Karakter Engelse Stafford

De Engelse Stafford is een intelligent en aanhankelijker ras. Hij is vanwege zijn uiterlijk erg populair, hij heeft namelijk een stevige bouw. Deze middelgrote hond past prima binnen een gezin, maar wel wanneer je goed met hem overweg kan. Daarom is het belangrijk om alles te weten over het karakter van de Engelse Stafford.

Stieren- en berengevechten

Wanneer je naar de stevige bouw van deze hond kijkt dan begrijp je waar hij oorspronkelijk voor gebruikt werd. Hij is ooit gefokt voor stieren- en berengevechten, maar ook voor hondengevechten. De beste honden die als winnaar uit de wedstrijd kwamen werden weer met elkaar gekruist. Zo ontstond er een steeds sterker ras.

Van oorsprong gaat het hier om een kruising tussen een terriërsoort en een Old English buldog. In 1935 werd hij als ras in Engeland herkent, Amerika volgde in 1974.

Shoppen: de leukste Engels Stafford wanddecoratie, beeldjes en nog veel meer.

Bezoek de shop

Karakter Engelse Stafford

Deze hond is niet voor watjes. Ondanks dat hij tegenwoordig een trouwe metgezel is, vraagt hij wel om een gedegen opvoeding. Hieronder vind je alles over het karakter van de Engelse Stafford.

Intelligent

Niemand kan ontkennen dat de Engelse Stafford intelligent is. Hij presteert dan ook erg goed binnen de hondensport. Denk hierbij aan gedrag en gehoorzaamheid, speuren maar ook behendigheid. Vanwege zijn stevige bouw is hij minder goed in behendigheid, maar is wel slim genoeg om gewoon mee te doen.

Natuurlijk is de Engelse Stafford niet zo slim als de border collie, maar hij is zeker leergierig. Zijn intelligentie zorgt ervoor dat hij af en toe zijn eigen keuzes maakt.

Aanhankelijk

Je zou het niet zeggen maar het karakter omschrijft zich ook als aanhankelijk. Want dat is dit ras zeker. Hij hecht zich erg aan zijn eigenaar en zoekt graag de aandacht op. Dit ras is zeer op mensen gericht en kan het ook goed met kinderen vinden. Vanwege zijn aanhankelijker karakter kan de Stafford minder goed alleen thuis blijven.

Loyaal

Een dier dat aanhankelijk is zal vaak ook loyaal zijn. Hiermee wordt bedoeld dat hij eerlijk en oprecht is. De hond volgt de aanwijzingen van zijn baas maar laat het ook merken wanneer iets niet in zijn vermogen ligt. Of wanneer hij de situatie anders inschat.

Dapper

Een voordeel van het karakter van de Engelse Stafford is dat hij zeer dapper is. Als het moet verdedigt hij huis en haard. Hij schrikt er niet voor terug om hier zijn eigen leven voor in te zetten. Dit is dus een prima waakhond.

Brutaal

Naast dapper is de Engelse Stafford ook brutaal. Laat niks lekkers op tafel staan want het wordt voor je neus weggekaapt. Ook buitenshuis is deze hond brutaal, hij rent makkelijk op vreemde honden af. Dit kan voor anderen nogal angstig overkomen, al helemaal omdat de Engelse Stafford het uiterlijk van een vechthond heeft. Houd je hond daarom liever aangelijnd en laat hem alleen los daar waar het mogelijk is.

Is de Engelse Stafford gevaarlijk?

Soms komt de Engelse Stafford negatief in het nieuws. Op zich wel logisch want vanwege de voorsprong staan ze bekend als vechthonden. Agressief gedrag bij de Engelse Stafford kan zeker genetisch bepaald zijn. Een goede fokker zal daarom nooit met agressieve honden verder fokken.

Daarnaast komt agressie ook voort uit aangeleerd gedrag. Daarom is een goede en consequente opvoeding zo belangrijk. Hieronder meer over de juiste opvoeding.

Tip: boek over opvoeding van de hond

Opvoeding van de Engelse Stafford

Om het karakter zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen ga je voor een gedegen opvoeding. Dit begint al wanneer hij nog een puppy is. Tegen mensen opspringen of naar handen happen moet je niet accepteren. Dit lijkt in het begin schattig, maar bij een volwassen hond zou je dit niet leuk vinden. Doet puppy dit toch, loop dan weg, draai je om of trek je handen terug. Waarbij de hond geen aandacht meer krijgt.

Het is niet aan te raden om de hond met harde hand op te voeden. Hierdoor wek je agressie in de hand. Belonen is een veel betere methode. Dit schept een band tussen baas en hond. Bovendien zal de Stafford voor een beloning alles doen.

Roep je de jonge hond naar je toe maar komt hij niet direct? Na een aantal maal roepen verlies je het geduld. Wanneer hij uiteindelijk toch komt ben je geneigd om hem te straffen. Niet doen, belonen is beter. Want het is dat laatste moment dat de hond onthoudt: wanneer hij naar de baas komt ontvangt hij een beloning (en dus geen straf).

Volg eventueel een puppycursus wanneer je er zelf niet uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven