Hamster in laten slapen

Hamsters zijn leuke knaagdieren en favoriete huisdieren. Helaas worden ze niet zo oud: 1,5 tot 4 jaar. Is het diertje ziek? Soms moet je de hamster in laten slapen. Wat zijn hier de kosten van en wat kun je verwachten? Geen leuk onderwerp, maar ik ga het je toch uitleggen.

Verzorging van de hamster

Een hamster als huisdier: je hebt de keuze uit verschillende rassen. Zo is er de Chinese, Russische, Roborovski of Campelli dwerghamster. De Syrische hamster (goudhamster) is een stuk groter dan de andere vier.

Hamsters leven alleen (solitair) of met meerderen. Dit hangt helemaal van het ras af. De goudhamster leeftijd altijd alleen. De Chinese dwerghamster is geen groepsdier, twee vrouwtjes bij elkaar kan echter wel. De Russische dwerghamster wordt ook wel Siberische hamster genoemd. Deze houd je het liefst in koppels. De combinatie man/man of vrouw/vrouw gaat in veel gevallen mis. De Campelli dwerghamster kan gemakkelijk in groepen gehouden worden. Toch kan er binnen deze groep ruzie ontstaan.

Bij de huisvesting en verzorging let je op: kooi, bodembedekking, slaapmogelijkheid, speelgoed en voer.

Bekijk het leukste hamsterspeelgoed

Hoe oud wordt een hamster?

Wat is de levensduur oftewel hoe oud wordt een hamster? Dit is de gemiddelde leeftijd:

 • Russische dwerghamster: 1,5 – 2 jaar
 • Campbelli dwerghamster: 1,5 – 2 jaar
 • Syrische hamster / goudhamster: 2 jaar
 • Roborovski dwerghamster: 3 jaar
 • Chinese dwerghamster: 3 – 4 jaar

Je ziet dat de Campelli dwerghamster het oudst wordt, maar de Russische juist het minst lang leeft.

Ziekte hamster: wanneer het dier ziek wordt

Hamsters kunnen altijd ziek worden. De meest voorkomende hamsterziekte: natstaart. Het komt veel voor en heeft vaak ernstige gevolgen voor het dier. Symptomen van natstaart zijn ernstige diarree, weinig eten en drinken en ernstig ziek zijn. De achterhand van het dier is helemaal nat. Hamsters met natstaart raken snel uitgedroogd. Zonder behandeling sterft 90% van de patiëntjes. Met goede behandeling ligt de sterftekans op 50%

Hieronder andere veel voorkomende ziektes:

 • Verkoudheid
 • Parasieten
 • Diarree
 • Oogziekten
 • Ontstoken wangzak
 • Diabetes
 • Artritis
 • Salmonellavergiftiging

Laat een zieke hamster niet onnodig lijden! Ga naar een dierenarts. Kies voor behandeling of de hamster in laten slapen.

Tip: is het diertje overleden aan ziekte en wil je nieuwe hamster? Ontsmet de kooi dan heel goed of koop een nieuwe hamsterkooi. De moderne kooien bieden ook nog eens veel uitdaging.

Bekijk hamsterkooien

Waarom je hamster in laten slapen?

De meeste hamsters worden niet ouder dan 1,5 tot 3 jaar. Veel ziektes zijn moeilijk te behandelen. Bovendien zijn ze ook nog eens erg kostbaar. Dit staat niet tegenover de resterende levensverwachting. Soms is het beter om de hamster in te laten slapen, dit voorkomt verder leed bij het diertje.

Hamster in laten slapen kosten

De kosten voor de dierenarts zijn niet mis: voor een hamster consult betaal je €5 tot €25. Een en ander is afhankelijk van de dierenarts zelf. Wat zijn de kosten voor euthanasie van de hamster? Ook dit kan heel erg verschillen. Voor euthanasie van een knaagdier betaal je gemiddeld tussen de €20 en €25.

Zo werkt euthanasie van de hamster?

De hamster in laten slapen is voor het dier zelf snel en pijnloos. Het kan echter gebeuren dat het dier pijn heeft van de verdovende injectie. De dierenarts probeert dit zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe werkt euthanasie precies? Grote dieren worden eerst goed verdoofd. Hierdoor slapen ze een beetje in. Een kwartier later volgt de prik met veel slaapmiddel. De ademhaling stopt, iets later ook de hartslag.

Bij hamsters wordt het euthanasiemiddel in de buik geprikt. Lukt dit niet omdat het dier erg beweeglijk is, dan krijgt het eerst een gasnarcose. Door het euthanasiemiddel zal het dier binnen 5 minuten inslapen.

Hamster zelf in laten slapen

Sommige mensen kiezen ervoor om de hamster zelf in te laten slapen. Reden hiervoor is de hoge dierenartskosten. Het dier zelf in laten slapen kan op verschillende manieren. Niet iedere methode is even diervriendelijk.

Een veel gebruikte methode is een afgesloten pot met in ether gedrenkte watten. De pot moet eerst dampen op kamertemperatuur. Vervolgens de hamster erin en direct het deksel op de pot. Binnen 10 tot 30 seconden is de hamster buiten bewustzijn. Het kan nog even duren voor het dier echt dood is.

Het is geen prettig gezicht om de hamster op deze manier in te laten slapen. In sommige gevallen is het echter wel beter: bijvoorbeeld bij een ernstig zieke hamster en de dierenarts is niet bereikbaar.

Sommigen gebruiken de methode van de hamster de nek omdraaien. Ik heb ooit eens meegemaakt dat een hamster ontsnapte en door de kat werd gegrepen. Het dier raakte ernstig gewond en was niet meer te redden. Een vriendin (in opleiding tot dierenarts) draaide toen vliegensvlug de nek van de hamster om. Het dier was ook direct overleden. Een hamster de nek omdraaien is een slecht idee wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Mislukt de nek omdraaien, dan doe je het dier alleen maar heel veel pijn.

Inslapen door verdrinking is ook geen fijne dood. Net als een steen tegen de kop van het dier slaan: wat als het mislukt? Dan ga je toch beter even langs de dierenarts. Voor een tot twee tientjes kan het hamstertje rustig inslapen. Tel maar eens uit wat de hamsterkooi, speeltjes en al dat voer bij elkaar gekost hebben!

Hamster inslapen met paracetamol

Nog een slecht idee bij hamster in laten slapen: paracetamol gebruiken. Bij een overdosis aspirine of paracetamol sterft het diertje. Bij een ziek dier is het moeilijk om dit toe te dienen. Bij een te lage dosering moeten de hamster onnodig lijden. Het is dan ook geen aanrader om een dier zelf in te laten slapen met paracetamol.

Schuiven naar boven