Kattenurine verwijderen uit tapijt, vloerbedekking, matras of bankstel

Niks zo vervelend als kattenurine! Het ruikt sterk en kan soms jarenlang blijven hangen. Het is vaak lastig om kattenurine te verwijderen, al helemaal wanneer het in een stof is getrokken. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen waarmee je kattenurine verwijdert uit tapijt of vloerbedekking maar ook uit een matras of bankstel.

Zo ruikt kattenpis

Niks stinkt zo erg als kattenpis. Dit komt omdat katten een sterk geconcentreerde urine hebben. Deze dieren drinken vrij weinig, bovendien absorberen ze veel water uit hun voeding. Dit zorgt ervoor dat de nieren voor een sterk concentreerde urine zorgen, en dat ruik je. De kleur van kattenpis is dan ook donkerder dan van honden of mensen.

[do_widget id=custom_html-23]

Waar ruikt kattenpis naar? Moeilijk te zeggen maar er is in ieder geval een sterke ammoniakgeur aanwezig. De geur van kattenpis is 10 keer erger dan je eigen ochtendurine. Je kunt je voorstellen dat je kattenpis altijd en overal ruikt.

Kattenurine verwijderen uit tapijt

Je hebt een prachtig tapijt waar je kat op heeft geplast. Is het een kwestie van pech hebben? Nee, een goed opgevoede kat zal zijn behoefte op de kattenbak doen. Zieke of oude katten maar ook jonge kittens willen nog wel eens ergens anders plassen. Dit gebeurt ook wanneer de kattenbak niet regelmatig verschoond wordt. Voorkom dat het dier ergens anders in huis plast en maak de kattenbak dagelijks schoon.

Kattenurine verwijderen uit het tapijt, hoe moeilijk is dat? Allereerst is het belangrijk dat je zoveel mogelijk urine uit het tapijt haalt. Gebruik krantenpapier of vloeipapier en leg dit op de urineplek. Leg ook wat van dit papier onder het tapijt, zo kan het grootste gedeelte van de urine via twee kanten het tapijt verlaten.

Vervolgens moet je de zichtbare vlek verwijderen. Dit kan middels Biotex waspoeder. Strooi wat over de vlek en laat dit gedurende 8 uur intrekken. Hierna het waspoeder eruit zuigen. Wil je urinegeur uit je tapijt halen, gebruik dan een middel dat de geur afbreekt met behulp van enzymen. Hier zijn verschillende middelen voor verkrijgbaar.

Bekijk urinegeur verwijderaar

Urinegeur uit vloerbedekking halen

Het probleem met vloerbedekking is dat je dit niet even los kunt halen. Je kunt dus ook geen vloeipapier of krantenpapier aan de onderkant van de vlek leggen. Probeer via de bovenkant zoveel mogelijk urine weg te krijgen. Gebruik krantenpapier, vloeipapier of keukenpapier. Druk dit goed aan, hiermee haal je ook meer urine weg.

Kattenpis uit vloerbedekking halen doe je middels bovenstaande methode. Gebruik eerst Biotex waspoeder en behandel hierna nog eens met een urinegeur verwijderaar. Lukt het niet om de urinegeur uit te vloerbedekking te krijgen? Meng een half kopje azijn met een half kopje warm water. Giet dit over de vlek en laat dit gedurende 24 uur drogen. Hierna met Biotex waspoeder behandelen.

Naar Biotex waspoeder

Neem bij voorkeur de groene verpakking, die werkt wat beter dan de blauwe Biotex.

Kattenurine verwijderen – bank

Helaas, je kat heeft op de bank geplast. Afhankelijk van de stof kun je dit makkelijk tot zeer moeilijk verwijderen. Is het mogelijk om de hoezen van de kussens uit te wassen? Doe dit direct. Wanneer de urine in de kussens is getrokken moet je kijken of je de vulling eruit kunt halen. De vulling kun je helaas niet wassen maar wel makkelijk vervangen.

Kattenpis verwijderen uit de bank kun je het beste met wat groene zeep doen. Los wat groene zeep in warm water op punt neem een borstel of spons om de urinevlek uit de bank te verwijderen. Let goed op het materiaal van de bank. Is het materiaal erg kwetsbaar dan moet je zeker geen harde borstel gebruiken.

Na het schoonmaken wrijf je de plek nog eens na met een vochtige doek. Gebruik vervolgens een droge theedoek om de stof zo droog mogelijk te krijgen.

Als alternatief kun je ook witte azijn over de vlek sprayen. Laat dit even inwerken en dep het droog met een theedoek. Houd er wel rekening mee dat je met witte azijn de geur neutraliseert maar de vlek niet verwijdert.

Urine in het matras

Sommige katten liggen op bed. Op zich kan dit maar het wordt een probleem wanneer je kat op het matras plast. De urine dringt helemaal in het matras door. Het is belangrijk om kattenurine te verwijderen, het kan namelijk voor ademhalingsproblemen zorgen. Slaap nooit op een matras dat niet is schoongemaakt.

Neem eerst de urine op met keukenpapier, vloeipapier, krantenpapier of wat handdoeken. Leg het matras buiten neer, maar dan wel op een schone en droge ondergrond. Neem een liter lauw water en giet dit over de urinevlek. Hiermee verdun je de urine, dat scheelt al.

Gebruik handdoeken of krantenpapier om het overtollige vocht op te nemen. Gebruik vervolgens een speciale kattenurine verwijderaar om de urinegeur weg te krijgen. Het gaat hier om een product dat middels enzymen de stoffen in urine afbreekt. Dit product ben je hierboven al tegengekomen (urinegeur verwijderaar).

Laat het product ongeveer 15 minuten inwerken en verwijder hierna middels een handdoek of keukenpapier. Eventueel de behandeling herhalen. Als laatste strooi je baking soda oftewel zuiveringszout over de vochtige plek en laat dit enkele uren intrekken. Hierna verwijderen. Neem het matras weer in gebruik zodra het helemaal droog is.

Kattenpis geur verwijderen uit kleding

Je vest/trui ligt op de bank of er ligt een stapeltje kleding op de grond. De kat kan hierop geplast hebben. Kattenpis geur verwijderen uit kleding is vrij eenvoudig: gewoon in de wasmachine stoppen. Was de kleding bij voorkeur op 60 °C. Wanneer je op een koudere temperatuur wast dan worden de stoffen in de urine niet afgebroken. Bovendien blijven bacteriën dan ook in leven.

Lukt het niet om de kattenpis geur uit kleding te krijgen, behandel de vlek dan met azijn en water. Dit mengsel neutraliseert de geur. Laat de kleding enkele uren in dit mengsel inweken, vervolgens op 60 °C uitwassen.

Schuiven naar boven