Keldermotten in huis – bestrijden

Last van keldermotten in huis? Een andere benaming voor dit insect is pissebed of het vochtvarken. Er kan soms een ware keldermotten plaag ontstaan. Gelukkig is het niet moeilijk om pissebedden te herkennen en de strijd met ze aan te gaan. Het is alleen even zoeken waar ze zich bevinden.

Wat zijn pissebedden?

Bij de benaming pissebed denk je aan een insect dat in bed pist. Een logische gedachte maar zo is het natuurlijk niet. Pissebedden danken hun naam aan het feit dat ze van een vochtige omgeving houden. Wie in bed plast zou zomaar last kunnen krijgen van pissebedden.

[do_widget id=custom_html-28]

Een pissebed is geen insect maar een schaaldier. De meeste soorten leven in zee, een aantal soorten hebben zich aangepast aan een leven op het land. De landpissebedden hebben nog steeds kieuwen en zijn dan ook afhankelijk van een vochtige omgeving. Deze soorten hebben ook een broedbuidel en kunnen op deze manier jongeren voortbrengen.

Keldermotten in huis

Bij keldermotten in huis heb je dus last van pissebedden in de woning. Dat ze keldermotten genoemd worden is natuurlijk niet zomaar: ze houden van een vochtige omgeving en komen dan ook vaak in de kelder voor. Maar alleen wanneer de kelder ook warm genoeg is. Vocht en warmte zijn namelijk belangrijk, alleen dan kan de keldermot overleven.

Hoe krijg je keldermotten in huis? Vocht, warmte en voedsel, dat trekt keldermotten aan. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat je ze in de kelder maar ook in de voorraadkast, de keuken en de badkamer tegenkomt. Soms ontstaat er een keldermotten plaag in de slaapkamer of woonkamer.

Pissebedden herkennen

Laten we eerst eens gaan kijken hoe pissebedden oftewel keldermotten eruitzien. De lichaamslengte van een pissebed bedraagt ongeveer 2 cm. Het lichaam bestaat uit verschillende segmenten met zeven paar poten. Hij heeft een kleine kop in de vorm van een helm en twee lange antennes die hij naar achteren draagt.

Het lichaam ziet er ovaal en plat uit. Pissebedden zijn vaak bruin, grijs of wit van kleur. Soms hebben ze een blauwachtige of bonte kleur.

De kieuwen zijn aanwezig in de vorm van een soort poten aan het achterlijf. Hiermee kunnen pissebedden zuurstof uit de lucht opnemen. De kieuwen moeten wel vochtig blijven, anders kan het diertje niet lang overleven. Uitdroging is dan ook de grootste vijand van de pissebed.

Een keldermotten plaag

Waar je één keldermot ziet zijn er vaak meerdere aanwezig. Dit komt omdat keldermotten/ pissebedden elkaars gezelschap opzoeken. Wanneer ze dicht bij elkaar blijven verdampt er minder water, dit is nodig om te overleven. Wanneer een pissebed is uitgedroogd kan hij met zijn staartachtige aanhangsels water opnemen.

Keldermotten leven van dood materiaal zoals hout en bladeren. Ook zijn ze in staat om wortels van levende planten te eten. Heb je veel kamerplanten in huis waarbij er ook regelmatig bladeren afvallen dan kun je zomaar pissebedden aantrekken.

Een keldermotten plaag heeft dus met verschillende zaken te maken:

  • Vochtige omgeving
  • Warmte
  • Voedsel (dood of levend plantaardig materiaal)

Kunnen pissebedden bijten?

Deze schaaldieren richting geen schade aan meubels, kleding of ander materiaal aan. Kunnen pissebedden bijten? Alleen wanneer een pissebed of keldermot zich bedreigd voelt kan hij bijten. Ze lijken dus onschuldig maar stiekem zijn ze dat niet. Wanneer je deze schaaldieren met rust laat heb je niet veel te vrezen.

Kunnen pissebedden zwemmen? Jazeker, de in water levende pissebedden gebruiken hun poten om te zwemmen. De landpissebedden kunnen niet goed zwemmen.

Keldermotten in huis bestrijden

Pissebedden bestrijden is niet zo eenvoudig, vaak blijven ze terugkomen. Het is dan ook belangrijk om de leefomgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Een hoge luchtvochtigheid maar ook lekkages trekt keldermotten in huis aan. Los lekkages dan ook zo snel mogelijk op. Denk hierbij aan de afvoer in de keuken, de badkamer maar ook de leidingen in de kelder.

Maak de badkamer na gebruik droog of zorg voor een goede ventilatie. Dat ventileren is ook in de kelder belangrijk, net als in de keuken. Is de luchtvochtigheid in huis te hoog? Meten is weten, gebruik een hygrometer om te achterhalen wat de luchtvochtigheid in huis is.

Bekijk hygrometer

Bij een te hoge luchtvochtigheid is het belangrijk om goed te ventileren. Maak eventueel gebruik van een luchtontvochtiger, vooral in de kelder, de garage of schuur is dit erg praktisch.

Naar luchtontvochtiger

Naden en kieren dichten

Keldermotten komen via naden of kieren de woning binnen. Zorg dat naden en kieren dicht zijn maar wees voorzichtig met het dichtmaken van ventilatieroosters. Deze zijn namelijk onmisbaar en moet je open laten. Fijnmazig gaas op het ventilatierooster zorgt ervoor dat deze schaaldieren niet meer naar binnen kunnen.

Huismiddeltjes tegen pissebedden

Er zijn verschillende huismiddeltjes om pissebedden te bestrijden. Denk maar aan koperdraad, bloem of barbecue as. Dit zijn producten waar pissebedden niet van houden of waar ze van uitdrogen.

Een goede manier is het opzetten van een pissebedden val. Hiervoor heb je een aardappel nodig. Snijd de rauwe aardappel doormidden en maak de binnenkant met een lepel of mes hol. Leg de aardappel op plekken neer waar je keldermotten ziet lopen. De holle aardappel is vochtig, donker en voedzaam. Dit trekt pissebedden in huis aan.

Controleer de aardappel regelmatig en laat pissebedden buiten los. Tip: zet ze op de composthoop, hier zijn ze erg nuttig.

Pissebedden val met lokstof

Er is ook een speciale pissebeddenval met lokstof verkrijgbaar. Deze val werkt niet alleen tegen pissebedden maar ook tegen zilvervisjes en kakkerlakken. Hiermee reken je in één keer met alle vervelende insecten af.

Bekijk pissebedden val

Mocht je nu echt niet van keldermotten in huis afkomen, gebruik dan een chemisch bestrijdingsmiddel. Wees hier wel voorzichtig mee: kinderen, huisdieren en kamerplanten mogen tijdens de bestrijding niet aanwezig zijn.

Schuiven naar boven