand liggen ze verspreid op de grond. Hierdoor lijkt het of ze dood zijn, maar ze leven wel degelijk. In het voorjaar komen de klustervliegen ‘tot leven’.

Laat dit soort dode vliegen dus niet liggen maar ruim ze op! Wanneer je hier niets aan doet dan zit je woning in het voorjaar vol met klustervliegen.

Dit is waarom er zoveel vliegen samenkomen

Je treft eerst een paar klustervliegen in huis aan. Voordat je het weet komen er steeds meer bij. Hoe is dit mogelijk? Deze vliegen scheiden feromonen uit. Dit is een stof die andere klustervliegen van veraf kunnen ruiken. Zo worden ze naar je woning toe gelokt. Eén of twee klustervliegjes in huis staat dan ook garant voor steeds meer van dit soort vliegen.

Waarom ze jaarlijks terugkeren

Heb je eenmaal klustervliegjes in huis, dan zal je merken dat ze jaarlijks weer terugkomen. De feromonengeur blijft namelijk het hele jaar door in je woning hangen. Hierdoor weten ze in het najaar hun weg terug te vinden.

Klustervliegen in huis bestrijden

Natuurlijk wil je van die vliegen af. Hoe kun je klustervliegen bestrijden? Wanneer ze voor dood in je woning liggen kun je ze makkelijk opzuigen. Bedenk echter dat dit geen blijvende oplossing is. De feromonengeur blijft namelijk hangen en zal continu nieuwe klustervliegen aantrekken.

Wil je klustervliegen bestrijden, volg dan onderstaand stappenplan. Zo kom je effectief van deze vliegen af.

Stap 1: dicht gaten en kieren

Het is belangrijk dat klustervliegjes in huis niet voor kunnen komen. Dicht daarom alle gaten en kieren. Een ventilatierooster in de kelder of onder aan de gevel moet je niet afdichten, dit is belangrijk voor een goede ventilatie. Wel kun je hier fijn gaas overheen spannen. Zo voorkom je dat klustervliegen en andere insecten binnen komen.

Stap 2: klustervliegen verwijderen

Zie je klustervliegen verspreid over de grond, op de vensterbank of elders liggen? Verwijder deze. Je kunt ze opzuigen of met veger en blik weghalen.

Stap 3: behandelen met insecticiden

De derde stap in de bestrijding tegen klustervliegen is een behandeling met een insecticide. Hiermee moet je de hele ruimte behandelen. Voordeel is dat alle aanwezige klustervliegen doodgaan.

Bekijk vliegenspray

Stap 4: insectenlamp ophangen

Dankzij stap 1, het afdichten van gaten en kieren, voorkom je dat klustervliegen in het najaar weer binnenkomen. Toch kan het voorkomen dat er een enkele vlieg zijn weg naar binnen weet te vinden. Met een insectenlamp vang je vrijwel alle vliegen maar ook muggen. Ideaal in de slaapkamer, woonkamer of keuken. Tegenwoordig heb je van die moderne insectenlampen die niet met een knetterend rooster maar met een soort zuigertje werken.

Naar insectenlamp

Je kunt uiteraard ook voor de ouderwetse insectenlamp met onder spanning staat rooster kiezen. Dit is ideaal voor grotere ruimtes.

Alle seizoenen op een rij

Misschien wil je meer over klustervliegen weten. Ik laat je zien wat ze alle seizoenen doen. We beginnen bij het voorjaar waarin de vliegen ontwaken.

Klustervliegen voorjaar (lente)

In het vroege voorjaar ontwaken de klustervliegen. Dit wordt veroorzaakt door de stijgende temperatuur en de dagen die langer worden. De vliegen zoeken hun weg naar buiten. Hierbij gaan ze op Uv-licht af, dat wordt uitgestraald door zonlicht. Kijk er niet vreemd van op wanneer de binnenkant van het raam vol met vliegjes zit. In het voorjaar kun je het beste in insectenlamp plaatsen, hiermee vang je de vliegen die net ontwaakt zijn.

Eenmaal buiten warmen de vliegen zich aan het zonlicht op. Hierbij gaan ze op de gevel zitten, maar sommigen zoeken ook een boom op. Later in het voorjaar beginnen de eerste klustervliegen te paren. De vrouwtjes leggen eitjes, maar alleen wanneer de omstandigheden goed zijn. Van een larve tot volwassen vlieg duurt ongeveer drie weken.

Klustervliegen zomer

In de zomermaanden kom je vrijwel overal klustervliegjes tegen. De vrouwtjes hebben in deze periode een tot drie keer eitjes gelegd. Ze voeden zich met bloemennectar of plantensap. Op de zolder merk je dat er nog steeds enkele klustervliegen liggen. Deze hebben een winter niet overleefd en zullen dus ook niet meer ontwaken.

Klustervliegen najaar

In het najaar, wanneer de dagen korter en kouder worden, verzamelen de klustervliegen zich. Je ziet ze in grote zwermen rondvliegen. Hierbij zijn ze op zoek naar hoge gebouwen of holle bomen. Het kan ook dat ze richting een feromonengeur vliegen. De kans is dan ook groot dat ze in hetzelfde gebouw als vorig jaar overwinteren.

Klustervliegen winter

Buiten kom je geen enkele klustervlieg tegen. Ze liggen allemaal te slapen, bij voorkeur hoog in een gebouw. Hierbij lijkt het alsof ze dood zijn, maar schijn bedriegt. Je kunt overwinterende klustervliegen gerust aanraken, ze zullen niet tot nauwelijks reageren.

Opvallend is dat klustervliegen in huis in groepjes samen slapen. Sommigen liggen echt heel dicht tegen elkaar aan, waarschijnlijk heeft dit met warmte te maken. Soms zie je een klustervlieg nog wat rondscharrelen of traag vliegen. Dit zie je vooral wanneer de winter nog maar net is begonnen. Later zal deze vlieg in slaap vallen. Na het overwinteren start alles weer bij het ontwaken (zie voorjaar).

Schuiven naar boven