Konijnenspeelgoed maken of kopen: hier moet je op letten

Konijnenspeelgoed is hartstikke leuk. Je konijn vindt hier een leuke afleiding en uitdaging in. Je hebt twee keuzes: konijnenspeelgoed maken (zelf doen) of speelgoed kopen. Je kunt beiden ook combineren. Natuurlijk is het belangrijk dat het speelgoed veilig is. Het konijn mag zich niet verwonden en er mogen geen giftige onderdelen aanwezig zijn.

Voorbeelden van konijnenspeelgoed

Wat wordt er precies onder konijnen speelgoed verstaan? In feite alles waar het konijn zich mee vermaakt. Opvallend is dat dit per konijn verschilt. De een kan zich urenlang met een wc-rolletje amuseren, de ander kijkt hier helemaal niet naar om.

[do_widget id=custom_html-11]

Het is belangrijk dat speelgoed een beetje bij het natuurlijk gedrag aansluit. Daarom zie je ook veel speelgoed waar het konijn aan kan knagen of waar hij zich in kan verstoppen. Ik zet wat verschillende soorten konijnen speelgoed op een rij. Je krijgt ook tips met betrekking tot het zelf maken van het speelgoed. Of kant-en-klaar kopen en wat hier dan de kosten van zijn.

Een speeltunnel (maken of kopen)

Allereerst heb je de konijnen speeltunnel. Dit is misschien wel het leukste konijnen speelgoed wat je kunt bedenken. Dit komt omdat konijnen van nature gangen graven. Een speeltunnel lijkt op een gegraven gang. Hierdoor voelt je konijn zich helemaal in zijn element. Bovendien creëer je hiermee een veilig gevoel.

Een speeltunnel kopen? Voor een mooie kant-en-klare speeltunnel betaal je tussen de € 10 en € 20. Je hebt modellen met een lengte van meer dan een meter, die kosten ongeveer een tientje. Maar je hebt ook de drie gangen tunnel, deze kost rond de € 20.

Bekijk speeltunnel

Zelf een speeltunnel maken? Dit kan met een kartonnen betonbuis. Deze vind je gewoon bij de bouwmarkt. Sommige mensen gebruiken een plastic buis, maar hier gaat het konijn vroeg of laat aan knagen. Hierdoor krijgt het giftige stoffen binnen. Houd er wel rekening mee dat karton minder lang mee gaat. Wanneer het vochtig hoort dan valt het toch een keer uit elkaar. Ondertussen ken je konijn zich wel naar hartenlust verstoppen en er aan knagen.

Speelboom voor het konijn

Nog een keer leuk konijnen speelgoed, namelijk de speelboom. Je konijn kan hier flink aan krabbelen, knagen en ermee spelen. Aan de speelboom hang je touwtjes met speeltjes of worteltjes. De speelboom is geheel gemaakt van wilgengras en hierdoor ontzettend veilig.

Ook dit kun je zelf maken. Helaas vraagt dit wel wat meer werk. Je hebt in ieder geval iets nodig waarmee je een boom kan creëren, het liefst van hout. Hier wikkel je helemaal wilgentouw omheen. Vervolgens hang je er wat speeltjes en lekkers aan.

Maak je zoiets zelf, dan is het ontzettend belangrijk dat het stevig staat. Een andere optie is konijnen speelgoed zelf maken met behulp van wilgentakken. Ook hiermee kun je een speelboom creëren. Wilgentakken zijn namelijk veilig wanneer je konijn hieraan knaagt. Een andere optie is het gebruik van fruitboomtakken zoals die van de appelboom.

Grass bal

Heb je al eens aan een zogenaamde grass bal gedacht? Dit is een speelbal die geheel uit gedroogd gras bestaat. Dit is natuurlijk hartstikke veilig voor konijnen, cavia’s en andere knagers. Ze kunnen hiermee rollen, ertegenaan stoten en er natuurlijk aan knagen.

Net als bij veel andere konijnenspeeltjes zal ook dit niet zo heel lang meegaan. Maar je weet zeker dat je konijn er plezier aan beleeft. Koop je een kant-en-klare grass bal dan ben je ongeveer € 7 tot € 8 kwijt. Dat hangt een beetje van de grootte van de bal af.

Bekijk grass bal

Zelf maken? Ook dat is mogelijk. Je hebt hiervoor gedroogd gras en veilig touw zoals wilgentouw nodig. Heb je dit allemaal niet in huis, neem dan gewoon een volle hand hooi en knijp dit tot een bal samen. Vervolgens touw er stevig omheen wikkelen. Klaar is je speeltje, hartstikke eenvoudig.

Konijnenspeelgoed zelf maken: leuke ideeën

Je wil konijnenspeelgoed zelf maken. Dat kan heel goed, zolang het maar veilig is. Hieronder enkele ideeën met betrekking tot konijnen speelgoed maken.

Idee 1: dennenappels

Wist je dat een konijn tegoed kan amuseren met dennenappels? Vaak kom je deze in de herfst wel in het bos tegen. Verzamel en er een paar en leg ze in het water. Hierdoor gaan de schubben open staan en kruipen eventuele insecten eruit. Daarna enige tijd laten drogen, de schubben sluiten zich dan weer.

Idee 2: een doos gevuld met stro of papier

Nu we steeds meer online bestellen heb je ook meer lege dozen in huis. Prima want dit is het perfecte konijn speelgoed. Knip er een gat in en vul de doos met stro of papier. Een leuke verstopplaats en je konijn zal dit zeker willen verkennen.

Idee 3: hindernisbaan

Konijnen zijn nieuwsgierige dieren. Misschien dat je ze zelfs kunt leren om een hindernisbaan te lopen. Deze maak je zelf met dozen, een speelt tunnel, een stapel boeken met hier overheen een plankje en andere dingen. Verzin zelf maar wat. Het is wel belangrijk dat een hindernisbaan stevig staat.

Is de hindernisbaan onstabiel en valt deze om? Dan heb je kans dat het konijn hiervan schrikt en de volgende keer niet meer wil. Probeer je konijn tijdens het spelen ook te belonen. Al helemaal wanneer je wil dat deze de hindernisbaan volgt. Het kan ook helpen om wat lekkers in de hindernisbaan te verstoppen. Hiermee daag je het konijn uit om verder te gaan.

Conclusie konijnen speelgoed

Je ziet, met betrekking tot konijnen speelgoed heb je voldoende mogelijkheden. Zelf maken of kopen, het is beide goed. Hieronder nog eens de spelregels op een rij:

  • Speelgoed moet stabiel zijn (niet omvallen)
  • Gebruik veilige materialen (natuurlijke producten)
  • Geen stekende of snijdende voorwerpen

Houd er rekening mee dat konijnenspeelgoed niet heel lang mee gaat. Je konijn is en blijft toch een knager. Aan de andere kant kun je hierdoor wel regelmatig iets nieuws kopen of maken. Dit zorgt ook weer voor voldoende afwisseling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven