Burmees – karakter en alles over dit kattenras

De Burmees is een oosters kattenras met een specifieke kleur. Ook zijn satijnzachte vacht valt direct op. Helaas heeft de Burmees te maken met verschillende erfelijke aandoeningen. Deze kat wordt dan ook niet zo heel oud. Voordat je aan een Burmees begint zijn er een aantal dingen die je moet weten. Bijvoorbeeld het karakter (gedrag), voeding en verzorging.

Geschiedenis van de Burmees

De geschiedenis van dit ras gaat zeer ver terug. Een dichtbundel uit de 14e eeuw laat al dingen over de Burmees zien, zij het onder een andere naam. In het jaar 1871 verscheen dit ras op een Britse kattenshow. Pas in de jaren ‘30 van de 20e eeuw werd dit ras vanuit het Verre Oosten mee naar Amerika genomen. Fokkers en liefhebbers wisten het ras via Engeland en Europa te verspreiden.

[do_widget id=custom_html-6]

In 1936 werd de Burmees als raskat erkend. Omdat er in die periode ook gekruist werd met de Siamees werd het ras Burmees in twijfel getrokken. Hierop werd de erkenning tenietgedaan. Gelukkig waren er kattenliefhebbers- en fokkers die ervoor zorgde dat de Burmees weer een erkend kattenras werd, dit gebeurde in 1954.

Twee verschillende typen

In Europa zijn we vooral bekend met de Europese Burmees. Deze kat is slanker en heeft een langere snuit dan de Amerikaanse Burmees.

Uiterlijke kenmerken

Onderstaande uiterlijke kenmerken gaan over de Europese Burmees. Deze kat heeft een slanke maar gespierde bouw, je zou hem ook atletisch kunnen noemen. De snuit is niet al te kort en het hele voorkomen is sierlijk. De poten zijn redelijk lang maar niet zoals bij de Siamees. De Amerikaanse Burmezen hebben een steviger en breder lichaam met een brede kop en een snuit die toch korter is.

De ogen zijn bij beide varianten amandelvormig. Ook de vacht is altijd zijdeachtig. De vachtkleur varieert maar de meeste hebben een lichte vachtkleur. Van dit ras zijn verschillende kleurvarianten erkend. Dit zijn onder andere crème, blauw, rood en seal. Vanwege de afremming van pigmentontwikkeling komen de kleuren van de vacht het duidelijkst naar voren op de kop, poten en staart. De rest van het lichaam is lichter van kleur.

De schofthoogte van dit ras ligt tussen de 28 en 32 cm. Het gemiddelde gewicht bedraagt 3,5 tot 6 kg. Mannetjes zijn groter en zwaarder.

Karakter van de Burmees

Wanneer je een Burmees in huis haalt dan heb je hier een fijne huiskat aan. Hij kan namelijk prima overweg met zowel volwassenen als kinderen. Ook andere dieren vormen geen probleem, zolang het er allemaal gemoedelijk aan toegaat. De Burmees is nieuwsgierig en zal graag volgen wat je doet. Hij is ook intelligent, houd hier rekening mee. Zo is deze kat in staat om te ontsnappen uit de woning of de tuin. Vanwege zijn intelligentie kun je hem ook makkelijk dingen aanleren.

Hij is temperamentvol en dat zul je echt wel merken. Hij heeft namelijk veel energie en wil graag spelen. Het is belangrijk om de Burmees voldoende ruimte te geven, dan komt zijn karakter goed tot zijn recht.

Huisvesting van deze kat

Sommige mensen houden de Burmees altijd binnenshuis. Dit is alleen mogelijk wanneer de kat voldoende ruimte en uitdaging tot zijn beschikking heeft. Het is aan te raden om de tuin katvriendelijk te maken en eventueel af te bakenen. Zorg ervoor dat het dier niet uit de tuin kan ontsnappen.

In de meest ideale situatie mag de Burmees dagelijks naar buiten, ook buiten de grenzen van de tuin. Eventueel kun je gebruik maken van een gps tracker. Op deze manier kun je continu in de gaten houden waar de Burmees zich bevindt.

Bekijk gps tracker voor katten

Typische gedragsproblemen

Van Burmezen is bekend dat ze soms niet eetbare materialen nuttigen. Dit is een aandoening die pica wordt genoemd. Deze aandoening komt niet alleen bij Burmezen maar ook bij Siamezen voor. De kat kauwt op dingen als plastic, aarde, stenen, hout aan andere materialen. Het kan ook dat deze materialen worden opgegeten, dit kan uiteraard voor gezondheidsklachten zorgen.

Pica kun je laten behandelen middels medicatie. Dankzij bepaalde medicijnen verandert het gedrag van de Burmees en zal hij minder of helemaal niet meer aan vreemde materialen likken of ervan eten.

Erfelijke aandoeningen Burmees

Helaas is er bij dit ras een verhoogd risico op erfelijke aandoeningen. Zo krijgt de Burmees vaker te maken met een schadelijke afweerreactie tegen de eigen rode bloedcellen. Ook komen er regelmatig oogproblemen voor waarbij als eerste nachtblindheid optreedt. Later kan de Burmees helemaal blind worden.

Verder wordt de erfelijke aandoening GM1/ GM2 gangliosidosis soms gezien, het gaat hier om achteruitgang van de zenuwen. Ook komt een afwijkende schedel soms voor. Verder kan de Burmees te maken krijgen met benauwdheid. Dit is iets dat vooral bij de Amerikaanse Burmees gezien wordt, de snuit van deze variant is een stuk korter.

Voor Burmees fokkers is het niet aan te raden om met dieren te fokken die drager zijn van een van deze erfelijke aandoeningen. Er zijn verschillende DNA testen op het gebied van dit soort aandoeningen beschikbaar.

Leeftijd van dit dier

Vanwege het verhoogde risico op erfelijke aandoeningen worden de meeste Burmezen niet zo heel oud. De gemiddelde Burmees bereikt een leeftijd van 11-12 jaar. Dit is één tot drie jaar korter dan veel andere raskatten. Toch zijn er altijd uitzonderingen te vinden en kan de kat een leeftijd van 16 tot wel 20 jaar bereiken.

Bedenk dat poezen vaak wat ouder worden dan katers. Zo kan de Burmees poes een leeftijd van 12-13 jaar bereiken terwijl katers soms 10-11 jaar oud worden.

Burmees kitten: de prijs

Een Burmees kitten is op verschillende manieren verkrijgbaar. Het is altijd beter om op zoek te gaan naar een Burmees cattery oftewel een fokker. Hier wordt verantwoord een nestje gefokt. Wel kan het dat er meerdere nestjes per jaar beschikbaar zijn, er zijn dan ook meerdere oudere dieren aanwezig.

[do_widget id=custom_html-23]

Wat is de prijs voor een Burmees? Zie je een Burmees te koop dan moet je rekening houden met een prijs tussen de € 600 en € 1000. Een kruising is vaak goedkoper. Een echte Burmees kitten is voorzien van een stamboom. Controleer dit goed want soms worden stambomen vervalst. Helaas heb je dat niet altijd zelf in de gaten.

Hier moet je opletten bij aanschaf van een kitten

Let op want een Burmees kitten moet bij aanschaf gezond ogen. Kijk hiernaar wanneer je bij het nestje gaat kijken, maar ook wanneer je de kitten uiteindelijk op gaat halen. Laat de kitten nooit thuisbezorgen, je weet dan niet of het dier ziek is. Een kitten moet schone oogjes, oortjes en een schoon neusje hebben. Verder kijkt hij helder uit zijn ogen, is speels en actief. Ook reageert hij goed op zijn omgeving.

De Burmees kitten mag best wat verlegen of terughoudend zijn. Dit maakt onderdeel uit van het karakter en zal later nog bijtrekken. Wanneer de kitten extreem bang is dan is er tijdens de socialisatie iets misgegaan. Houd er dan rekening mee dat het veel tijd en geduld kost om de kitten op zijn gemak te stellen en zijn vertrouwen te winnen.

Schuiven naar boven