Kanarie alleen houden, dit moet je weten

Een kanarie alleen houden, is dit zielig of kan dat wel? In het wild leven kanaries in kleine tot grote groepen, dat gaat prima samen. In een kooi kun je niet alle kanaries samen houden. Het is dus even uitzoeken wat wel en niet kan. Een kanarie alleen houden is een optie maar je vogel vraagt dan wel veel aandacht.

Het leven van een kanarie

Voordat je gaat kijken of je een kanarie alleen kunt houden, is het wel handig om je in zijn leefwijze te verdiepen.  Deze zangvogel komt in het wild op de Canarische eilanden voor (vandaar ook de benaming kanarie). De gekweekte kanarie kun je onderverdelen in verschillende rassen, waaronder de zangkanarie en kleurkanarie.

[do_widget id=custom_html-12]

Een kanarie is nooit alleen. In het wild zie je vaak meerdere kanaries bij elkaar zitten. Dit komt omdat ze in kleine tot grote groepen leven. Samen zoeken ze naar voedsel. Een groep bevat altijd een mengeling van mannetjes en vrouwtjes. Een paartje kanaries blijft gedurende het broedseizoen maar vaak ook meerdere jaren bij elkaar.

Kanarie alleen houden, kan dat?

Je weet nu dat een kanarie in het wild nooit alleen is en in kleine groepjes leeft, soms ook in grote groepen. De kanarie als huisdier kun je zowel binnen als buiten in een volière houden. Binnen kies je uiteraard voor een ruime kooi, of je nu voor een of meerdere kanaries gaat.

Kun je een kanarie alleen houden ? Ja dat kan, hoewel dit niet de meest ideale situatie is. Kanaries zijn groepsdieren en hebben dan ook het liefst gezelschap van een andere kanarie. Let op, zet nooit een kanarie en parkiet samen. Parkieten zijn kromsnavels en hebben een heel andere leefwijze. Bovendien is de kans groot dat de parkiet uiteindelijk de kanarie zal verwonden.

Het gevolg van een kanarie alleen houden

Een kanarie alleen houden is niet aan te raden, na enige tijd ontstaan er toch gedragsproblemen. De vogel voelt zich eenzaam en zal hierdoor agressiever worden. Die agressiviteit richt zich voornamelijk op speelgoed en het bekende spiegeltje in de kooi. In feite gaat de kanarie ook op zoek naar een partner, ook weer gericht op het spiegeltje. Of naar de mens, iets dat ook niet altijd goed is.

Ondanks dat zijn er ook kanaries die prima een heel leven alleen worden gehouden. Het voordeel van een kanarie die je alleen houdt is dat je de aandacht niet hoeft te verdelen, minder verzorging hebt en dat je ook geen rekening hoeft te houden met eventuele bevruchte eieren. Daarnaast wordt een kanarie die alleen gehouden wordt vaak tammer.

Twee kanaries: mannetje of vrouwtje

Wanneer je een kanarie alleen houdt wordt er vaak voor een mannetje gekozen, simpelweg omdat ze mooi kunnen zingen. Wat niet wil zeggen dat vrouwtjes minder leuk zijn: ze zijn hartstikke lief! Wanneer je twee kanaries houdt, kun je dan beter mannetjes of vrouwtjes nemen? Of misschien toch een paartje?

Het meest ideale is een mannetje en vrouwtje. Dit is ook de meest natuurlijke situatie, maar heeft natuurlijk wel een nadeel. De kans is namelijk groot dat het paartje uiteindelijk eieren gaat leggen. Hartstikke leuk maar je moet straks wel een nieuw onderkomen voor de jonge vogels vinden. Wil je dit niet, haal de eieren dan zo snel mogelijk weg.

Twee vrouwtjes samen

Twee kanarievrouwtjes samen  gaat prima. Ze maken geen ruzie en je hoeft geen nakomelingen te verwachten. Vaak zie je dat twee kanarievrouwtjes wel een koppeltje vormen. Op zich is dit geen probleem, laat ze maar hun gang gaan.

Naar de kanariewinkel

Twee kanarie mannetjes samen

Je wil geen kanarie alleen houden maar twee stuks. Een koppeltje is prima en twee vrouwtjes samen ook. Maar hoe zit het met het samen houden van twee kanariemannetjes? Dat is toch een ander verhaal. Twee mannetjes in een kooi gaat niet samen: ze zullen gaan vechten. Maar twee mannetjes in een ruime volière kan wel samen. Ze hebben dan voldoende ruimte voor elk een eigen territorium.

Kanarie alleen houden en spiegeltje in de kooi

Je ziet heel vaak dat mensen een kanarie alleen houden en een spiegeltje in de kooi hangen. Dit moet dan de vervangende partner voorstellen. Kanaries die alleen worden gehouden hebben veel aandacht voor het spiegeltje. Dit is niet om zichzelf te bewonderen maar om een partner te vinden. Vaak zie je dan ook baltsgedrag voor het spiegeltje, soms ook agressief gedrag.

Moet je nu wel of geen spiegeltje in de kooi hangen? Dit is een beetje afhankelijk van het dier. Sommige kanaries vinden een spiegeltje leuk en gezellig, terwijl anderen er niks van moeten hebben. Wanneer de kanarie agressief wordt van het spiegeltje of vreemd gedrag gaat vertonen, is het beter om de spiegel weg te halen. Ook in verband met het tam maken is een spiegel niet altijd een verstandige keuze.

Is je kanarie eenmaal tam, dan kan een spiegel in de kooi wel. Zorg ook voor voldoende leuk speelgoed, zo hoeft de vogel zich niet te vervelen. Niet vergeten de kanarie regelmatig uit de kooi te halen. Even de vleugels strekken en gezellig bij het baasje aanwezig zijn, aandacht is belangrijk.

Schuiven naar boven