Kip is broeds – wel of niet laten broeden?

Een broedse kip wil eieren uitbroeden: eigenlijk wil ze moeder worden. Sommige kippenrassen zijn snel en vaak broeds terwijl dit bij andere rassen wel meevalt. De kip is broeds, wat moet je hiermee aan? Je kunt de kip laten broeden maar ook ontbroeden. Dit klinkt een beetje vreemd maar is soms echt beter voor het dier.

Een broedse kip

Een kip is broeds, maar wat betekent dit eigenlijk? Het gaat hier om kippen die bereid zijn om eieren uit te broeden. Hierbij blijft de hen continu op het nest zetten. De haan (het mannetje) broedt de eieren niet uit, dit is echt werk voor de hen (vrouwtje).

[do_widget id=custom_html-39]

Een broedse kip herken je doordat het hennetje niet meer van het nest af wil. Ze komt er hoogstens vanaf om te weten of te drinken. Hierna gaat ze weer zo snel mogelijk terug naar het nest. Wanneer je de eitjes weg wil halen dan zal het hennetje agressief reageren.

Is mijn kip broeds?

Hierboven heb je al de symptomen van een broedse kip kunnen zien. Er zijn nog meer zaken waaraan je dit kunt herkennen. Is mijn kip broeds? Bekijk hieronder alle symptomen.

  • Legt geen nieuwe eieren
  • Blijft op het nest
  • Reageert agressief wanneer je in de buurt komt
  • Zoekt geen contact met andere kippen
  • Laat de vleugels hangen

In deze periode zijn kippen vaker broeds

Een kip zal in de winter niet zo snel broeds raken. De temperatuur is namelijk van invloed op de broedsheid. Hoe warmer het is, hoe eerder de kip zal willen broeden. Ook andere broedende kippen zijn van invloed. Wanneer de hen ziet dat veel kippen om zich heen beginnen te broeden dan maakt ze zelf meer hormonen aan. Hierdoor is ze bereid om ook te gaan broeden.

Dit moet je doen als je kip broeds is

Allereerst de vraag: wil je dat de kip broeds is of is dit ongewenst? Wil je dat de kip gaat broeden dan kun je haar het beste met rust laten. Sommige mensen gaan van alles verplaatsen en regelen maar de kip weet echt wel wat ze moet doen.

Houd er wel rekening mee dat het broeden alleen zin heeft wanneer de eieren bevrucht zijn. Heb je geen haan bij de kippen dan heeft het ook geen zin om de hennetjes te laten broeden. Het is dan beter de eieren dagelijks weg te halen. Een kip zal pas gaan broeden wanneer er meerdere eieren liggen.

Een kip kan wel tot drie keer per jaar broeds zijn. Sommige soorten broeden eenmaal per jaar, dit is dus helemaal afhankelijk van het ras. Houd er rekening mee dat een krielkip 30 eieren per jaar kan uitbroeden.

Broedse kip apart zetten

Soms kun je de broedse kip beter apart zetten. Bijvoorbeeld omdat ze niet genoeg rust tijdens het broeden krijgt. Dit is vooral het geval wanneer je veel kippen bij elkaar houdt. Wil je een broedse kip apart zetten dan is het belangrijk dat je vooraf voor een verplaatsbaar nestje zorgt. Laat kippen daarom altijd in een verplaatsbaar kistje of legnest de eieren leggen.

Bekijk kippen legkasten

Zet de hen op een donkere plek neer waar ze alle rust heeft. Zorg ervoor dat het in deze ruimte niet al te warm wordt. Vooral in de zomermaanden kan de temperatuur flink stijgen. Omdat een broedse kip continu op het nest blijft zitten mag dit dus niet in de volle zon gebeuren. Let op met tocht en vocht, de kip moet natuurlijk wel droog en tochtvrij kunnen zitten.

Zo lang duurt het broeden

Hoe lang duurt een broedse kip oftewel het broeden? Een krielkip broedt gedurende 20 dagen, veel andere kippenrassen doen er 21 dagen over.

Hoe krijg je een kip aan het broeden? Sommige hennetjes willen maar niet gaan broeden. Het helpt dan om gebruik te maken van kalkeieren. Deze leg je in het voorjaar in het nest. Zodra de kip enkele dagen op de eieren zit weet je zeker dat ze broeds is. Haal in dit geval de kalkeieren weg. Je kunt ze vervangen door broedeieren maar het kan ook dat de kip er zelf nog eieren bij heeft gelegd.

Hennen broeds af maken

Soms wil het broeden niet lukken of is dit ongewenst. Je kunt de hennen broeds afmaken. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat ze niet meer broeden. Dit is soms zelfs noodzakelijk want een broedende kip is erg fanatiek. Ze blijft net zolang op het nest totdat ze doodgaat. In dit geval is het zeker nodig om de kip broeds af te maken.

Er wordt soms gebruik gemaakt van een emmertje water. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de kip schrikt wanneer ze op het nest gaat zitten, maar in de praktijk werkt dit onvoldoende. Een kip broeds afmaken kun je het beste op deze manier doen:

  • Verhuis het nest naar een koude ondergrond
  • Haal dagelijks de eieren weg
  • Zorg dat voedsel en water buiten het hok staat

Er is ook nog een andere methode die goed werkt:

  • Zet de kip overdag in een kleiner hokje in het kippenverblijf
  • Zorg dat dit hokje alleen een zandbodem heeft
  • Verplaatst de kip vlak voor het slapen gaan naar het nachthok met de andere kippen
  • Zorg dat de kip niet bij de legnesten kan

[do_widget id=custom_html-38]

Als laatste kun je de broedse kip ook gewoon uit het hok halen en in de tuin laten scharrelen. Het dier krijgt voldoende afleiding en zal na 2-4 dagen niet meer broeds zijn. Vaak helpt het om gewoon alle kippen tegelijkertijd in de tuin te laten scharrelen, maar dit lukt natuurlijk alleen wanneer je er niet teveel hebt.

Het gevaar van broedse kippen

De kip is broeds, is dit gevaarlijk? Dat hangt er vanaf hoe lang dit duurt. Wanneer de kip de gelegenheid krijgt om eieren uit te broeden dan zal dit niet langer dan drie weken duren. In die periode eet de kip minder en zal ook wat vermageren.

Sommige kippen zijn bijna altijd broeds, iets dat vaak ongewenst is. Dit soort kippen blijft tot wel 6 weken op een nest zitten. Door ernstige voedingstekort kan de kip zich letterlijk doodbroeden. Dus ja, een fanatieke broedse kip kan een gevaar voor de gezondheid van het dier zijn.

Schuiven naar boven