Kleine keutels bij konijn

Je merkt kleine keutels bij je konijn op, is dit normaal? In veel gevallen zal het konijn ronde harde keutels hebben, als dropjes. Een kleine keutel ziet er vaak lichter en plakkerig uit. Ook dit is vrij normaal, maar wat is dit eigenlijk?

Happy Pet Nature First Wilg – Knaagdierenspeelgoed
Bekijk prijs

Normale ontlasting van konijnen

Een konijn produceert grotendeels droge keutels. Dit is de normale ontlasting bij konijnen. Een konijnenkeutel kun je gewoon oppakken zonder dat deze aan de vingers blijft plakken. Dit maakt het ook heel makkelijk om konijnenkeutels op te ruimen.

De keutels van een konijn zijn allemaal even groot. Je hebt dus geen kleine en grote keutels door elkaar. Kleine keutels kan, maar dan gaat het ook om een klein konijn (dwergkonijn). Een Vlaamse reus zal veel grotere keutels hebben.

Konijnenkeutels zijn droog en vrij stevig. Dit komt omdat ze veel plantenvezels bevatten. De kleur van de keutels is bruin tot zwart. Wanneer een konijn veel groenvoer eet dan kunnen de keutels ook een groene kleur krijgen.

Kleine keutels die plakken

Soms ontdek je een kleine keutel. Dit ziet er vaak uit als een bal van meerdere kleine keutels, ze zitten aan elkaar geplakt. Wanneer je deze kleine keutels oppakt dan blijft er altijd wat viezigheid aan de vingers achter. De kleine keutels zijn ook moeilijk uit elkaar te houden en hebben een lichtbruine kleur.

Over het algemeen stinken deze kleine keutels veel meer dan de normale ontlasting. Het trekt ook meer vliegen aan met een grotere kans op de madenziekte.

Oorzaak van kleine keutels

Elk konijn produceert naast de normale keutels ook kleine keutels die plakken. Dit zijn de zogenaamde blindedarm keutels. Het gaat hier om kleverige mestballen die in de blindedarm worden aangemaakt. Dit is niet zomaar: dit soort keutels bevatten veel belangrijke voedingsstoffen.

Normaal gesproken eet het konijn deze keutels op. Hierdoor krijgt het dier de nuttige voedingsstoffen binnen. Door bepaalde problemen zal het konijn de kleine keutels niet meer opeten of slechts gedeeltelijk. Hierdoor tref je deze plakkerige ontlasting tussen het stro of zaagsel of tegen de wand van het hok aan. Een andere oorzaak van een kleine keutel kan obstipatie (verstopping) zijn.

Dit is waarom het konijn de blindedarmkeutels niet eet

Er zijn verschillende redenen waarom een konijn de blindedarmkeutels niet kan eten. Vaak gaat het om verkeerde voeding. Het lichaam van het konijn krijgt hierdoor niet de juiste signalen binnen om de blindedarmkeutels op te eten.

Een andere reden kan rugproblemen zijn. Om de blindedarmkeutels te eten moet het konijn zijn rug en nek goed bol kunnen maken. Bij rugproblemen is dit niet mogelijk: het doet teveel pijn. Hierdoor kan het konijn ook niet bij de speciale kleine keutels komen.

Ook konijnen met overgewicht zijn niet meer zo flexibel. Ze produceren wel blindedarmkeutels maar eten deze niet op. Daarnaast komt het vaker bij konijnen met gebitsproblemen voor.

>> Naar de konijnenwinkel

Kleine keutel en obstipatie

Een enkele kleine keutel is nog geen reden tot zorg. Maar wanneer het konijn meerdere kleine keutels produceert of ze zijn misvormd, dan is er toch meer aan de hand. Vaak heeft dit met obstipatie oftewel verstopping te maken.

Bij verstopping is het belangrijk dat het konijn voldoende vezels binnenkrijgt. Dit stimuleert de werking van de darmen. Het is dus goed om het konijn voldoende groenvoer te geven: dit bevat veel vezels.

Bij aanhoudende klachten zal de dierenarts een laxeermiddel voorschrijven. Omdat het laxeermiddel vocht onttrekt aan het lichaam is het belangrijk dat het konijn voldoende drinkt.

Naar konijnen drinkflessen

Diarree bij het konijn

Diarree komt vaker bij konijnen voor. Dit komt omdat ze een kwetsbaar spijsverteringsstelsel hebben. Daarnaast zijn er diverse ziekten die diarree kunnen veroorzaken.

Bij diarree is de ontlasting zeer dun tot waterig. Het achterste (de kont) en de achterpoten zien er ontzettend vies uit. Het hok stinkt en er komen veel  vliegen op af. Het probleem met diarree is dat de oorzaak niet altijd bekend is. Toch moet diarree zo snel mogelijk behandeld worden.

Bij diarree is het in ieder geval belangrijk dat het konijn voldoende drinkt, anders droogt het uit. Daarnaast is het belangrijk om het konijn een aantal dagen alleen maar hooi te geven. Vermijd krachtvoer, gras en groen voor. Wanneer de diarree na enkele dagen nog niet weg is dan is het beter om langs de dierenarts te gaan. Dat geldt al helemaal wanneer het konijn ook suf is en helemaal niets meer eet.

Konijn: diarree en dood

Helaas komt het wel eens voor dat een konijn ernstig diarree krijgt en hieraan doodgaat. Dit komt omdat het konijn teveel vocht verliest, uitdroogt en hieraan sterft. Vaak ontstaat dit door het uit balans raken van de bacterieflora en schimmelflora in de darmen. Hierdoor ontstaat er vloeibare diarree met flinke uitdroging tot gevolg.

Een snelle behandeling door de dierenarts is echt wel aan te raden. Dit soort problemen kun je namelijk niet met alleen wat voeding oplossen.

Schuiven naar boven