Kattenluik met chip: let hier goed op!

Een kattenluik met chip lijkt hartstikke praktisch maar is het dat wel? Nee, in sommige gevallen kun je beter uitwijken naar iets anders. Bijvoorbeeld wanneer de kat niet over een chip beschikt. Soms kunnen inbrekers via een kattenluik de woning binnenkomen. Niet door er doorheen te kruipen maar op een andere manier. Ook daarom moet je voor het beste kattenluik met chip gaan, anders heeft het totaal geen zin om zoiets aan te schaffen.

De werking van chip kattenluik

Een normaal kattenluik bevestig je in een muur, deur maar soms ook in glas (glazen deur). Middels een klepje kan de kat zelfstandig de woning in en uit. Je hebt ook kattenluikjes met een halsbandsleutel. Het deurtje gaat dan alleen open wanneer de kat met de juiste halsband voor het luik staat.

[do_widget id=custom_html-29]

Een kattenluik met chip werkt op een heel andere manier. Tegenwoordig zijn veel katten gechipt. Deze chip wordt door de dierenarts ingebracht. Middels de chip is duidelijk wie de eigenaar van de kat is. Een kattenluik met chip registreert het gechipte dier. Dan pas gaat het kattenluik open. Dit betekent dat er geen vreemde katten naar binnen kunnen.

Voordelen van dit product

Grootste voordeel van een kattenluik met chip is dat je vreemde katten buiten laat staan. Nooit meer ongewenste gasten in je woning, dus ook geen eekhoorntjes, ratten of muizen. Aan de andere kant kun je tot wel 40 katten registreren, afhankelijk van het model. Het is dus helemaal geen probleem wanneer je meerdere katten als huisdier hebt.

Je hebt geen speciale halsband of iets anders nodig om je dier toegang tot de woning te geven. Het kattenluik gaat niet open voor dieren die niet in het systeem staan.

Nadeel van een chip kattenluik

Helaas heeft het kattenluik ook wat nadelen. Wanneer je kat niet gechipt is dan kun je geen gebruik maken van dit product. Het is ook niet mogelijk om de kat een halsband met chip te laten dragen: het kattenluik werkt alleen met onderhuidse chips. Een halsband met chip is toch weer iets anders en werkt alleen samen met speciale kattenluiken.

Het tweede nadeel is de aanschafprijs: deze luiken zijn een stuk duurder. Het is niet zo dat ze peperduur zijn maar een aanschafprijs van € 50 tot € 100 is vrij normaal.

Let op de kwaliteit

Ga nooit voor het goedkoopste kattenluik dat met een microchip werkt. Hele goedkope merken kunnen onbetrouwbaar zijn. Dit komt omdat ze mogelijk uit Aziatische webwinkels komen. Er zijn namelijk een aantal Nederlandse aanbieders die dit soort producten via Alibaba of vergelijkbare aanbieders importeren. Deze producten voldoen in veel gevallen niet aan de Europese richtlijnen.

Dit betekent dat het product mogelijk onveilig in gebruik is. Het werkt niet goed of er bestaat een kans dat inbrekers via het luik binnen kunnen komen.

Zo maken inbrekers gebruik van een kattenluik

Even voor de duidelijkheid: een kwalitatief kattenluik met chip laat geen inbrekers binnen. Dit gebeurt wel wanneer je een goedkoop of standaard modelletje aanschaft. In dit geval kunnen kleine personen door het kattenluik kruipen. Maar het kan ook dat ze een haakje door het kattenluik steken en zo de klink of deurknop van binnenuit openmaken.

Dit is het beste kattenluik met chip

Wanneer je bovenstaande verhaal leest begrijp je wel dat je altijd bij een betrouwbare aanbieder moet kopen. Wat is het beste kattenluik met chip? Twee merken die goed verkopen zijn Petsafe en Sureflap. Vooral die laatste ontvangt goede beoordelingen van gebruikers. Helaas is Sureflap wel iets duurder dan het kattenluik van Petsafe, al scheelt het slechts € 15. Beide merken zijn verkrijgbaar voor minder dan € 70.

Bekijk beste kattenluiken met chip

Andere modellen die in Nederland veel verkocht worden zijn de Catmate Kattendeur en de Ferplast Swing Microchip. Houd er wel rekening mee dat deze twee een stuk prijziger zijn, ergens tussen de € 95 en € 110. Aan de andere kant zijn het ook zeer degelijke modellen en bieden ze een hoge kwaliteit.

De afmeting van het kattenluik bepalen

Het lijkt heel eenvoudig om een kattenluik met chip aan te schaffen maar dat is het niet. Je moet namelijk de juiste afmeting nemen. Koop je een te klein luik dan past een grote kater hier niet door. Een afmeting van 22 x 22 cm is in de meeste gevallen prima. Een kleiner luik moet je zeker niet kopen, al helemaal niet wanneer je een (gecastreerde) kater of een groot kattenras hebt.

De sluitingstijd van het apparaat

Zodra je kat bij het kattenluik met chip komt dan gaat deze automatisch open. Na enige tijd vergrendelt het luik weer zodat andere katten of dieren niet meer binnen kunnen komen. Let bij aanschaf goed op de sluitingstijd van het kattenluik. Zo is van de Petsafe Microchip bekend dat deze een lange sluitingstijd heeft. Wanneer een andere kat vlak achter die van jou loopt dan kan hij gewoon mee naar binnen.

Andere modellen lijken hier minder last van te hebben dus daar doe je een goede aankoop mee. Mogelijk dat de fabrikant van het eerder genoemde model hier nog iets aan kan doen.

[do_widget id=custom_html-25]

Het kattenluik op de juiste manier bevestigen

Natuurlijk is een goede bevestiging van het kattenluik met chip onmisbaar. De meeste mensen kiezen ervoor om deze in het midden van de deur te monteren. Je kunt hem ook in een muur en zelfs een glazen wand plaatsen. In dit laatste geval is het belangrijk dat het kattenluik ook geschikt is voor glazen wanden.

Plaats het kattenluik 10 tot 15 cm van de vloer. Zo kan er tijdens een flinke regenbui geen regen maar binnenstromen. Bovendien is dit de ideale hoogte voor je kat om binnen te komen. Gebruik het bijgeleverde sjabloon om de plaats te markeren. Boor eerst de gaten waar je het kattenluik moet bevestigen. Vervolgens zaag je het gat. Doe dit altijd wanneer de deur gesloten is.

Plaats het luikje recht in de deur of de muur (buitenzijde woning). Teken de schroefgaten in de hoeken af. Boor nu de schroeven er in. Monteer vervolgens de binnenzijde. Lukt het monteren niet of twijfel je, schakel dan liever een vakman in. Dit bespaart achteraf een hoop ellende.

Schuiven naar boven