Padden in huis – overlast aanpakken

Bij sommige woningen komen regelmatig padden binnen. Dit gebeurt al helemaal wanneer je in een waterrijke omgeving woont. Padden onderzoeken hun omgeving en komen zo (per ongeluk) in huis terecht. Heb je padden in huis, dan zijn er een aantal manieren om dit te voorkomen. Ontdek ook hoe je van de padden afkomt zonder ze direct te doden.

Verschil tussen padden en kikkers

Heb je padden in huis of zijn het toch kikkers? Padden kunnen niet zo goed springen, ze maken kleine hupjes. Ook lopen ze meer dan dat ze springen. Kikkers kunnen ver en hoog springen. Het andere verschil tussen padden en kikkers is het uiterlijk: padden zien er wat breder en lomper uit. Terwijl kikkers een slank uiterlijk hebben.

[do_widget id=custom_html-75]

Zo komen padden in huis

Normaal gesproken leven padden geen bossen, weilanden ga je overal wat tochtige schuilplekken zijn. Waarom komen padden in huis? Deze amfibieën komen regelmatig in de tuin terecht, op zoek naar een schuilplek of voedsel. Al zoekende kunnen ze ook de woning binnenkomen. Vaak is dit via een openstaande deur. Hele kleine padden (jonge dieren) kunnen ook via de ventilatieroosters binnenkomen aan de onderzijde van de gevel.

Bedenk dat padden niet opzettelijk in huis terechtkomen. In een woning kunnen ze geen vochtige schuilplek of voedsel vinden. De pad zal het liefst naar buiten willen maar kan de weg terug niet meer vinden.

Bang voor kikkers en padden

Sommige mensen zijn bang voor kikkers en padden. Op zich hoeft dit niet, het zijn vrij onschuldige dieren. Ze kunnen niet bijten, steken of op een andere manier aanvallen. Probleem met padden in huis is dat je ze per ongeluk kunt vertrappen. Of je schrikt er flink van.

Padden uit de tuin weren

Wil je geen padden in huis begint het al met het weren uit de tuin. Heb je een vijver in de tuin? Grote kans dat dit padden en kikkers aantreft. Door de vijver te verwijderen voorkom je dit probleem. Anderzijds zou je de vijver ook ontoegankelijk kunnen maken, bijvoorbeeld middels een muurtje.

Hoog gras of een ander struiken trekt ook amfibieën en reptielen aan. Maai met gras regelmatig kort. Zet struiken niet te dicht op elkaar. Daarnaast kun je de omheining van de tuin voorzien van wat fijnmazig gaas.

Hier hebben ze een hekel aan

Er zijn nog een aantal dingen die je kunt doen om deze dieren te weren. Waar hebben padden een hekel aan? Aan open plekken waar ze niet kunnen schuilen. Wanneer een tuin geheel betegeld is dan zal dit zeker geen padden of kikkers aantrekken. Haal ook zaken weg waar ze zich achter of onder kunnen verschuilen. Bijvoorbeeld een stapel stenen of hout, er zitten soms padden onder.

Verder hebben deze dieren een hekel aan een droge omgeving. Zorg dat padden niet bij de vijver, een vogelbadje of schaaltje water kunnen. Verder moet je ervoor zorgen dat je buitenlampen uitdoet. Lampen trekken namelijk insecten aan, hier komen weer padden op af.

Zorg dat zie je tuin leuker vinden dan je woning

Lukt het niet padden uit de tuin te weren? Dan moet je ervoor zorgen dat ze je tuin leuker vinden dan je woning. Middels speciale paddenhuisjes zorg je voor een veilig onderkomen. Zo zullen ze niet in de woning op zoek gaan naar een schuilplek.

Bekijk paddenhuisjes

Padden in huis voorkomen

Ramen hoef je niet dicht te houden, padden komen echt niet via een raam naar binnen. Ze kunnen echter wel via een openstaande deur naar binnen. Dit voorkom je door een houten plankje van 25-30 cm hoogte voor de deuropening te plaatsen. Padden kunnen niet goed springen en komen zo niet de woning binnen. Toch kan het gebeuren dat ze erover klimmen, al zal dit vrij weinig voorkomen.

Kijk ook even goed naar ventilatieroosters aan de gevel. Je kunt hier fijnmazig gaas voor doen. Zo voorkom je dat kleine padden maar ook insecten naar binnen komen.

De dieren buiten zetten

Kom je een pad in huis tegen dan kun je het diertje het beste optellen en buiten neerzetten. Doe dit wel verder van de woning weg, bijvoorbeeld in een weiland. Vind je het vervelend om een pad aan te raken, trek dan handschoenen aan. Je kunt eventueel ook gebruik maken van een emmer. Leg de emmer voor de pad op zijn kant en duw de pad met een stoffer en blik de emmer in.

Mag je padden en kikkers doodmaken?

Het is niet de bedoeling dat je padden of kikkers doodmaakt. Het gaat hier namelijk om beschermde diersoorten. Het is dus niet toegestaan om deze dieren te vangen of te doden. Kikkervisjes of paddenvisjes mag je wel ter educatie vangen en opkweken. Wanneer ze eenmaal volwassen zijn moet je ze in de vrije natuur loslaten.

Ook is het verboden om volwassen kikkers en padden te vangen en deze ergens anders uit te zetten. Heb je padden in huis dan mag je ze uit de woning zetten en ook wat verder af van de woning. Je mag echter geen kilometers rijden en daar de dieren loslaten. Hiermee haal je ze uit hun eigen en vertrouwde leefomgeving, waardoor ze het mogelijk niet overleven.

Padden in huis als huisdier houden

Je komt per ongeluk een pad in je woning tegen. Sommige mensen vinden ze geweldig. Mag je dit diertje als huisdier houden? Nee, volgens de wet is dit niet toegestaan. Officieel moet je het dier buiten loslaten. Toch zijn er mensen die ze toch als huisdier besluiten te houden.

Wil je dit, dan is het belangrijk dat je voor een goede huisvesting zorgt. Denk aan een ruim terrarium met een watergedeelte. Verder heeft de pad dagelijks levend voedsel nodig waaronder krekels, sprinkhanen, vliegen, meelwormen of andere insecten. Een en ander hangt ook van de afmeting van de pad af.

Schuiven naar boven