Kanarie buiten zetten: het perfecte moment

Wanneer kun je een kanarie buiten zetten? Wanneer deze vogel dagelijks binnen verblijft, kun je de kooi niet zomaar buiten plaatsen. Maar ook niet de kanarie plots naar een volière verhuizen. Het is belangrijk om goed naar het weer en de buitentemperatuur te kijken. Wanneer je een wél kanarie buiten kunt zetten, dat lees je hieronder.

Een kanarie in een kooi

Wanneer een kanarie buiten in een volière leeft hoef je natuurlijk geen rekening te houden met temperatuurwisselingen. Maar een kanarie in een kooi is een ander verhaal. Het hele jaar door staat de kooi binnen, hier is de temperatuur vrijwel gelijk. Alleen in de nachtelijke uren koelt het wat af, maar dit verschil is niet groot.

[do_widget id=custom_html-12]

Buiten zijn de temperatuurverschillen veel groter. Niet alleen in de winter en zomer maar ook het verschil tussen dag en nacht. Heb je een kanarie binnen in een kooi dan is het zeker aan te raden om deze af en toe buiten te zetten. Zonlicht is namelijk hartstikke goed voor de vogel. Hij krijgt er een goed humeur van en maakt belangrijke vitaminen aan.

Kanarie buiten zetten? Let op het weer!

Je kunt een kanarie midden in de winter niet zomaar buiten zetten. De vogel gaat dan van een warme temperatuur van 22 graden naar een buitentemperatuur van misschien wel min 5 graden. Je kunt je voorstellen dat de vogel hier hartstikke ziek van wordt. Bovendien is zijn lichaam niet gewend aan dergelijke lage temperaturen.

Wanneer de kanarie buiten zetten? Dit kan wanneer het overdag tussen de 15 en 20 graden is, warmer kan natuurlijk ook. Ligt de buitentemperatuur onder de 20 graden zorg dan dat je de kooi niet in de directe wind zet.

Bij een buitentemperatuur lager dan 15 graden is het niet verstandig om de kanarie buiten te zetten. Je kunt dan beter wachten totdat het wat warmer wordt.

De kooi buiten zetten wanneer het regent

Je hebt net de kanarie met kooi en al buiten gezet en het begint te regenen. Het advies: haal de kooi weer naar binnen. Je kanarie kan namelijk niet tegen de regen schuilen. Heb je de kooi onder een afdak staan dan kan dit natuurlijk wel, maar let op met tocht.

De kanarie naar een volière verhuizen

Wil je de kanarie in de zomerperiode naar een volière verhuizen? De kanarie buiten zetten kan dan alleen wanneer het ’s nachts niet kouder is dan 10 graden. Het is belangrijk dat deze temperatuur minimaal zeven nachten achter elkaar boven de 10 graden uitkomt. Bovendien moet de vogel gezond zijn en goed in de veren zitten. Wanneer de kanarie kale plekken heeft dan houd je hem liever nog even binnen.

Een kanarie van buiten naar binnen halen

Het kan ook dat je de kanarie het hele jaar door buiten hebt zitten. Je besluit om hem binnen in een kooi te gaan houden. Wanneer is de beste periode om de kanarie naar binnen te halen? Dit doe je in de zomermaanden. Liever niet in de wintermaanden. De vogel is namelijk helemaal aangepast aan een koude buitentemperatuur.

Wanneer je de kanarie van een buitentemperatuur van onder het vriespunt naar binnen haalt, waar het vaak boven de 18 graden is, dan is dit veel te warm. De vogel kan dit niet aan, wacht totdat de buitentemperatuur hoger is en het verschil met binnen niet te groot is.

Het beste voor je kanarie

Je wilt toch ook het beste voor je kanarie? Deze vogels zijn hele leuke huisdieren en makkelijk tam te krijgen. Zorg dat je een ruime kooi aanschaft. Kanaries leven liever niet alleen, twee kanaries is altijd beter. Maar wanneer je er toch een alleen houdt geef deze dan voldoende aandacht.

De inrichting van de kooi moet afwisselend zijn. Een kanarie is en geen klimmer dus de kooi mag best verticale spijlen hebben. Zitstokjes zijn bij voorkeur van hout of afwisselend kunststof en hout. Daarnaast is het belangrijk dat de zitstokjes verschillende diktes hebben. Veel kanaries vinden een schommeltje leuk, net als ander kanariespeelgoed. Denk hierbij aan speciale balletjes of belletjes, touw en natuurlijk het bekende spiegeltje en een vogelbadje.

Koop geen vogelspeelgoed waar het dier in moet klimmen: kanaries klimmen niet. Kromsnavels zoals parkieten en papegaaien klimmen juist wel.

Naar de kanariewinkel

Lekkernijen voor kanarievogels

Verras de kanarie af en toe met iets lekkers. Trosgierst doet het altijd goed en is geschikt voor verschillende vogelsoorten. Wanneer je de kanarie buiten zet, hang dan gerust wat trosgierst in de kooi. De kanarie vindt het heerlijk om van het mooie weer te genieten en tegelijkertijd wat te knabbelen.

Denk ook eens aan gedroogde meelwormen en eikrachtvoer, dit is extra voeding naast het zaadmenu. Speciaal voor kanaries zijn er ook crackers die je in de kooi hangt, voorzien van een suikervrije honing glazuur. Een echte lekkernij voor alle kanaries.

Schuiven naar boven