Horzel steek – herkennen & behandelen

Een horzelsteek is geen pretje: het doet pijn en het kan voor een (ernstige) allergische reactie zorgen. Horzels worden ook wel bloedzuigende steekvliegen of dazen genoemd, terwijl dit eigenlijk niet hetzelfde is. Een echte horzel kan namelijk niet steken of bijten. Hoe loop je dan een horzel steek op? Door een daas (steekvlieg) of hoornaar. Om eerlijk te zijn: dazen, hoornaars en horzels lijken wel wat op elkaar.

Horzels herkennen

Voordat je kan spreken over een horzel steek moet je weten wat horzels precies zijn. Een horzel wordt namelijk heel vaak verward met een daas of steekvlieg.

[do_widget id=custom_html-26]

Horzels zijn insecten die tot de orde van de vliegen en muggen horen. Een horzel is een soort vlieg met een harig lichaam. De lengte varieert van 0,8 tot 2,5 cm. Qua uiterlijk doen ze aan bijen of wespen denken, maar alleen wanneer je naar de geel met zwarte strepen kijkt.

Kunnen horzels steken of bijten?

Opvallend is dat een horzel geen angel heeft. Ook de monddelen zijn slecht ontwikkeld, volwassen horzels eten namelijk niet. De volwassen insecten leven hierdoor niet lang en doen niets anders dan zich voortplanten. De larven leven als parasiet in paarden, geiten en andere zoogdieren.

Kunnen horzels steken of bijten? Nee, de echte horzel kan niet steken (hij heeft geen angel) en ook niet bijten (zijn monddelen zijn slecht ontwikkeld).

Horzels jagen niet op prooien en zuigen dus ook geen bloed. In de Benelux leven ongeveer 13 verschillende soorten horzels. De volwassen insecten zijn niet schadelijk maar de larven wel. Vooral paardeneigenaren weten hier alles vanaf.

Sommige exemplaren spuiten hun eitjes al vliegend in de neusholte van het zoogdier. De gele horzel legt juist honderden eitjes op de benen of in de vacht van paard of ander zoogdier. Weer andere horzels leggen hun eitjes in open wonden. Hoe dan ook, horzels kunnen niet steken of bijten maar zijn dus wel schadelijk.

Horzelsteek, wat is het dan wel?

Heb je last van een horzel steek? Grote kans dat je door een daas gestoken bent. Maar het kan ook om een hoornaar, een soort wespensoort gaan.

Een daas is een bloedzuigend insect en wordt ook wel de paardenvlieg of blinde vlieg genoemd. Dazen kenmerkten zich door de grote ogen en een opvallend kleurenpatroon. Ze strijken snel op hun slachtoffer neer en bijten flink.

Een horzel steek kan ook door een hoornaar veroorzaakt zijn. De Europese hoornaar is de grootste wespensoort die we kennen. Steeds vaker komt ook de Japanse hoornaar of de Aziatische hoornaar in Europa voor.

Horzel steek herkennen

Hoe kun je een horzel steek herkennen? Allereerst is het belangrijk om te weten of je door een daas of hoornaar gestoken bent. Een hoornaar lijkt op een grote wesp, de Japanse of Aziatische variant kun je zelfs wel een flinke reuzenwesp noemen. Hoornaars steken met hun angel. Dit is erg pijnlijk waarbij de huid rood kleurt en opzwelt. In ernstige gevallen kan er een allergische reactie ontstaan.

Een horzel steek herkennen wanneer het om een daas gaat, dat is weer wat anders. Dazen steken niet maar bijten, dit doen ze dus met hun mond delen. Wanneer je door een daas gebeten bent dan ontstaat er al snel een rode uitslag op de huid. De huid zwelt op en ziet er als een plakkaat uit. Een dazen beet kan flink jeuken maar ook pijnlijk zijn.

Tip: bekijk dazenval

De symptomen van een horzelsteek

Zoals gezegd kunnen echte horzels niet steken of bijten. De symptomen van een horzel steek slaan dan ook altijd op een steek van een hoornaar of een beet van een daas. Hieronder nog even de symptomen op een rij:

  • Dazen beet: schijfvormige zwelling, roodheid, jeuk, pijn
  • Hoornaar steek: roodheid, jeuk, zwelling van minder dan 10 cm

Wanneer de zwelling erg groot wordt (groter dan een centimeter doorsnede) of dit blijft langer dan 12 uur aanhouden, ga dan langs de huisarts.

Wat te doen? Behandelen

Een horzel steek behandelen is afhankelijk van het insect waardoor je gebeten bent. In veel gevallen ontstaat alleen maar roodheid, jeuk, pijn en zwelling. Een ernstige allergische reactie uit zich in een flinke huiduitslag, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en in ernstige gevallen coma. Je kunt allergisch zijn voor wespen en hoornaars maar niet voor dazen of juist andersom. Maar je kunt ook voor alle insecten allergisch zijn.

Een horzel steek behandelen is in veel gevallen niet direct nodig. Een koude natte doek of koelen met ijs zorgt ervoor dat de zwelling afneemt. Bovendien werkt dit pijnstillend. Bij veel pijn kun je twee tabletten paracetamol innemen.

Gestoken door een hoornaar, wesp of bij? Haal eventueel de angel eruit. Zuig het gif met een speciale gifzuiger weg.

Bekijk gifzuiger

Medicijnen bij een insectbeet

Heb je naar aanleiding van een horzel steek veel jeuk? Gebruik dan mentholpoeder of een jeukstillende crème. Dit is verkrijgbaar bij de drogist, apotheek of online. Soms kan het aangedane lichaamsdeel erg opzwellen, dit is een allergische reactie. Bepaalde medicatie kan hiertegen helpen.

Mensen die allergisch zijn voor de steek van een bij of wesp moeten altijd twee adrenalinepennen bij zich hebben.

Horzel steek in de mond, tong of keel

Een horzel steek of een horzel beet in de mond, tong of keel opgelopen? Bel dan de huisarts, ook wanneer je eerder een allergische reactie hebt gehad.

Schuiven naar boven