Het duurste paard ter wereld dat ooit is verkocht

In Limburg werd in 2023 het duurste regionale paard verkocht, voor een bedrag van maar liefst 1 miljoen euro. Enkele jaren daarvoor werd het Nederlandse dressuurpaard Totilas verkocht voor een duizelingwekkend bedrag van 21 miljoen euro. Maar dat is echt niet het duurste paard ter wereld. Er wordt nog veel meer geld voor toppaarden neergelegd.

De prijs van een paard (of Tony)

Je koopt al een Shetlandpony vanaf € 100. Maar dan heb je geen sportpony. De prijs is afhankelijk van de prestaties in de paardensport, afstamming en prestaties in de fokkerij. Het gemiddeld dressuurpaard kost tussen de € 3000 en € 10.000. Voor springpaarden worden ongeveer dezelfde prijzen gehanteerd.

Tot het jaar 2010 was het duurste Nederlandse dressuurpaard verkocht voor 2,5 miljoen euro. Dat werd in 2010 overtroffen met de verkoop van toppaard Totilas.

Toch was dit niet het duurste paard ter wereld dat ooit is verkocht. Hieronder vind je de complete lijst van 8 paarden die voor recordbedragen van eigenaar wisselden.

Fusaichi Pegasus – 70 miljoen dollar

Het Amerikaanse volbloed renpaard Fusaichi Pegasus heeft in zijn carrière heel wat records gevestigd. Hij werd als hengstveulen gekocht voor een bedrag van vier miljoen dollar. Wat op zich ook al duur is. Maar hij was de investering meer dan waard.

Op de Kentucky Derby 2000 won Fusaichi Pegasus in een tijd van 2:01:12. Dat was niet zijn enige overwinning, want hij werd ook voor een astronomisch bedrag van maar liefst 70 miljoen dollar verkocht. ’s Werelds grootste fokkerij Coolmore Stud werd de nieuwe eigenaar.

Fusaichi Pegasus werd 26 jaar oud. Hij was niet ziek, maar stierf gewoon aan ouderdom. Hij liet wel veel nageslacht achter, waarvan ook weer winnaars.

Wist je dat racepaarden soms hele vreemde namen krijgen? Dat kan voor lachwekkende wedstrijden zorgen. Kijk maar eens naar onderstaand filmpje.

Shareef Dancer – 40 miljoen dollar

Dit in Amerika gefokt renpaard werd als veulen gekocht voor een bedrag van $ 3,3 miljoen. Dit was in het jaar 1981 (hij was toen één jaar oud). Als hengstveulen werd wist hij een winst van £ 144.000 bij elkaar te racen. Hij werd in 1983 voor een bedrag van 40 miljoen dollar verkocht. Dat was op dat moment een recordbedrag, al helemaal voor een jonge hengst.

Hij kreeg diverse nakomelingen waaronder het Britse volbloed renpaard Possessive Dancer. Tot het jaar 1999 werd hij als dekhengst gebruikt.

Totilas – tussen 21 en 25 miljoen dollar

De exacte verkoopprijs van Totilas is nooit bekendgemaakt, vandaar de inschatting. In euro’s moet dit ongeveer 15 miljoen euro zijn geweest.

Totilas werd in het jaar 2000 geboren. Het was een prachtige zwarte hengst met een schofthoogte van 1,75 m. Met zijn vaste ruiter Edward Gal won hij de eerste plaats bij de grand prix de Dressage in Londen. Hierna wist hij nog vele successen te behalen.

In 2010, Totilas was toen 10 jaar oud, werd hij verkocht aan de Duitse springruiter Paul Schockemöhle. Matthias Alexander Rath zou de nieuwe vaste ruiter worden. Helaas vormde de nieuwe combinatie geen klik, en presteerde Totilas niet meer zoals voorheen. Het paard stierf op 20-jarige leeftijd aan de gevolgen van koliek. Het was in ieder geval het duurste dressuurpaard ter wereld dat ooit is verkocht.

Wil je meer leren over dressuur? Met een van deze boeken ontdek je alles over rijtechnische oefeningen, problemen en valkuilen.


4. The Green Monkey – 16 miljoen euro

In 2004 werd het Amerikaanse volbloed renpaard The Green Monkey geboren. Hij werd in 2006 als tweejarige voor een bedrag van 16 miljoen dollar verkocht. Het is vergelijkbaar met ongeveer 24 miljoen dollar vandaag de dag.

Na het winnen van een aantal races, ging The Green Monkey in 2008 met pensioen. Hij overleed in mei 2018.

5. Palloubet d’Halong – 15 miljoen dollar

Er gaat veel geld in de paardensport om. Het meeste geld wordt neergeteld voor racepaarden. Dat Totilas tot de duurste dressuurpaarden behoort is al bijzonder, maar het is helemaal bijzonder dat hij uit Nederland kwam.

Op nummer vijf staat Palloubet d’Halong (geboren in 2003), het duurste springpaard dat door een Nederlandse paardenhandelaar werd gekocht. Hij betaalde maar liefst 15 miljoen dollar voor dit springpaard (omgerekend ongeveer 13,5 miljoen euro).

Palloubet d’Halong kreeg veel aandacht van de media. Niet alleen door zijn hoge prijskaartje, maar ook omdat hij verschillende springwedstrijden won.

6. Seattle Dancer – 13,1 miljoen dollar

Het eerste volbloed renpaard Seattle Dancer werd in 1985 als jaarling voor 13,1 miljoen verkocht. Dat was voor die tijd (zie hieronder) een recordbedrag voor een jaarling. Het paard zou op tweejarige leeftijd gaan racen, maar werd geveld door een virus. Hierna won hij wel wat races.

37 van zijn nakomelingen waren succesvol op de renbaan. In 2007 kreeg de arme Seattle Dancer een hartaanval. Hij werd 23 jaar oud.

7. Snaafi Dancer – 10 miljoen dollar

Snaafi Dancer is een racepaard dat als jaarling verkocht werd voor iets meer dan 10 miljoen dollar. De huidige waarde zou overeenkomen met 30 miljoen dollar. Het was het eerste veulen dat voor zo’n groot bedrag verkocht werd. Dat was in het jaar 1982.

Je zou denken dat de nieuwe eigenaar hem op de renbaan had gezet. Maar dit is nooit gebeurd. De training van Snaafi Dancer verliep zo traag, dat je eigenaar het beschamend vond om hem openbaar te laten rennen. Snaafi Dancer werd daarom voornamelijk als dekhengst gebruikt.

8. Jalil – 9,7 miljoen dollar

Ook weer een Amerikaans volbloed renpaard, geboren in 2004. Hij werd als jaarling verkocht voor een bedrag van 9,7 miljoen dollar. Als tweejarige maakte hij zijn racedebuut en eindigde als zesde. In 2007 zijn racecarrière pas echt goed.

In 2011 werd hij naar China geëxporteerd om als dekhengst te fungeren. In 2013 kwam hij in particulier bezit.

Waarom zijn paarden zo duur?

Het is niet zo dat alle paarden duur zijn. Maar er kan best veel geld in de paardensport omgaan. Er wordt fors betaald voor paarden die goede prestaties leveren. Maar ook wanneer ze een goede afstamming hebben. Dit laatste komt meestal door dekgeld dat fokkers betalen. Plus het feit dat ze winst willen maken.

Het gaat niet alleen om de prijs die je voor een paard betaalt, maar ook wat de kosten voor verzorging zijn. Het houden van paarden is erg duur. Je betaalt elke maand stalgeld, voerkosten, dierenartskosten en dan nog de kosten voor de paardensport. Denk bijvoorbeeld aan een zadel of mentuig en alle andere benodigdheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven