Jachtkrabspin – alles wat je moet weten

Is de jachtkrabspin gevaarlijk, waar leeft hij en kun je hem als huisdier houden? Het gaat hier om de grootste spin wereldwijd. Hij heeft ontzettend lange poten waarmee hij uitstekend kan rennen en springen. Op deze manier valt hij zijn prooi aan. Hoewel de spin van nature niet in Nederland voorkomt zijn er toch een aantal mensen die de jachtkrabspin als huisdier houden.

Indeling dierenrijk (taxonomie)

De jachtkrabspin is geen grap maar een spin. Hij behoort dus tot de geleedpotigen > spinachtigen > spinnen. De Latijnse benaming voor jachtkrabspinnen is Sparassidae. Er zijn meer dan 22 soorten jachtkrabspinnen bekend. Elke soort heeft zijn specifieke kenmerken. Sommige zijn klein en onopvallend terwijl anderen ontzettend groot kunnen worden.

[do_widget id=custom_html-33]

Leefgebied van de jachtkrabspin

Nagenoeg alle jachtkrabspinnen leven in tropische en subtropische gebieden. Je komt ze vooral in Australië tegen, hier leven ook enkele grote soorten. Verder heeft de jachtkrabspin zijn leefgebied in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. In Europa komt deze spin niet van nature voor. Toch wordt hij hier wel als huisdier gehouden.

Uiterlijke kenmerken

Elke jachtkrabspin ziet er weer anders uit. Sommige zijn groen of geel van kleur terwijl anderen juist bruin, grijs of zwart zijn. Er zijn ook exemplaren met verschillende kleuren, bijvoorbeeld bruin, wit en zwart.

De lichaamslengte van jachtkrabspinnen ligt tussen de 1 en 5 cm. De spanwijdte van de poten varieert van 10 – 15 cm. Dit is de totale lengte wanneer de spin met zijn poten wijd uit elkaar zit. Opvallend is dat deze spinnen snel zijwaarts kunnen bewegen. Dit hebben ze tijdens de jacht nodig.

Giant huntsman spider (reuzekrabspin)

Een opmerkelijke soort is de giant huntsman spider, ook wel reuzekrabspin of reuze jachtkrabspin genoemd. Deze soort behoort tot dezelfde familie als alle andere jachtkrabspinnen. Deze grotere soorten leven voornamelijk in gebieden waar veel hout voorkomt zoals bossen, houtstapels maar ook in houten hutten.

De reuze jachtkrabspin heeft een pootspanwijdte van 15-20 cm. Hiermee is het een van de grootste soorten. Het lichaam heeft een lengte van 4,5 tot 4,8 cm. Het lichaam is geelbruin van kleur waarbij er donkere vlekken op het achterste gedeelte aanwezig zijn. Op de poten zijn donkere banden zichtbaar.

Deze spin kan ernstig bijten waarbij er meer klachten ontstaan dan bij de beet van een andere jachtkrabspin. Symptomen na een beet zijn pijn en zwelling, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Er kan zelfs een onregelmatige hartslag of hartkloppingen optreden.

Grootste spin ter wereld

Er is een jachtkrabspin die gelijk tot de grootste spin ter wereld behoort. Het gaat hier om de Heteropoda maxima, een soort die zijn leefgebied in Laos heeft. De pootwijdte van deze spin bedraagt maar liefst 30 cm. Je herkent het dier aan zijn grote bruine kleur en de beige poten.

[do_widget id=custom_html-59]

Voedsel: de spin op jacht

De naam doet het al vermoeden, de jachtkrabspin is een jager. Niet zoals je bij de meeste spinnen gewend bent, want die maken een web en wachten passief totdat er een prooi in het web verstrikt raakt. De jachtkrabspin gaat in een hinderlaag liggen en vangt zo zijn prooi. Hij jaagt op verschillende soorten insecten, kikkers of kleine hagedissen. Dit doet hij alleen in de nachtelijke uren en zelden overdag.

De jachtkrabspin is giftig voor zijn prooi en. Hij kan ook mensen bijten maar het gif richt geen schade aan. Hiervoor is het gif veel te zwak. Na de beet van een jachtkrabspin ontstaat er wel een pijnlijke en rode plek. Vaak gaat dit met een zwelling gepaard. Let op want de beet van een reuze jachtkrabspin is ernstiger dan bij veel andere soorten (zie hierboven).

Voortplanting van de jachtkrabspin

De mannetjes lokken een vrouwtje door middel van trillingen. Deze trillingen brengen ze met hun poten voort. Wanneer je in de buurt bent kun je deze trillingen waarnemen als een ritmisch tikken. Na het paren kan het vrouwtje overgaan tot kannibalisme: het mannetje wordt opgegeten. Dit komt overigens niet bij alle jachtkrabspinnen voor.

Bij sommige soorten weet het mannetje te voorkomen dat hij wordt opgegeten. Het mannetje brengt het spermapakketje via zijn poot bij het vrouwtje naar binnen. Dit geeft hem de kans om na de daad sneller weg te rennen.

Jachtkrabspin als huisdier

Van plan om een jachtkrabspin als huisdier te nemen? Dan is het belangrijk dat je over een ruim terrarium beschikt. Ook moet je er rekening mee houden dat deze spinnen ‘s nachts actief op prooien jagen. Je hebt dus levend voer nodig waaronder krekels en, afhankelijk van de soort, soms kleine amfibieën, reptielen of zoogdieren.

Bekijk geschikte terraria

Een jachtkrabspin kopen blijkt niet zo eenvoudig te zijn. In Nederland en België zijn hier maar weinig liefhebbers voor. Dit levert soms een langdurige zoektocht naar jonge of wat oudere dieren op. Het is niet toegestaan om een jachtkrabspin in Australië, Azië, Afrika of elders te vangen en deze gewoon mee naar Nederland te nemen. Zonder toestemming mag je geen dieren exporteren.

Jachtkrabspin tussen bananen

Wil je gratis een jachtkrabspin in huis halen? Kijk dan eens tussen de bananen die Nederland binnenkomen. Zo werd er in maart 2021 in een Drentse supermarkt een jachtkrabspin tussen de bananen ontdekt. In 2018 gebeurde dit in Hellevoetsluis, ook toen was er een jachtkrabspin tussen de bananen meegereisd.

In vrijwel alle gevallen gaat het om de bananenspin, een soort die tot de jachtkrabspinnen behoort. Dit diertje leeft in de tropen en subtropen van Australië, Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en Oost-Azië. De bananenspin is niet gevaarlijk maar het gif kan wel voor een pijnlijke beet zorgen.

Schuiven naar boven