Konijn heeft de hik: dat kan echt!

Heeft je konijn de hik? Misschien heb je dit nog nooit eerder gezien en moet je er wel mee lachen. Voor het konijn is de hik waarschijnlijk veel minder leuk. Wanneer dit lang aan blijft houden dan kan het dier hier last van krijgen.

Dit is de hik

Mensen hebben regelmatig de hik. Bij dieren zie je dit veel minder vaak, al helemaal niet bij konijnen. Wat is de hik en hoe ontstaat dit?

Bij de hik trekt het middenrif tijdens inademing onwillekeurig samen. Hierbij wordt de stemspleet plots gesloten. Bij mensen veroorzaakt dit een zeer typerend geluid, wat nog het meest aan ‘hik’ doet denken. Vandaar de benaming de hik.

[do_widget id=custom_html-11]

De hik ontstaat vaak door te snel eten of drinken. Ook bepaalde voedingsmiddelen of dranken kunnen de hik uitlokken.

Kan een konijn de hik krijgen?

Een konijn heeft de hik, hoe grappig is dat. Veel mensen denken dat een konijn niet de hik kan krijgen, maar niets is minder waar. Een konijn heeft namelijk net als de mens een middenrif. Dit middenrif kan onwillekeurig samentrekken waarbij de hik ontstaat.

Het antwoord op de vraag luidt dus: ja, een konijn kan de hik krijgen. Omdat konijnen zelden te snel eten of drinken zul je de hik dan ook weinig opmerken. Toch komt het wel eens voor.

De hik bij een konijn ziet er heel anders uit

Bij mensen kenmerkt zich de hik door het typische hikgeluid maar ook doordat we met de borst of het hoofd bewegen. Bij konijnen ziet de hik er anders uit. Het konijn kan met de buik of het hele lichaam schokken. Hierbij is soms een piepend of niezend geluid waarneembaar. Dit geluid lijkt echter helemaal niet op de menselijke hik.

Bij konijnen duurt het minder lang

De hik bij mensen kan minutenlang tot soms wel urenlang aan blijven houden. Gelukkig duurt dit bij konijnen veel minder lang. Veel konijnen hikken twee tot drie keer achter elkaar, hierna is het over. Wanneer het konijn continu achter elkaar hikt of een vreemd geluid maakt, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand van.

Misschien niest het konijn en lijkt dit op hikken. Sommige ziekten veroorzaken over problemen met de luchtwegen. Hierdoor gaat het konijn niezen, hoesten of  proesten. Dit kan sterk op hikken lijken.

Heeft het konijn regelmatig de hik? Let dan even op of deze niet te snel drinkt. Vooral oudere konijnen die te gehaast drinken willen nog wel eens de hik krijgen. Het probleem is dat te gehaast drinken ook tot verslikking kan leiden. Hierdoor stroomt er vocht in de longen met een mogelijke longontsteking tot gevolg.

Tip: bekijk de konijnenwinkel

Een konijn met een snelle ademhaling

Soms komt het voor dat het konijn hikt en tegelijkertijd een snelle ademhaling heeft. Een te snelle ademhaling is vaak een teken van een onderliggende aandoening of ziekte. Een konijn in rust haalt 50-60 keer per minuut adem. Dit controleer je eenvoudig door naar de buik te kijken: hoe vaak per minuut zet deze uit?

Een gestrest konijn of een konijn dat net gerend heeft (lichamelijke inspanning) zal ook een snellere ademhaling hebben. Wanneer een konijn in rust meer dan 60 keer per minuut ademhaalt en hierbij hikt, dan is het mogelijk ziek. Neem contact op met de dierenarts.

[do_widget id=custom_html-8]

Een stikkend konijn

Verwar een hikkend konijn niet met een konijn dat stikt. Bij verstikking kan het konijn geen adem halen, hierdoor zal het ook geen geluid maken. Het is bij verstikking belangrijk om te kijken of de luchtwegen vrij zijn. Steek een vinger in het bekje en voel of er misschien een prop hooi of haren vastzit. Haal dit er direct uit.

Een andere optie is om met de hand tegen de rug een naar voren slaande beweging te maken. Houd hierbij wel rekening met de kwetsbaarheid van het konijn. Een andere methode is om het konijn tussen je onderarmen vast te houden met het hoofd naar beneden. Zwaai het konijn van onder naar boven en weer terug. Grote kans dat het voedsel loskomt. Bij verstikking is er vaak te weinig tijd om naar de dierenarts te gaan, tenzij je er om de hoek woont.

Gelukkig komt verstikking bij konijnen vrij weinig voor. Laat het konijn vaker verstikkingsverschijnselen zien, dan is er mogelijk iets met het gebit aan de hand. Het kan ook om een ziek of oud konijn gaan. Stap eventueel op ander voer over.

Schuiven naar boven