Katten camera: houd je kat in de gaten

Wat is er leuker dan een katten camera? Zien wat je huisdier doet terwijl je niet thuis bent. Want iedereen kent het spreekwoord: “als de kat van huis is dansen de muizen op tafel”. Maar wanneer de baas van huis is, wat doet de kat dan?  Of waar is je kat allemaal geweest, ook buiten? Met een katten camera kom je hier snel genoeg achter.

Een vaste of draagbare camera

Wanneer je op zoek gaat naar een katten camera dan heb je keuze uit twee verschillende mogelijkheden. Ten eerste is er de vaste camera voor in huis. Wanneer je gebruik maakt van een wifi camera dan kun je op je smartphone live meekijken. Eenvoudige vaste camera’s nemen beelden intern op of slaan deze op een HD-recorder of SD-kaart op.

Topkeuze

IP Huisdiercamera 

Je hebt ook de katten camera die je om de nek van het dier hangt. De camera filmt vanuit het oogpunt van de kat. Ontdek de voordelen, nadelen maar ook de mogelijkheden met beide katten camera’s.

Dierencamera voor hond en kat

De kat komt regelmatig buiten. Misschien ontvang je wel klachten van buurtbewoners die beweren dat je kat de tuin onderpoept of tegen de gevel plast. Of je kat wordt beschuldigd van het doden van volièrevogels of knaagdieren.

Het is dan heel handig om te zien waar je kat komt en wat hij doet. Speciaal hiervoor is er de dierencamera. Dit is een lichtgewicht camera met halsband, bedoeld voor hond of kat.

Hoe werkt deze kattencamera? Deze filmt zodra je hem inschakelt. Bij thuiskomst haal je de camera van de halsband. De beelden kijk je eenvoudig via de computer of laptop. Het is wel belangrijk dat je de katten camera goed bevestigt, waarbij de halsband niet te los mag zitten. Zo kan de kat de camera niet verliezen.

Deze katten camera is ook ideaal wanneer je kat thuisblijft terwijl jij weg bent. Vanuit het oogpunt van de kat zie je wat hij allemaal doet. Een katten camera is niet duur, gemiddeld betaal je tussen de € 25 en € 35.

Een katten camera voor thuis

Wil je de kat thuis in de gaten houden en tegelijkertijd toezicht houden op de woning? Kies dan voor een wifi camera (IP-camera). Deze camera’s zijn een stuk beter dan de ouderwetse modellen. Niet alleen is de beeldkwaliteit beter, ook heb je de mogelijkheid om live mee te kijken.

Je komt dan al snel bij een beveiligingscamera als katten camera uit. Dit klinkt duur maar dat valt echt wel mee. Voor een enkele IP beveiligingscamera met full HD beeldkwaliteit betaal je tussen de € 70 en € 100. Er zijn ook goedkopere modellen vanaf € 40 maar die slaan de beelden in de cloud of op een SD-kaart op. Live meekijken is er vaak niet bij.

Ga je voor een beveiligingscamera als katten camera, kies dan voor een model met bewegingsmelder. Zodra de kat beweegt begint de camera met opnemen. Omdat katten het grootste gedeelte van de dag slapen bespaar je hier een hoop data mee. Bovendien ontvang je bij een camera met bewegingsmelder ook een pushnotificatie op je smartphone.

Bekijk beveilingscamera

Beelden van de camera live bekijken en terugkijken

Het nadeel van een katten camera die je met een halsband aan de kat bevestigt is dat je de beelden alleen achteraf terugziet. Je kunt dus niet live meekijken.

Maar wanneer je een camera thuis installeert dan heb je die mogelijkheid wel. Tenminste, wanneer je ook voor het juiste model kiest. Dit moet dus in ieder geval een IP-camera oftewel een wificamera zijn. Daarnaast kun je beelden altijd terug bekijken. Sommige modellen slaan de beelden in de cloud op. Anderen plaatsen de beelden op een HD-recorder of een SD kaart. Bekijk vooraf de mogelijkheden en wat je zelf het prettigst vindt.

Is een katten camera schadelijk?

Een katten camera die je met een halsband om de nek van de kat hangt is onschadelijk voor het dier. Er komt geen gevaarlijke straling vanaf. Wel moet je bedenken dat de kat met de halsband ergens achter kan blijven hangen. Het dier zal dan net zo lang trekken totdat de halsband losschiet of kapotscheurt. Hierbij raak je de camera kwijt.

Nu is een katten camera met halsband gelukkig niet zo duur, toch is dit natuurlijk zonde. Denk daarom eerst na of je kat veel door struiken loopt en vaker zijn halsband kwijtraakt. Dit test je door de kat twee weken lang met een normale halsband rond te laten lopen. Komt de kat dagelijks met dezelfde halsband thuis, dan is een kattencamera met halsband zeker een goed idee.

Schuiven naar boven