Kat miauwt veel: dit wil hij je vertellen

Waarom miauwt mijn kat ineens zoveel? Dit doet hij niet zomaar, er is altijd iets aan de hand. Soms miauwt de kat veel uit verveling, omdat hij verward is of pijn heeft. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Het is bijna niet te geloven maar je kat probeert je echt iets duidelijk te maken. Daarom is het ook zo belangrijk dat je weet wat hij bedoelt.

Het miauwen van een kat

Een wilde kat zal zelden miauwen. Het is voornamelijk een moederpoes die middels miauwen haar jongen roept. Omdat wilde katten solitair leven heeft het geen zin om te miauwen. Wanneer ze elkaar tegenkomen communiceren ze op een andere manier. Het miauwen van een huiskat is ontstaan om te communiceren met mensen.

[do_widget id=custom_html-23]

Huiskatten weten ook heel goed dat mensen gevoelig zijn voor het miauwen. Door de eeuwen heen heeft de kat geleerd dat het middels miauwen de mens kan aansturen. Bijvoorbeeld eten krijgen, de buitendeur open maken of iets anders voor elkaar krijgen. Hartstikke praktisch natuurlijk, dit gedrag is dan ook bij de huiskat blijven hangen.

Wat je kat wil zeggen

Het gemiauw van een kat kan van alles betekenen. Heb je dit huisdier al langer dan weet je vaak wel wat de kat bedoelt. Draait hij om zijn etensbakje en maakt hij geluid, dan betekent dit dat hij honger heeft. Staat het dier bij de buitendeur te miauwen, dan wil hij naar binnen of naar buiten. Tot zover zijn deze boodschappen duidelijk.

De kat miauwt veel, en dan bedoel ik echt meer dan normaal. Over het algemeen zal een kat zich een paar keer per dag laten horen, bijvoorbeeld rond etenstijd of wanneer hij aandacht wil. Maar wanneer het dier bijna de hele dag zijn stem opzet dan is er echt iets anders aan de hand. Hieronder vind je wat mogelijke oorzaken en wat je kat je te vertellen heeft.

Verveling bij de kat

Ondanks dat een kat van oorsprong solitair leeft, heeft de huiskat behoefte aan aandacht. Sommige rassen hebben meer aandacht nodig, bijvoorbeeld de Siamees of de Sphynx. Er zijn ook genoeg katten die zich prima zelf weten te redden, ook wanneer ze minder aandacht krijgen.

Wanneer een kat naar zijn eigen mening te weinig aandacht krijgt of hij verveelt zich, dan zal hij dit luidkeels laten horen. Vaak begint het gemiauw zachtjes maar wordt steeds luidruchtiger. De kat kan ook op andere manieren om aandacht vragen, bijvoorbeeld voor je voeten lopen. Maar ook bovenop je laptop of krantje gaan zitten.

Door dit soort gedrag ben je al snel geneigd om de kat aandacht te geven. Doe dit vooral niet. Geef hem aandacht of speel met hem wanneer hij stil is. Wanneer de kat miauwt en je schenkt hier aandacht aan dan geef je hem zijn zin. De kans is groot dat het miauwen uit verveling steeds heviger wordt.

Tip: naar speelgoed voor je kat

‘s Nachts miauwen uit eenzaamheid

Veel katten vinden het geen probleem om alleen te slapen. Toch zijn er altijd van die exemplaren die het liefst bij de baas in bed liggen. Wanneer je kat ‘s nachts miauwt dan geeft hij duidelijk aan dat hij niet alleen wil zijn. Vind je het geen probleem dat het dier op je slaapkamer ligt, dan kun je hem binnenlaten. Houd er dan wel rekening mee dat je dit vaker zal moeten toelaten.

Liever geen kat in bed? Zorg dat hij goed moe is wanneer je zelf naar bed gaat. Speel met hem en geef eventueel nog wat te eten. De meeste katten zullen hierna enkele uren slapen.

Honger: het is etenstijd

Katten zijn gewoontedieren. Ze weten precies op welke tijdstippen ze voedsel krijgen. De kat miauwt veel en hij heeft nog geen eten gehad? Waarschijnlijk ben je hem vergeten eten te geven. Het kan ook dat de klok is verzet naar de zomertijd of wintertijd. Wij weten exact hoe laat het is maar de kat heeft hier een ander gevoel bij. Zijn biologische klok staat niet gelijk met het verzetten van de normale klok.

Wanneer de klok wordt verzet is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Geef niet ineens een uur later of eerder het voedsel maar verschuif dit elke dag een kwartiertje. Na vier dagen heeft je kat weer hetzelfde ritme als jou te pakken.

In sommige gevallen heeft de kat plots meer behoefte aan voedsel. Bijvoorbeeld bij een zwangerschap maar ook bij stress (emotie eten).

Ouderdom en dementie

Wanneer de kat wat ouder wordt dan gaat zijn energiebehoefte omlaag. Senior katten eten over het algemeen wat minder. Toch kan de ouder wordende kat veel miauwen en om eten vragen. Waarschijnlijk heeft het dier te maken met (beginnende) dementie. Dit betekent dat de kat niet meer weet dat hij net gegeten heeft.

De senior kat miauwt veel maar heeft geen honger? Waarschijnlijk is het dier in de war. Hij weet bijvoorbeeld niet waar hij is of wie hij om zich heen heeft. Probeer het oude dier gerust te stellen. Houd er rekening mee dat het miauwen met de tijd toe kan nemen. Dit hoort nu eenmaal bij het ouder worden.

Krolsheid bij poezen

Poezen die krols (vruchtbaar) zijn zoeken veel aandacht. Dit doet de poes door lang en klaaglijk te miauwen. ‘s Nachts wil de poes naar buiten, op zoek naar een kater. Ook dan zal ze veel miauwen of soms zelfs krijsen. Bedenk dat dit alles door hormonen veroorzaakt wordt. Je kunt dit dus niet afstraffen.

Heb je problemen met het overmatig miauwen tijdens de krolsheid, dan zou je de poes kunnen laten steriliseren/castreren. Bij castratie worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd. Hiermee is vaak ook het vele miauwen verleden tijd. Een andere optie is het gebruik van de poezenpil, dat helpt ook.

Kater miauwt veel

Het kan natuurlijk ook dat de kater (mannetje) veel miauwt. Wanneer dit samenvalt met de krolsheid van een buurtpoes dan is de oorzaak wel duidelijk. Laat de kater vooral niet naar buiten, hij gaat gegarandeerd die poes dekken. Wil je niet verantwoordelijk zijn voor nestjes die ontstaan dan kun je de kater beter laten castreren.

Angst en stress

Een bange kat zal zich verstoppen, ineen duiken of juist veel miauwen. Dit laatste doet de kat om zijn angst te verbergen. Vooral kittens of jonge katten zijn wat sneller angstig. Ook katten die niet goed gesocialiseerd zijn schrikken sneller en zijn niet zo zelfverzekerd. Probeer te ontdekken waar het dier bang voor is. Door zelf rustig te blijven laat je de kat zien dat er niks aan de hand is. Samen met het dier kun je aan die angst gaan werken.

Bekijk antistress middelen kat

Je kat miauwt veel en zit in een stressvolle situatie? Denk hierbij aan een verhuizing, vertrek of komst van een huisgenoot, een nieuw huisdier of iets anders. Veel zaken kunnen voor stress bij de kat zorgen. Een gestreste kat zal veel miauwen maar kan ook gaan emotie eten. Hierbij blijft het dier om voedsel vragen. Probeer de stress zo snel mogelijk weg te nemen, want het kan uiteindelijk tot ziekte lijden.

Lichamelijke pijn

Als laatste kan de kat die veel miauwt last hebben van lichamelijke pijn. Over het algemeen zal een kat zijn pijn niet zo snel tonen. Dit heeft met instinct te maken: een dier dat zijn zwakte toont is ten dode opgeschreven. Wanneer je ziet dat de kat pijn heeft is dit echt al langer aan de gang. Bij pijn wordt het dier een beetje sloom, is weinig actief en zal klaaglijk miauwen.

Sommige katten met pijn miauwen niet echt maar gaan overmatig spinnen. Dat spinnen is bedoeld om stress en pijn weg te nemen. Eigenlijk wil de kat middels spinnen zichzelf geruststellen. Merk je dat de kat pijn heeft, bezoek dan een dierenarts.

Schuiven naar boven